Sequoia & Kings Canyon National Park

Klik på kortet.

Californien

I Amerika er alting stort. Dette udsagn hører man tit. På et punkt er det i al fald sandt. Behøver jeg at sige Redwoods, eller Sequoia? På den amerikanske vestkyst i Californien og Oregon finder man nogle af verdens største træer.

 

Nationalparkerne og staterne ligger konstant i krig med hinanden om hvem der har det største træ og dermed hvem der får besøg af turisterne. Er det største det højeste? Er det omkredsen der afgør det ? Rumvolumen? Må man regne sprækkerne i barken med, når man måler det. Opfindsomheden er stor, og der snydes så det basker. Da indtjeningsmuligheden er gigantisk, saver man ikke den gren over, man selv sidder på.

 

Ny teknologi og måleteknikker med laser, har dog skabt enighed blandt forskere om tallene. Tallene her er fra 2007.

 

1. Rødtræ Redwood National Park, Californien. 115,56 m.

2. Bjergeukalyptus i Tasmanien. 99,6 m.

3. Douglasgran ved Brummit Creek, Oregon. 99,4 m. 

4. Sitkagran i Prairie Creek Redwoods State Park, CA. 96,7 m.

5. Mammuttræ i King Canyon National Park, Californien. 94,9 m.

Kun 6 timers kørsel sydøst for San Francisco, finder man Sequoia National Park. Parken ligger ganske tæt på King Canyon National Park og de to nationalparker drives også som een enhed. Jeg har derfor valgt at beskrive dem under et.

 

Det er naturligvis de store sequoia træer, der er parkens store attraktion. Sequoia træerne har virkelig tykke stammer, der endda bliver ved at udvide sig, så længe træet trives. Til gengæld bliver de ikke helt så høje som deres beslægtede artsfæller i Redwood National Park, ca. 6 timers kørsel nord for San Francisco. 

 

De højeste sequoia træer i Sequoia National Park er godt 80 meter høje, mens visse redwoodtræer i det nordlige Californien er over 100 meter høje.

 

De 20 meters højdeforskel, på de to træer, er næppe den første tanke man får, når man står under de over 2.000 år gamle træer.

Derimod er tykkelsen imponerende. Her er der et naturfænomen der er til at tage at føle på og børnene poserer gerne foran træet, eller når man kører bilen igennem det.     

 

Kings Canyon National Park

Kør f.eks ind i Kings Canyon, fra nord via Pinehurst og følg Hwy. 180, nationalparkens eneste Highway, der efter en times kørsel ender blindt i “Road Ends Wilderness”. Set ud fra et roadtrip synspunkt er blinde veje, et “no go”, men tag alligevel denne rute, der byder på dybe canyons og flotte panorama bjerge. 84 %  af Kings Canyon nåes kun til hest eller fod og er således oplagt til heik og vandreture.

 

I den sydvestlige del af Kings Canyon finder man "General Sherman", der ud fra en måling af massefylden, er verdens største træ. Det vejer over 1200 tons, er 84 meter højt og en diameter på 11 meter.

 

“Generalen” er naturligvis nationalparkens store trækplaster, så forvent kø når du skal have taget det obligatoriske foto, ved foden af træet. "General Sherman" er opkaldt efter den berømte nordstats general William T. Sherman, fra den amerikanske borgerkrig. Han tjente under general Ulysses S. Grant, der også har et træ i parken opkaldt efter sig ved Grant Grove Village. Dette træ er tillige det officielle amerikanske juletræ.

 

Tag en afstikker til Cystal Cave, en virkelig flot drypstenshule med marmordrypsten. Crystal Cave er den eneste man kan komme ind i. Du kan ikke købe billetter ved hulen, men kun på et af de to visitorcentere. Nationalparken rummer tillige 240 kendte grotter, herunder den 30 km lange Lilburn Cave. 

 

Sequoia

Fortsæt sydpå ad Hwy. 198 der også hedder “Generalens Highway”. Et godt foto mulighed er på (side)vejen Crescent Meadow Road, hvor ”Tunnel Log”, et kæmpe sequoia træ, ligger hen over vejen. Her kan man køre sin bil igennem. 

 

Fortsæt ind i hjertet af Sequoia, hvor man kan tage de 400 trappemeter op til Moro Rock, hvor et imponerende panorama over området venter. Hold dig dog væk herfra, hvis det er tordenvejr.

På vejen op til Moro Rock, passerer man Giant Forest museet, hvor man kan lære om mammuttræernes økologi og histore. 

For enden af Crescent Meadow Road, ligger der flere gode vandreture på f.eks High Sierra Trailhead, samt Crescent Meadow Picnic Areal, hvor der af og til ses bjørne. 

 

Vejen sydvest ud af parken, har mange hårnålesving og en fantastisk udsigt. Store RV over 22 fod, bør undgå denne rute.

 

Da Sequoia National Park ligger højt, er vejen gennem parken lukket om vinteren. Sommersæsonen er fra slutningen af april og frem til slutningen af oktober, afhængig af vejrforholdene.

Afstandene er forholdsvis store i Sequoia, kan det godt betale sig at overveje en overnatning inde i parken. Det findes flere hoteller og campingpladser i parken.

Buffalo Soldiers

Da parken blev indviet i 1890, var der ingen opsyn med området, da National Park Service først blev dannet i 1916. Derfor brugte man ofte soldater fra hæren til denne opgave. Helt usædvanligt blev det et kompani bestående af udelukkende sorte mænd, der kom til at passe nationalparken. Kompaniet blev kaldt for "Buffalo Soldiers", et navn de havde fået af indianerne, der syntes de lignede bøfler. Kaptajn Charles Young, der også var sort, ledede kompaniet og han blev senere chef for hele området. Young var den 3. sorte mand der blev uddannet på West Point millitærakademi.   

Flere kæmpetræer, i andre nationalparker.

I Yosemite Nationalpark ses sequoia træer også i området Mariposa Grove, med over 500 Giant Sequoias træer.

En times kørsel fra San Francisco, ligger Muir Woods National Monument. Muir Woods er en mindre park, men populær med (kun)1.000 år gamle redwoodtræer. 

Humboldt Redwoods State Park. 4 timer fra SF. Her finder man mange sjove træudskæringer, som børnene vil syntes om. 

Redwood National Park, 5:30 time fra SF

Tidsforbrug: En dag

2000 år gamle mammuttræer i  Sequoia Nationalpark., Californien. 

2500 år gamle mammuttræer i  Sequoia, Californien. 

"Tunnel Log", Sequoia Nationalpark, er populært til fototagning. 

"Tunnel Log" er populært til fototagning. 

På toppen af Moro Rock, Sequoia Nationalpark.

400 trappemeter til Moro Rock, med udsigt mod Sierra National Forest.

Sequoia National Park kaldes også for den hemmelige park. 

Moro Rock.

Sequoia National Park kaldes også for den hemmelige park. 

Roadtrip til Sequoia nationalpark, Californien

Inden i en udhulet træstamme.

Seguoia Nationalpark

Dygtige fotograf Thomas Galenbeck, er en stor naturelsker.

Egern i Sequoia nationalpark i usa

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.