top of page

Grand Falls.

USAs største vandfald

Klik på kortet.

Arizona

Chokolade vandfaldet i Navajo reservatet.

OBS. Området er desværre lukket på ubestemt tid. Navajo er bla. utilfredse med, at turister smider deres affald og kører ræs med deres ATV! Hvor trist! Jeg følger situationen.

Hvis nogen havde spurgt mig om jeg kender til et enormt vandfald, større end Niagara Falls, midt i Arizonas ørken, ville jeg nok, let overbærende sige, at det findes ikke. Hvis tillægs info var, at det ligger i Navajo reservatet og at vandet er brunt som chokolade, ville jeg endda vædde hvad som helst på, at det ikke passede. Større end Niagara Falls? “Get out of town”!

 

Den korte version af fakta er imidlertid, at det ER sandt og at stort set ingen kender til det. 

    

Det var en samtale med Hopi guiden, Lefthanded Hunter, der førte mig på sporet af Grand Falls.

Den venstrehåndede og jeg var på tur i smukke Blue Canyon i Hopireservatet, da han spørger ind til min fascination for amerikansk natur. Han spørger mig om jeg kender Grand Falls. “Det ligner chokolade”, fortæller han. Hans øjne ser drømmende ud, mens han fortæller om stedet, så jeg noterer straks et “Check Grand Falls”, i min notesbog. 

 

Set i bakspejlet, burde jeg ikke været overrasket over, at sensationelle områder er ukendte for selv kendere af området, hvilket jeg anser mig selv for at være. Gang på gang har jeg oplevet det, i min søgen efter områder, der bør ses af denne sides læsere. Blue Canyon, Toadstool, White Pocket, Wire Pass, Crystal Geyser og Ah-shi-sle-pah er eksempler på sådanne ukendte områder.

 

8 miles fra Ah-shi-sle-pah (midt ude in-the-middel-of-nowhere i New Mexico) spurgte jeg er lokal beboer om vej, men selv han vidste intet om hvilket vidunder der lå i hans “baghave”.

 

USA er stort og naturoplevelserne er mange, må en del at svaret være. Den største grund til at Grand Falls ikke er kendt er sandsynligvis, at området ikke er kommerciel udnyttet. Ingen skilte, ingen reklamer, ingen turbusser. Her er der kun nogle hullede grusveje og et enkelt toilet, ved en interimistisk bygget udkigssted.  

 

Grand Falls:

Grand Falls er 56 meter højt, mod Niagara Falls 51 meter. Faldet har mange niveauer af vand og farven er for det meste brun som chokolade, skabt af lava, skabt af vulkansk afstrømning fra Merriam Crater der ligger i området. 

Vandet kommer fra smeltevand og regn fra bjergene, der løber ud i floden Little Colorado. Af denne grund er der kun bestemte årstider, hvor vandfaldene rent faktisk flyder. Den bedste tid til at se fossen er i marts og april, efter sneen er smeltet. Der er også en kort periode om sommeren, hvor man kan se faldet, afhængigt af nedbør.

 

Ud over deres mudrede vand er de kendt for de smukke regnbuer, der er skabt af indvirkning og vandspray ved vandfaldet.

 

Grand Falls ligger i Navajo reservatet, i området Paintet Dessert. Området kan besøges uden tilladelse fra Navajo.

 

Det tilrådes at man er forsigtig, når man går rundt nede ved vandfaldet. Steder der ser fint ud, kan være blød mudder som man blot vil synke ned i. Turen ned til bunden er kun en halv kilometer og nogenlunde let at gå.

 

Grand Falls er også kendt som "The Chocolate Falls”, eller "The Chocolate Niagara;"

 

Kørselsvejledning til Grand Falls Arizona:

Fra I-40, 15 miles øst for Flagstaff, tager man Exit 211 i Winona. Kør 3,8 km ad Townsend Winona Road. Drej til højre og kør 20,3 miles ad Leupp Road til Indian Road 6910 (mellem milepæl 5 og 6). Vejen er netop blevet skiltet. Drej til venstre af grusvej og kør 9,4 miles til afkørslen til venstre, hvilket fører til faldet og ikke er til at overse. Den sidste 1 1/2 miles fletter vejen med 70. Man kan godt køre turen i alm. bil, men regnvejr kan være det svært. Prøv alligevel!

GPS: 35°25'46.4"N 111°11’47.6"W

Tip:

dette link, kan man se prognosen for, om der er vand i vandfaldet.

Se min guide til 14 turistvenlige reservater

Flagstaff er en rigtig hyggelig by med lave huse og et centrum med mange små butikker.

 

Se også:

Sedona. Tag Hwy. 89a ned til Sedona og nyd panoramaudsigten og byens særlige røde farve og grønne vegetation.

Havasupai Falls. Indianernes paradis ved Grand Canyon.

 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Chokoladevandfaldet i Arizona.jpeg

Ukendt vandfald, midt i Painted Dessert ørkenen.

Vandfald i Navajo reservatet.jpeg

Man kan nemt gå helt tæt på.

Grand Falls er USAs største vandfald.jpeg

Grand Falls er - ind i mellem - større end Niagara Falls i Canada.

Drivingusa.dk kører gennem Little Colorado floden.jpeg

Jeg kørte gennem vandfaldet på upper området.

Grand Falls i Navajo reservatet.jpeg

Her på siden kan man se prognosen for vandmængden i Little Colorado River.

www.drivingusa.dk ved Grand Falls.jpg

Grand Falls ligger kun 50 min fra Flagstaff.

bottom of page