top of page

Badlands

National Park - Når gråt er flot.

Klik på kortet

South Dakota

Som så mange andre steder i USA, opdager man ofte først landskabets bratte ændring, når man er der.

 

Hver time på highway`en, har sine egne farver og konturer. Timen efter kan scenariet se helt anderledes ud. Sådan er det også når man ankommer til Badlands. Kør fra I-90 øst eller vestlig retning ad Hwy. 240 og kør tilbage på I-90 i den retning du skal. Vejen heder "Scenic Drive" og det er der en god grund til. 

 

Hvad Badlands ikke kan i højde og størrelse, sammenlignet med andre canyons, har det i sin lidt underfundige fremtoning og særlige grå nuancer. Tag ikke fejl. Badlands er en perle og der er ikke noget der ligner. Det kan bare være lidt svært at beskrive noget der er så enkelt og samtidigt så fortryllende.  

 

Her kan du måske være heldig at møde en, lige så underfundig Skildpadde: Western Paintet Turtle. Folk vi mødte havde set kalkungribbe. Selv så vi Big Horn får.

 

Badlands har sit navn fra de første hvide der kom til området. De syntes der var ufremkommeligt. Bad to cross.... Badlands ! 

 

Badlands ligger en lille times kørsel fra Rapid City og dermed tæt på hele Black Hills området, hvor du bla. finder Custer State park, Mt. Rushmore og Crazy Horse Monument.  

Wounded Knee i Pine Ridge reservatet

Lige syd for Badlands ligger Oglala (Sioux) indianernes reservat. Oprindeligt boede de i Black Hills, der var meget helligt for dem. Da de hvide fandt guld i "Paha Sapa", som Sioux kaldte området, på grund af de sorte fyrtræer, blev de tvunget væk. Ved Wounded Knee, blev mindst 150 mænd, kvinder og børn dræbt ved en massakre i 1890, begået af den amerikanske hær. Kedeligt nok deltog en dansk emigrant, Ernst Godfred Neuhaus fra Vejle, i denne forbrydelse. 

 

Resultatet er idag et forarmet reservat. Menneskeskæbnerne bag statistikken er forfærdende. 75% arbejdesløse, 80 er alkoholikere, 50% af befolkningen er børn under 18 år, levealderen er gennemsnitlig minus 25 år, 40 % har diabetes, selvmordsraten er skyhøj og kun 20% består highschool. Intet andet sted i USA er forholdene så dårlige så her. 

 

Det er på alle måder som om, at indianerne aldrig rejste sig efter nederlaget. Jeg har set dette flere steder i USA f.eks i Navajo reservatet.

 

Besøg gerne mindesmærket ved Wounded Knee og vis Oglala indianerne, at de ikke er glemt. Den kendte høvding Spotted Elk "Ste Si Tanka", der betyder hanhund, ligger også begravet her. De hvide kalte ham for "Big Foot".    

Tip:

Kommer du på disse kanter bør du stoppe ved den østlige udgang til Interstate 90. Her ligger visitorcenteret "Minuteman Missile, National Historic Site". Her kan du få et indblik i et stykke koldkrigs historie om USA's atomstyrke. Besøg en atombunker langt under jorden og se det ny museum på visitorcenteret.

Tidsforbrug: 1/2 dag

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Badlands National Park, South Dakota. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Kør den smukke Scenic Drive i Badlands nationalpark.

Badlands Nationalpark. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

De underfundige grå nuancer er meget flotte, når man er tæt på. 

Badlands National Park

© drivingusa.dk

Cowboys døbte det ufremkommelige område for "Badlands".

P1040102
P1040098
P1020070
P1040087
P1020050
P1020048

© drivingusa.dk

Wounded Knee.Jacqueline Poggi.jpg

© Jacqueline Poggi, Flickr

Besøg gerne gravstedet for ofrene for Wounded Knee", syd for Badlands.

bottom of page