top of page

Havasupai Falls - Grand Canyons blå-grønne juvel.

Arizona

Video præsentation.

En Havasupai indianer fortæller.

Tag helikopteren.

Havasupai. Guide til Paradis.

Dybt nede, vest for det store kendte Grand Canyon (South Rim), bor Havasupai indianerne. Man kalder dem også “Det blå-grønne folk”, med en klar henvisning til vandets farve, der fortryller enhver. 

 

Fra Coloradofloden udspringer den noget mindre Havasupai Creek og denne danner på sin vej de flotteste vandfald, der tilsammen udgør Havasupai Falls.    

Indianerne giver kun et begrænset antal turister adgang. Man kan således ikke bare gå derned. Man kan gå, ride eller flyve i helikopter derned. I Havasupai Village kan man bo i deres lodge, eller overnatte på områdets campingplads. 

 

Historie:

Havasupai kom relativt sent i kontakt med hvide. Først i 1776 kom den spanske missionær Padre Frances Garces, til området. Derefter gik der 74 år, før de næste hvide ankom, da guldgravere fandt vej til dette fjerntliggende område. 

 

På grund af stammens isolerede position, var de ikke indvolverede i så mange konflikter med andre. Dog havde man ofte sammenstød med Yavapai og Paiute indianere. Disse indianske konflikter byggede ofte på simpelt tyveri af heste, mad, våben, men i andre tilfælde stjal man børn og kvinder med henblik på, at kunne reproducere sig som stamme. Børnedødeligheden var høj og en stamme kunne helt uddø, hvis man ikke fik børn nok. Apache var f.eks hårdt ramt på netop dette. Kontakt med hvide, skabte epidemier f.eks influenza, kobber og mæslinger, med stor dødelighed til følge. 

 

Havasupai stammen havde hele Grand Canyon som deres naturlige område, men da Grand Canyon i 1003 blev udnævnt til national monument, fik stammen besked på at forlade området og stammen blev presset væk. Idag bor de det meste af året nede i det isolerede Havasupai.  

 

Indianerne syntes, med rette, at de havde mistet hele deres livsgrundlag, da deres område blev nationalpark og minedriften i deres territorie steg og steg. Resultatet blev en rodløs stamme, der kæmpede med alkohol, spil, misbrug, fjendskaber og udbredt apati. Indianerne så kun to muligheder. Enten bukkede de under, eller også adoptere de dele af de hvides livsførelse. Således tog en del arbejde ved landbrug eller hos National Park Service, der i dag driver Grand Canyon.    

 

Havasupai idag:

Som de fleste andre indianerstammer lever de af landbrug og turisme.

Stammen har idag ca 730 medlemmer. Halvdelen af dem taler kun deres eget sprog, mens resten, heraf mange unge, taler en blanding af engelsk og Havasupai. 

Et stammeråd på 7 medlemmer er valgt til at bestemme politikken på stedet. De er valgt for 2 år. 

Havasupai Falls er idag en indbringende forretning, for Havasupai er populær især blandt unge.

 

Groft sagt er området delt op i 3 områder.

1. The Village, hvor der ligger en lodge, købmand, turistkontor, posthus, skole, kirke, restaurant, helikopter plads, landbrug og stammens 136 egne boliger.

2. Campingpladsen hvor de fleste backpackere opholder sig. 

3. Vandfaldene der dominerer området op i kløften. Man må påregne, at man bruger en del tid på at gå fra det ene område til det andet. Fra The Village til campingpladsen er der f.eks over 3 kilometer. Det er ikke for gangbesværede.   

Vandfaldene:

Det blå grønne vands farve skyldes høj koncentration af Calcium Carbonate.  Der er mange små og store vandfald, men man bemærker særligt ( i rækkefølge) Little Navajo Falls, Havasupai Falls, Mooney Falls og Beaver Falls.

 

Mooney Falls 1 km oppe, er et af de flotte fald. Der findes talrige fald på vejen op ad den lange kløft. Vil man hele vejen op til Coloradofloden er der 16 km.

 

Sådan kommer man ned til Havasupai:

Trailhead ligger 1 1/2 times kørsel fra Peach Springs, Arizona. Her findes der hoteller, hvilket mange benytter, da man gerne vil tidligt afsted, inden det bliver for varmt.

Fra trailhead, Havasupai Hilltop, kan man:

- Gå de 13 km ned til The Village

- Blive fragtet til hest, eller ens bagage bringes med hest

- Tage turen med helikopter. Dette tager 12 minutter.  

Jeg vil ikke anbefale at gå derned, medmindre at man er i virkelig god form. Ud over de 13 km til byen, skal man lægge 3 km oveni, for at komme til campingpladsen og det første vandfald og 8 km til det sidste. Derudover skal man tage varmen i betragtning.

 

Planlæg dit besøg.

Gå ind på deres hjemmeside Havasupaireservations.com, hvor du opretter en konto. 1 februar åbner de for årets reservationer og disse er hurtigt udsolgte. Dog der der løbende en del afbestillinger, som man kan booke. 

Bemærk at man skal booke 3 overnatninger, hvad enten man bor på lodgen eller på campingpladsen. Første dag går med at komme derned. Så har man 2 dage til at opleve faldene og sidste dag rejser man ud af området.

Man er på mange måder i en tidslomme og den vestlige effektivitet findes ikke her! Alt skal fragtes ned til dette isolerede sted, så man må påregne, at der er mange ting man ikke kan få og selv om cafe'en åbner kl 8:00, kan det godt være at kokken er på "indian time". 

 

Man skal betale en “entre” til selve området. Dertil kommer transport og overnatning. Man kan ikke dag-hike. Personligt vil jeg gerne komme i ydersæsonen, hvor man kan nyde naturen og stedets autencitet i ro og fred.  

 

Hele området kan med minutters varsel lukkes, hvis der kommer flash floods (oversvømmelser). I sommeren 2018 og i 2022 har hele området således været lukket på grund af oversvømmelser.

 

I 2024 skal jeg give 1980$ for ét værelse på lodgen. Prisen er for 3 nætter og der er plads til 4 personer. 

Prisen på en Pack Mule er 400$ pr. per t/r. Disse medbringer også din bagage, der højst må være 14 kg, samt max. 90x48x48

Vil man flyve derned tilbyder Airwest Helicopters dette. Prisen er i 2023 på 100$ pr. tur, samt 50$ for bagage, afhængig af vægt og størrelse. De flyver kun søn/man samt  tors/fre. Alle dage kl 10. Dårligt vejr = aflysning.

Book en guide hvis du vil udforske fjernområdet. Dette er også den bedste måde at lære noget om stammen på. Guiderne vil normalt gerne fortælle om deres liv og historie.

OBS. Der er virkelig mange regler, som man skal forholde sig til, hvis man vil besøge stedet. Jeg anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i disse. Læs alt hvad de skriver på deres hjemmeside. De mere generelle betingelser har jeg oversat og samlet her.

Se også:

Ikke langt fra Havasupai ligger Hualapai stammen (pai betyder folk). De er i familie med Havasupai. Hualapai driver det meget kommercielt anlagte Grand Canyon Vest, med den berømte Skywalk, hvor man kan gå på glaspladen der rager ud over kløften.    

Se min Guide til indianerreservaterne.

Alle fotos er venligst udlånt af Dave Coppedge.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Dave Coppedge i Havasupai Falls.

© Dave Coppedge

Fantastiske vandfald tiltrækker turister, men indianerne bestemmer hvor mange.

Vandfald i reservat.

© Dave Coppedge

Havasupai var de sidste indianere, der blev opdaget af de hvide.

Rid ned i Havasupai Falls.

© Dave Coppedge

Tag turen ned på hesteryg, eller med helikopteren.

FRa trailhead til Havasupai Village.

© Dave Coppedge

Vejen ned til området er lang, varm og hård. Fra trailhead til campingpladsen er der 16 km. 

Havasupai Village.

© Dave Coppedge

Det meste af året bor Havasupai i The Village, hvor de er landmænd eller servicerer turister.

Havasupai Creek.

© Dave Coppedge

Man kan fortsætte 16 km op af Havasupai Creek, inden man når Coloradofloden.

Heste i Havasupai.

© Dave Coppedge

Talrige heste med bagage møder en på vejen til Havasupai.

Vandfald i bunden af Grand Canyon.

© Dave Coppedge

Oprindelig var hele Grand Canyon en del af Havasupais territorie.

Moony Falls.

© Dave Coppedge

Planlæg dit besøg i god tid og sæt dig godt ind i regler og skikke. 

Moony Falls by night.

© Dave Coppedge

Mange kalder dette sted for Paradis. 

bottom of page