top of page

Antelope Canyon og 13 alternative Slot Canyons

Utah/Arizona

I de senere år, har mange danskere fået øjnene op for USAs smukke og oplevelsesrige slot canyons.

Når der falder store mængder af regn, løber vandet selvsagt i den retning, som det er muligt. Nogle steder løber vandet fx. i et sandholdigt flodleje, hvor det hurtigt udtørrer. Løber vandet derimod igennem en kløft, vil det over tid afrunde klipperne og gøre kløften dybere. Resultatet heraf bliver en, ofte lidt snæver, slot canyon med høje klipper på begge sider.

I Utah og Arizona, har dannelsen af Coloradoplateauet medført talrige slot canyon, der alle ser meget forskellige ud.

 

Upper- og Lower Antelope Canyon er nok de mest kendte slot canyon og de ligner hinanden til forveksling. Klik på linket, hvis du vil vide mere om dem, så du kan vælge hvilken du vil opleve.

 

Begge ligger i udkanten af Page i Arizona og her finder man også Canyon X samt Waterhole Canyon.

Ens for de 4 slot canyons er, at de er temmelig dyre og prisen bliver ved med at stige, på grund af efterspørgslen. Pt koster Lower Antelope 455 kr.

Der findes imidlertid andre slot canyons, der sagtens kan konkurrere med Antelope. De er tilmed gratis, eller har en symbolsk betaling på 7-12$. De 13 nævnte steder er såkalte ikke-tekniske canyons og kræver således hverken specialudstyr, eller klatre erfaring.

Gratis eller billige alternativer til Antelope Canyon

Willis Creek Slot Canyon. (klik på de blå links)

Denne familievenlige slot er en rigtig god oplevelse. Stedet ligger tæt på Bryce Canyon National Park. Ruten dertil går tildels ad bakkede grusveje, så en mobilehome er ikke velegnet. Trailen starter ved parkeringspladsen (se Gps link), hvor der også er et lille vandfald. Willis bliver flottere jo længere du kommer ind i den. Når man er fri af kløften, vender man om og tager turen tilbage, hvilket tager små 3 timer. Som regel er der lidt vand i kløften, så man får lidt vand på hæl og tå.

Bull Valley Gorge, Utah

3 km fra Willish Creek, finder man den dybe kløft Buul Valley Gorge. Stedet har kun ganske få p-pladser ved broen der går over kløften. Herfra går man 1 km langs kløften til man kommer til et sted hvor man kan komme ned i den. Bull udmærker sig især ved, at den er både relativ smal og 30 m dyb. Et par steder må man berede sig på, at man skal klatre en smule og her skal de fleste sikkert have en hånd. Når denne forhindring er klaret, fortsætter man frem til broen hvor man kan se en forulykket jeep, der har kilet sig fast højt oppe. Ulykken slog i 1953 3 ihjel og 7 børn blev faderløse. Inden man begiver sig ud til Bull, er det en god ide at kontakte visitor-centeret i Cannonville og forhøre sig om der er meget vand i bunden af gorgen. Er der det bør man aflyse.

Wire Pass slot canyon.

En times kørsel fra Page, kan man for kun 7$ (for hele bilen) se USAs længste og vildeste slot canyon. Her starter turen på House Rock Valley Road, hvor man parkerer sin bil her (se link) og går gennem flodsengen frem til indgangen i Wire Pass. Her får man en meget autentisk oplevelse, når man bevæger sig ind i de smalle og køligere kløfter, der med sine 30 km er USAs længste slot canyon. Her møder man ikke mange mennesker, hvilket forstærker følelsen af eventyr. Denne oplevelse kræver, at man har styr på den aktuelle vej- og vejrsituation, som fåes i visitorcenteret i Kanab.

 

Peek-a-Boo Slot Canyon.

Mellem nationalparkerne Bryce Canyon og Capitol Reef, drejer man fra Hwy.12 og kører 26 miles ad Hole-in-the-rock-road. Parkerer ved den fælles trailhead til Dry Fork Narrows, Peek a Boo og Spooky Slot Canyon. Her får man hele 3 slot canyons, der mere eller mindre hænger sammen i et loop.

Peek-a-Boo starter med en 4-5 meter høj entre. Den kan ved første øjekast se svær ud, men når man får sat hænder og fødder rigtigt, kan alle klare det. Dette er nok turen største forhindring. Denne Slot Canyon er meget kringlet og virkelig en fotografisk perle. Der skal kravles, mases og ind i mellem skal maven trækkes helt ind, når man skal forcere de smalle kløfter.

Spooky er, som navnet indikerer, mørkere og kan føles lidt uhyggelig. Nogle steder er den virkelig smal at komme igennem. Dry Fork er teknisk set ikke en slot canyon, men har de samme høje narrows. Da den ligger i loopet, bør man tage den med.

Little Wild Horse Slot Canyon.

Tæt på Goblin Valley State Park finder man Wild Horse, der er let at gå, omend man skal passere nogle sjove forhindringer undervejs. Turen gennem slottet er varieret og ganske flot. Læg fx. mærke til de hullede sansten. De fleste går en times tid inden de vender om, men man kan også vælge at gå via Bell Canyon, så turen bliver ca. 6 timer. Parkerer her ved indgangen.

Coloradoplateauet skabte slot canyons

Leprechaun Slot Canyon.

Denne slot canyon er en af mine favoritter. Da jeg var der sidst, var der kun mig og mine gæster. Leprechaun er ikke så lang, men er derimod kæmpe stor, inden den svæver ind og lyset forsvinder. Stedet er lidt svært at finde, for der er ingen skilte, så brug mit gps link. Leprechaun ligger mellem Hite Bridge og Hanksville, i Utah. Trailhead starter ved gps track. Følg den lille Creek i 20-25 min. Indtil du står foran åbningen. 

Kanarra Falls.

Nordvest for Zion National Park ligger den lille by Kanarraville, der er opkaldt efter en paiute-høvding. Herfra går man langs, over og i, den lille creek. Turen er smuk i sig selv og man skal over bækken 2o gange, hvilket er ganske sjovt. Efter godt en time kommer man ind i slotten, hvor klipperne er meget høje. Selv om slotten ikke er så lang, er det turen værd, for den ender ved 2 vandfald, som man kan forcere og fortsætte turen. Jeg gik turen i april og vandet var ikke specielt koldt. Mine gamle sko, der var medbragt til formålet, smed jeg ud, da vi kom til parkeringspladsen. Turen kræver reservation og koster 12 $. Se: stedets hjemmeside 

Ashdown Gorge, Utah

En september dag havde jeg næsten den flotte gorge helt for mig selv, for den er endnu ikke så kendt. Jeg krydsede creeken hele 25 gange inden jeg nåede op hvor floden deler sig. Vandreturen på 15 km (sværhedsgrad: moderat) tog 4:30 timer og var ren naturoplevelse og mental afstresning. Når man går gennem floden er det godt at have en vandrestav i hånden, afhængig af hvor meget vand der er i Ashdown Creek. Turen starter her. 

Sulphur Creek, Utah

Ganske tæt på Capitol Reed National Park, finder man den 8,5 km lange Sulphur Creek. Ruten starter fra Hwy 24 og går langs overhængende orangerøde sandsten der dekorativt klæder den lille Creek ganske flot. Ruten er meget varieret. Nogle steder går man i smallere kløfter, mens andre stedet åbner landskabet sig op. Også de omkringliggende klippe kan blive høje, som fx ved det kendte Goosenecks Viewpoint, hvor man fra højden kan se de der går Sulphur Creek. Turen må opfattes som forholdsvis let, omend man et par steder må give hinanden en hånd, når man skal et niveau ned. Især ved de små vandfald, kan man godt regne med at blive lidt våd, afhængig af hvormeget vand der er i Fremont River. Forhør dig på Capitol Reefs visitor-center, om det er sikkert at gå turen. Ruten slutter netop ved visitor-centeret, hvor man så har en lille udfordring med, at ens bil står 5 km oppe af vejen. De fleste løser det ved, at bede om et lift, af de gæster der forlader Capitol Reef. Ruten var på min 2023 liste, men Park Service lukkede ruten på grund af for meget vand.

Hovedattraktion i Zion National Park

The Narrows i Zion National Park, Utah

Ud over Antelope Canyon, er The Narrows i Zion uden tvivl den mest kendte og mest besøgte slot canyon. Kløften ligger for enden af Zion dalen, som man kommer til med shuttlebus. Fra endestationen Temple of Sinawava, går man The Riverwalk langs Virgin River, til stien slutter. Herfra går man direkte ud i floden og fortsætter flere kilometer, hvor turen kun bliver flottere og flottere, efterhånden som kløften bliver smallere og klipperne op til 600m høje. 95 % af tiden er man i vandet, der et enkelt sted gig mig til midten af brystet. Et par fif til turen må være: Sørg for at have en eller to stave (vandrestave er fint), så du sikkert kan forcere floden. Er vandstanden høj og vandet koldt, bør man leje støvler og “vaders” fx hos Zion Outfitter bag visitor-centeret. Vil man have turen uden for mange turister, skal man tage den første bus. Jeg gik ialt 6 km på 5 timer. Jeg var nr 5 der, tidligt om morgenen, gik ud i floden og fik det lidt for mig selv, hvorimod jeg på tilbagevejen mødte 200 besøgende.  

West Fork of Oak Creek, Arizona

Området ved West Fork er en relativ lavvandet creek, der løber gennem den skovklædte kløft, hvor man ser høje klipper iklædt Sedonas fortryllende farver, langs creeken, der følger vandrestien. Her krydser man creeken ca 15 gange uden at blive våd, hvis man benytter de mange trædesten. 

 

Fra trailhead går man 5 km til den smukke slot canyon, der starter der hvor stien ophører. Herfra går man direkte ud i vandet og en halv kilometer frem. Jeg gik turen en dag i september og det lune vand gik mig til knæerne. Jeg kan ikke anbefale stedet nok, for jeg var ganske fortryllet af oplevelsen.  

 

Trailhead starter ved et mindre parkeringsområde ved Hwy. 89a. Jeg gav 13$ for at holde her og man skal være her tidligt, hvis man vil have en p-plads. 

Cottonwood Narrows, Utah

Kører man den 75 km lange grusvej Cottonwood Road fra Kodachrome Basin til Hwy 89, bør man bestemt tage sig tid til at udforske Cottonwood Narrows. Ruten på 4,5 km t/r er meget varieret og rimelig let at vandre. Nogle steder er den åben og sandet, mens  man andre steder må forcere halvandenmeter store sammenstyrtede klipper, der ligger hulter til bulter. Man parkerer fx ved den nordlige indgang, hvor der er nogle få p-pladser. Man skal nok få en plads, for dette området er kun lidt besøgt, kva de mange km man skal køre på grusvej. Kløften er normalt knastør og let at finde. 

Cathedral Wash, Arizona

Ganske tæt på Lees Ferry, bør man opleve den smukke wash, der også betragtes som en slot canyon. Turen starter ved vejen og ender ved bredden af Coloradofloden.

På hjemmesiden The American Southwest, kan man finde et stort udvalg af slot canyons: 

OBS! Slot Canyons er farlige i regnvejr

I tilfælde af regnvejr er en slot canyons et livsfarligt sted at være. Se blot videoen fra Wild Horse Slot Canyon, hvor en familietur pludselig blev faretruende. Check derfor altid vejrudsigten, inden du tager afsted.

 

© Fotos af Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

En billet til Antelope er dyr (60-85$ per. pr.) og i højsæsonen er der ofte udsolgt.

En billet til Antelope er dyr (60-85$ per. pr.) og i højsæsonen er der ofte udsolgt.

Willish Creek er en familievenlig slot tæt på Bryce Canyon.

Willish Creek er en familievenlig slot tæt på Bryce Canyon

Wire Pass er en del af USAs længste slot canyon.

Wire Pass er en del af USAs længste slot canyon

Michael Bo Christensen i Peek-a-Boo slot canyon.

Jeg kom på en anstrengende opgave i Peek-a-Boo. Foto: Jacob Maqe

Little Wild Horse slot canyon er en sjov og familievenlig slot canyon.

Little Wild Horse slot canyon er en sjov og familievenlig slot canyon

Lepreschaun er en af mine favoritter, på grund af sin størrelse.

Lepreschaun er en af mine favoritter, på grund af sin størrelse

Efter 5 km gik vi ud i den fine West Fork of Oak Creek.

Efter 5 km gik vi ud i den fine West Fork of Oak Creek. Fantastisk oplevelse.

I Zion National Park, er det store trækplaster en flodvandring i The Narrows. 

I Zion National Park, er det store trækplaster en flodvandring i The Narrows. 

Cottonwood Narrows ligger midt på Cottonwood Road.

Cottonwood Narrows ligger midt på den 75 km grusvej, der hedder Cottonwood Road

 Ashdown Gorge er en skjult perle.

Jeg havde Ashdown Gorge for mig selv. Den er en skjult perle, som jeg varmt anbefaler

Cathedral Wash har sit eget unikke særpræg og ender ved Coloradofloden.

Cathedral Wash har sit eget unikke særpræg og ender ved Coloradofloden

Sulphur Creek er endnu ikke så kendt. Foto: Max Feingold.

Sulphur Creek er endnu ikke så kendt. Foto: Max Feingold

Kanarra Falls i Utah.

Den flotte del af Kanarra Falls

Bull Gorge i Utah.

Bull Gorge, på en dag uden vandproblemer

bottom of page