top of page

Mount Rushmore - skabt af dansker

Klik på kortet

South Dakota

Mount Rushmore, med de fire præsidenter i granitskulptur. Med bla. dansk ledelse af Gutzon Borglum, skabtes de fire, 18 meter høje præsidenter: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

 

Det tog Borglum 12 år at skabe dette fantastiske værk. Ikke underlig, at navnene på de 400 arbejdere der deltog, har fået deres navn foreviget på en mindeplade. 

Gutzon var søn af Jens de la Børglum, fra Hjørring. Jens var mormon og blev gift med Ida Mikkelsen og dennes søster Christina Mikkelsen. Som mormoner var de emigreret til USA, hvor de søgte religionfrihed. Parret fik drengene Solon og Gutzon, der begge blev billedhuggere. Borglum døde inden arbejdet var færdigt, men hans søn Lincoln overtog opgaven til det stod færdigt i 1941. 

Gutzon var medlem af Ku Klux Klan

Hans arbejde kan ses over hele landet bla. i Det Hvide Hus og Capitol bygningen. I staten Georgia igangsatte han et stort værk på Stone Mountain, hvor ledende skikkelser for sydstaterne f.eks Robert E. Lee er portrætteret. Mindesmærket er idag et vartegn for stærkt racistiske grupper, der har efterfulgt Ku Klux Klan bevægelsen. Gutzon var et kendt medlem af netop Ku Klux Klan.  

Den daværende præsident, der skulle godkende budgettet for byggeriet, forlangte, at 3 ud af de 4 ansigter, skulle være republikanske præsidenter. Man må dog erkende, at valget på de 4 ikke er uden grund. Hver for sig medvirkede de til opbygningen af grundlæggende demokratiske principer og institutioner.  

Gå op til venstre for klippen og følg trapperne. Her får du forskellige muligheder for at fotografere præsidenterne fra andre vinkler. Ruten går også forbi et mindre museum, hvor man kan se hvordan Rushmore blev bygget.  

Mt. Rushmore er en kæmpe turistattraktion og øget turisme var netop hovedformålet med projektet. Idag kommer her næsten 3 millioner om året. 

 

De nærmeste (hotel) byer Keystone og Hill City, ligner det rene Tivoli. Her kan du bla. påstige en af de helikopterture der går op i området, køre med veterantog m.m.   

Lakota Sioux var imod projektet

Oprindelig hed området Tunkasila Sakpe, der på Lakota Sioux betyder "De seks bedsteforældre". Området havde stor åndelig betydning for Oglala Lakota lederen Black Elk, men indianerne mistede hele Black Hills området, da der blev fundet guld i området. Da Rushmore blev bygget var det således en tårn i øjet på Lakota indianerne. Nogle unge ville sprænge ansigterne i stykker med dynamit, men de ældre frarådede dette. I stedet stod de på toppen og tissede ned af de 4 herrer, mens de sang. De blev alle arresteret.  

 

Da de hvide i 1886 ankom til området, blev det ekspeditionslederen Charles E. Rushmore der lagde navn til stedet. 

De 4 præsidenter

Thomas Jefferson, manden der skrev uafhængighedserklæringen og anvendte udtrykket, “Vi er alle født lige”, blev USAs 3. præsident. Jefferson havde selv slaver, men forsøgte dog at forbyde det. Kongressen havde 86 ændringsforslag til frihedserklæringen, der kun fyldte godt en side. Denne kan ses på det Nationale Arkiv i Washington.

 

I hans regeringstid, blev USA fordoblet, da den franske præsident Napoleon solgte den trediedel af landet han havde kolonialiseret. 

Jefferson fik 6 børn, men hans kone døde i barselssengen. Han forblev enkemand, men havde et hemmeligt forhold til en af sine slaver, Sally Hemings, med hvem han får 6 børn med. Han satte stor pris på kunst og arkitektur. 

 

George Washington, blev USAs første præsident og byen af samme navn er opkaldt efter ham. Han boede dog slet ikke i byen, der oprindelig hed Federal City. Inden han blev præsident ledede George Washington opstanden mod de engelske kolonibesættere. Da de omsider blev overvundet, blev han en stor helt og patriot. 

Som præsident opbyggede hans mange af de institutioner man kender idag. Højesteret, finansministeriet, udenrigsministeriet og senatet. De mange love og opbygningen af administrationen er ikke så populære hos folket, så derfor blev de kædet sammen med loven om frihedsrettighederne. 

 

Abraham Lincoln kaldet “Honnest Abe” blev, som præsident, manden der afskaffede slaveriet. Han stiftede det republikanske parti og blev øverstkommanderende for hæren, da borgerkrigen brød ud. 

 

Privat var Lincoln en høj, kluntet mand , der havde svært ved at tiltrække det modsatte køn. Hans kone, Mary Todd, gav ham mange problemer og ægteskabet havde det svært i Det Hvide Hus.

I en tale i byen Gettysburg, slog han fast, at alle er født lige og har samme frihedsrettigheder. Talen er hans mest kendte.

 

Få dage efter krigen sluttede, blev Lincoln myrdet i Ford teateret i Washington. 

 

Theodore Roosevelt var USAs 26. præsident. Han arbejdede meget for at hindre korruption  og vandt Nobels fredspris. Han gjorde meget for at passe på Amerikas natur og udnævnede talrige National Parker og Nationale Monumenter. Grand Canyon var een af disse. Han tænkte meget på eftertidens mulighed for at nyde USAs fantastiske natur og kaldes derfor nationalparkernes fader. 

En kvinde på Rushmore?

Det diskuteres løbende, om ikke der burde være en kvinde, blandt de 4 herrer. Da man endnu ikke har haft en kvindelig præsident, går diskussionen på, hvem det burde være. Flere navne har været nævnt, bla. kvindesagsaktivisten Susan B. Anthony, First Lady Martha Washington, eller Eleanor Roosevelt. 

 

I nyrere tid har en meningsmåling på Expedia, der spurgte deltagere om hvilken moderne præsident de gerne vil se tilføjet til Mount Rushmore. Franklin D. Roosevelt lå på 29 %, foran John F. Kennedy, Reagan og Barack Obama. Adspurgt om hvilken historisk person man ville vælge, faldt svaret på Martin Luther King.  

Tidsforbrug: 2 timer

               __________________________

Black Hills

Mount Rushmore ligger i smukke Black Hills. Her levede Sioux indianerne i skjul for General Custer. I området ses bla. bjørne, ørne, bighorn, bison, rødlos, kalkungribbe og prærieulve.

 

Custer State Park er en del af dette område og er bla. kendt for dets mange bisoner. 

Tæt på Mt. Rushmore ligger Crazy Horse Monument. Tilblivelse af den ikoniske Oglala Sioux indianer er langt fra færdig. Når den er færdig, er han større end de 4 præsidenter tilsammen, hvilket også er hensigten. Det kaldes symbolpolitik. De tager 20 $ i entre og fortæller ikke at man lidt efter skal betale 8 $ for en busbillet der fragter en derop. Man må af "sikkerhedsgrunde" ikke gå. Monumentet bliver flot en dag, men lige nu er det mere en byggeplads.  

Black Hills området er iøvrigt fyldt med smuk natur og en række seværdigheder:

Besøg f.eks Deadwood, en gammel mine by, hvor cowboys daglig griber til våben på hovedgaden. Her ligger to store legender begravet, Wild Bill Hickok og Calamity Jane begravet. Stolen Wild Bill blev skudt i, står stadig på Salon Nr. 10. Den rigtige Salon Nr.10 nedbrændte for mange år siden, men blev "genetableret" på den modsatte side af hovedgaden. 

Se også Wind Cave National Park, med dets flotte grotter.

Tag også Wounded Knee med på ruten. Slagmarken ligger sydvest for Black Hills, hvor 2-300 lakotaindianere blev slagtet af 7. kavaleri, efter de havde afvæbnet indianerne. 26 soldater fik en medalje for deres "indsats", af den amerikanske kongres. 

Området der er en del af Pine Ridge reservatet er USAs fattigste. 85 % er arbejdsløse og de fleste lever under fattigdomsgrænsen. Levealderen er lav og sygdomme som diabetes er 800 gange større end i resten af landet. 

Se min guide til indianerreservaterne.

Se også:

I Californien er en nationalpark opkaldt efter Peter Lassen fra Farum. Den hedder Lassen Volcanic National Park.

Mount Rushmore, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Mt Rushmore er bygget af danske Gutzon Borglum.

Mt. Rushmore. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Der er rigtig mange turister i Mt Rushmore

Mount Rushmore, Danske Gutzon Borglum, Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Alle 400 arbejderes navne er nævnt på en anden mindeplade.

Fra mit besøg i 2016. 

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Der er rigtig mange turister i Mt Rushmore

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Det tog 12 år at bygge Rushmore.

J.Stephen Conn. Stone Mountain.

© J. Stephen Conn

Stone Mountain i Georgia, skabt af Borglum, blev mindesmærke for Ku Klux Klan.  

Crazy Horse. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Crazy Horse Monumentet, er Sioux indianernes svar på Rushmore.

© drivingusa.dk

P1010981
P1020017
P1040026
P1020076
P1040074

© drivingusa.dk

Duel I Deadwood, nord for Mt Rushmore

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

bottom of page