top of page

Butch Cassidys barndomshjem i Utah

Besøg på hans barndomshjem i Utah

Butch Cassidy. (13. april 1866 - 7. november 1908)

Lidt nord for Panguitch, i Circleville, en naboby til Bryce Canyon, kører vi fra landevejen og direkte ind i historien. Lidt væk fra vejen ligger huset, hvor Butch Cassidy boede hele sin barndom.

Huset er netop blev restaureret og nænsomt bevaret. Igennem flere år, har turister fundet vej til huset, selvom det slet ikke var promoveret til turisme. Man besluttede lokalt, at gøre stedet tilgængeligt, med en parkeringsplads og toilet. Man kan ikke komme ind i huset, men det lille hus ses også nemt udefra. 

De fleste besøgende kender historien om Butch Cassidy, fra filmen “Butch Cassidy and The Sundance Kid” med Robert Redford og Paul Newman, i hovedrollerne. 

Butch hed oprindeligt Robert Leroy Parker, men fik tilnavnet “Butch” fra sin tid som slagter, oppe i Wyoming. Efternavnet Cassidy, tog han som en hyldest til vennen Mike Cassidy, som han så op til. 

Hans familie udvandrede fra England til Utah, fordi de var mormoner. Som mange andre mormonske emigranter bosatte de sig, i dalen mellem bjergene, syd for Salt Lake City. 

Butchs første tyveri var et par bukser og et stykke tærte, hvilket han blev straffet for. Senere blev udbyttet langt større og han måtte også et par år i fængsel, for et kvæg tyveri. Han blev hurtigt en kendt røver, da han røvede banker tog og diligencer. Han var dog ikke en klassisk revolvermand, som f.eks Jesse James og Billy The Kid. 

For nogle af pengene købte Butch Cassidy en ranch, ved Hole-in-the-rock, i Wyoming. I stedet for landbrug blev det et skjulested for outlaws, bla . "Wild Bunch”, Kid Curry, og Tall Texan. 

Han slog sig sammen med Harry Alonzo Longabaugh, kaldet "The Sundance Kid", et navn han fik fra et fængselsophold i byen Sundance, Wyoming. 

Sammen med Sundance og hans kæreste, husserede de over det vilde west og blev jaget af mange dusørjægere og detektiver fra The Pinklerton Agency. Samme Chicago firma der jagtede Jesse James. 

Risikoen for at blive fanget blev for stor, så de flygtede i 1901 til Argentina. I de næste 7 år forsatte de deres kriminelle løbebane i sydamerika.

 

En dag røvede de en kurrer, der arbejder for en sølvmine i Bolivia. Da de senere på dagen indlogerer sig i minebyen San Vincente by, undrer folk sig over det muldyr de medbringer, hvor sølvmines logo sidder på sadlen. Man tilkalder hæren og en lang ildkamp ender Butch Cassidy and The Sundance Kids liv.

 

På dødsattesten, under punktet dødsårsag, skrev man: “mange kugler”. De blev begge begravet på den lokale kirkegård, men ingen ved nøjagtigt hvor.

Butch Cassidys voksne liv, har stået i skærende kontrast, til hans stærkt religiøse opvækst. Han var Maximillan Parker og Ann Campbells første barn. De fik yderligere 12 børn. I huset finder man dog ingen oplysninger, der relaterer til hans barndom.

Robert Redford og Paul Newman var velvalgte i hovedrollerne. De var datidens hotteste filmstjerner og lignede desuden, til forveksling, Butch og The KId. Filmatiseringen har været med til at romantisere de to skurke, men fakta er knap så positiv. De var begge koldblodige og iskolde, når de overfaldt deres ofre.  

 

Der findes flere myter om parret. En går på, at Cassidy overlevede og skrev selvbiografien "Den usynlige bandit", der dog aldrig blev udgivet. Hans søster Lula Parker, påstår, at hun har haft besøg af ham flere gange, siden skudopgøret i Bolivia. 

Mange danskere på roadtrip, kommer forbi præriebyen Cody, i Wyoming. Her finder man bla. et hus i den gamle western by “Old Trail Town”, hvor de to banditter gemte sig. Efter signende var skudhullerne i væggen, bestemt for de to herrer. 

Er man interesseret i "The Wild West", bør man besøge en af de talrige ghosttowns, der ligger rundt i USA, f.eks Bodie, Calico eller Goldfield.   

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Butch Cassidys barndomshjem i Utah

Her boede Butch sammen med sin mormonske familie.

Outlaws

Fra venstre The Sundance Kid, Will Caver, Ben Kilpatrick, Harvey Logan og Butch.

www.drivingusa.dk besøger Butch Cassidys barndomshjem

Man kan se barndomshjemmet udefra.

Pinkerton Detective Agency jagtede Butch Cassidy.

Pinkerton Detective Agency jagtede Butch Cassidy.

Butch Cassidys barndoms hjem, ved Hwy. 89, Utah

Butch Cassidys barndomshjem, i Circleville ved Hwy. 89, Utah

Robert Redford og Paul Newman spillede de to outlaws

Robert Redford og Paul Newman spillede de to outlaws.

bottom of page