top of page

Antelope Canyon - under jorden med indianerne

Arizona

Klik på kortet

Upper og Lower Antelope Canyon i Page.

Antelope er de senere år blevet voldsom populær. Med god grund. Når man ser fotos af de fantastiske farvespil fra konturerne i kløfterne, bliver man nemt fortryllet.

 

At det er Navajoindianere der "viser rundt", er blot et ekstra krydderi, til oplevelsen.

Antelope Canyon er dannet af springfloder, der udspringer næsten 100 km væk, og som gennem milioner af år har skabt disse afrundede kanaler og gange.

Jeg har set mange fotos herfra, men live ligner det altid ikke de fotos jeg har set. Det er som om at kameraet opfanger lysreflexer, øjet ikke helt ser på samme måde. Det er dog spændende at være her. 

Antelope findes i to versioner. Et Lower og et Upper. De ligger to forskellige steder, men begge inkluderer navajo-guider. Man kan reservere billetter online og det er et must i højsæsonen.

Områderne minder en del om hinanden, men der er også forskelle.

Lower Antelope.

Her kører man direkte til p-pladsen (også mobilhomes). Køber en billet og kort efter er man på vej ned i kløfterne. Der er afgang hver halve time. Prisen er (jan 2021) ca. 65$ pr. per.

Man går ned i dybet og går i kløften en lille kilometer gennem canyonen. Personligt syntes jeg at Lower Antelope er den sjoveste og mest varierede oplevelse. Man fornemmer virkelig, at man er nede i dybet og man skal forcere små højdeforskelle via de stiger der er sat op. Alle kan være med! Guiderne er gode til at finde de rigtige motiver og havde mange gode ideer til kamera indstillinger. 

 

Sidst på ruten kravler man op gennem sprækken, der lige netop er stor nok, til en person. Derfra kan man se fodspor fra en Dinosaurus. Lake Powell ligger lige i baggrunden. Den smukke sø har lagt vand og grund til film som Maverick (floddamperen, hvor de spiller poker) samt scener fra Abernes Planet.    

To familieejede firmaer, Dixie Ellis (søster) og Ken's Tours (bror) arrangerer turene og har en omsætning på op mod 200 millioner, og denne vil forventelig stige, for navajo kender godt til udbud og efterspørgsel. 

Canyonen lukkes ca. 15 gange om året i forbindelse med flashfloods, forårsaget af regn. Sådanne oversvømmelser fylder med lethed slot canyons som Antelope med 5-10 meter vand, der efterfølgende må pumpes væk. 

For navajo er de brune klippegange forbundet med noget overnaturligt, for ifølge dem går såkaldte skinwalkers rundt nede i canyonen om natten og disse må ikke forstyrres. Derfor er nattetours ikke tilladt.

Upper Antelope

Flere firmaer (medMan mødes 30 min før afgang på hovedgaden  i Page og bliver herefter kørt ud til Upper Antelope, i firmaernes lastbil. Det tager 20 minutter. Prisen er (2023) 70-90$. Turen er billigst om morgenen og dyrest ved middagstid. 

Antelope er helt plan at gå igennem. Her er der ingen stiger. På formiddagsturen kan man se solen slippe igennem et enkelt sted, hvis den da skinner. 

Turen i canyonen tager ca. 50 min. Når man er kommet gennem kløften, går man op i terrænet og følger en nyanlagt gangbro tilbage til udgangen. Denne nye løsning er næppe begrundet i en corona foranstaltning, men i at man kan få flere turister gennem kløften.

Man kommer kun til Upper Antelope med guide, især pga. fare for oversvømmelse, der hvert år slår folk ihjel i huler som denne. 

Turen varer ca. 2 timer, og kan bestemt anbefales. Book den f.eks ved Antelope Canyon, eller Antelope Slot Canyon Tours der begge ejes af 5 grupper fra samme navajo klan.

Hvilken Antelope er bedst?

Jeg anbefaler Lower Antelope af følgende grunde:

Nem at komme til, ingen spildtid med transport, varieret terræn, billigere, dinosaurus spor, man skal ikke frem og tilbage af samme vej. 

I begge tilfælde skal man forvente mange turister. 

Page.

Det er en god ide at bo i Page, da byen er knudepunkt for en række seværdigheder f.eks Antelope, dæmningen ved Lake Powell søen, samt Horseshoe Bend (lige uden for byen). 

 

Transporttid til Monument Valley og Grand Canyon 2:00 timer, (både South og North Rim) 2:30 samt Bryce Canyon 2:30 timer.

 

Byen har mange moteller, og flere gode spisesteder f.eks El Tapatio, mexikansk spisested, på toppen af hovedgaden. Byen er ikke så stor, så det er nemt at finde. 

  

Tip:

Er man træt af de store menneskemængder navajo-indianerne lukker ind i Antelope, er der flere gode og gratis alternativer.

 

- Wire Pass slot canyon er USAs længste og ubeskrivelig smuk. Den kræver dog at man at forberedt. Se her. 

- Peek-a-Boo og Spooky slot canyon ved Escalante, ca. 20 miles ned af Hole-in-the-rock-road, er et loop hvor man kan gå i hele 3 slots. 

- Willis Creek slot canyon lige uden for Bryce Canyon er umådelig flot og god til familie vandring.

Little Wild Horse Canyon er en nem og familievenlig slot canyon tæt på Goblin Valley State Park.

Leprechaun er en temmelig ukendt slot canyon. Den er ikke så lang, men aldeles imponerende. Den ligger syd for Hanksville, Utah.

Kannara Falls der ligger nord for St. George, er en nem tur, hvor creek'en skal forceres talrige gange inden man går ind i den korte, men meget flotte slot canyon. Her går man i selve floden, til man kommer op til det lille vandfald.

- Water Holes Slot Canyon, ligger kun 6 miles syd for Page. Kun en mil fra Horseshoe Canyon, ligger denne slot canyon. Der er kun få mennesker og kræver kun en 5$ backcountry permit-fee fra Navajo. Der kan man få flere steder i Page, hvor Navajo sælger billetter til Antelope.

Man parkerer på venstre side (sydgående)lige før den lille bro.Her finder man også trailhead. Som navnet antyder, kan man støde på mudderhuller, hvis det har regnet. 

- Antelope Canyon X er et billigere alternativ. Her kommer der knap så mange turister. Jeg har endnu ikke været der. Det ligger tæt ved Page.

I nærheden:

Old Paria

Toadstool Rimrocks

Wahweap Hoodoos 

Stud Horse Point

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Antelope Canyon ved Page, Arizona

© drivingusa.dk

Om formiddagen kan solen kigge ned i Upper Antelope.

Antelope Canyon ved Page

© drivingusa.dk

"Sandfald" i  Upper Antelope Canyon.

Upper Antelope Canyon

© drivingusa.dk

Indgang til Upper Antelope Canyon.

© drivingusa.dk

 Michael Bo Christensen

© drivingusa.dk

Udgang gennem kløften i Lower Antelope Canyon.

Lower Antelope Canyon i Page.

© drivingusa.dk

Magi i bunden af Antelope

Navajo guider i Antelope Canyon.

© drivingusa.dk

Kan du se indianeren i klippen?

Mange turister i Antelope Canyon.

Gå baglæns ned ad den stejle trappe

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Michael Bo Christensen, naturguide og forfaatter.

På opdagelse i Lower Antelope

IMG_3084
IMG_3089
IMG_3102
IMG_3115
bottom of page