top of page

Naturfænomener i USAs nationalparker. 

Engang hav - idag ørken. Det geologiske USA. 

Når man rejser rundt i f.eks det sydvestlige USA, betages man helt naturligt, af det smukke scenarie, man kører i. Valleys, canyons, kløfter og uendelige vidder. Man undres ofte over det syn der møder en og jeg siger ofte, lettere vantro: “Hvad er der lige sket her”. 

 

Havde man de sidste par hundrede millioner år, ladet en Ipad timelapse, ville man blive vidne til en gigantisk forvandling, af det Amerika, vi kender idag. Flagstaff, der ligger lige syd for Grand Canyon, ville f.eks befinde sig langt syd for Ækvator og ikke på breddegrad med Marokko, som det er idag.

 

For 240 millioner år siden, var alle kontinenterne samlet i et super kontinent, kaldet Pangea. Resten af kloden var et stort hav. Siden hen, har kontinenterne flyttet sig, til det vi kender idag. 

 

I USA ser man mange tydelige eksempler, på den geologiske udvikling. Siden Pangea, har Amerika forandret sig, i flere omgange. Således var det vi kender som Rocky Mountains, engang flad som en pandekage. Hele den amerikanske sydvest region, var en stor Sand Dunes, en ørken af sand. Erosion skabt af vand og vind, omdannede de sandede klitter til de hårde sandsten, man ser over sydvest USA. Regn trængte ned i sandet og gjorde det kompakt, mens erosion fortrængte dele af klipperne og skabte flotte buttes, som man ser i Monument Valley. Se videoen, hvor jeg viser hvordan området skabtes.

 

Ipaden ville også vise gigantiske vulkanudbrud, efterfulgt af newclear winter, hvor alt blev sort. Måske var det det, der fik Pueblo indianerne i Mesa Verde til at forlade deres boliger, højt oppe i mesaet, i over 30 år. 

 

For 80 millioner år siden var Amerika i en lang periode delt i 2, da et område øst for Denver oversvømmede en 3. del, af Amerika.. Det var lavaen fra vulkaner i The Rockys, der skabte de kanaler, der ledte vandet ud i Stillehavet og Golfen og tørlagde den midterste del af Amerika. 

 

Nogle steder flød lavaen sammen med is fra gletcherne og dannede forunderlige stenformationer, som man ser i Fossil Falls, der ligger i udkanten af Death Valley.  

 

Forstenede træer, skabt i sumpene i Jurrasic tiden, finder man f.eks i Petrified Forest nationalpark i Arizona. 

Også under jorden finder man naturfænomener, som i Carlsbad Caverns National Park, der er Nordamerikas største drypstenshule.

 

Spor fra forhistoriske dyr f.eks Dinosaurus finder man masser af, i hele Four Corners området og ikke mindst i Dinosaur National Monument, i Colorado. Andre steder har man fundet skeletter af skildpadde, krokodiller og sågar kamel.     

Den berømte nationalpark Yellowstone, i Wyoming, står praktisk talt oven på et vulkanområde og mange steder ser - og lugter - man de kogende mudderhuller og dampen fra den sydende undergrund. I parken finder man også verdens største andel af gejsere, f.eks Old Faithful.

 

I tusindvis af år, har erosion formet og former stadig den amerikanske overflade. Ud af denne erosion dannes der f.eks de flotteste hoodoos og pinnacles, som jeg har en særligt forhold til. Eksempler på disse finder man f.eks i Ah-Shi-Sle-Pah (NM), Chiricahua, (AZ), Bryce Canyon (UT), Kasha Katuwe Tent Rocks (NM) og Goblin Vally (Ut). Besøger du en dag disse steder, vil du sikkert sige som jeg: “Hvad er der lige sket her”? 

 

I Arizona, kalder man staten for “The Grand Canyon State”. Kommer man til Grand Canyon, så nyd synet ned i dybet. Studerer man lagene, lag for lag, rummer disse geologisk historiefortælling for hele 4 milliarder år. Området fra kanten og ned mod Coloradofloden er som en mellemting mellem en åben geografibog og farveskala tabellen fra formningstimerne. 

Farvespillet i f.eks Navajo sandstenene, kan fortrylle enhver turist. Nyd de sorte striper man ser mange steder. Disse kaldes for ørkenlak og er dannet af regn. Jernholdig jord danner mange kraftige farver rundt i Four Corners staterne Colorado, New Mexico, Utah og Arizona. Vil man opleve dette regnbueagtige univers, så besøg områder som Crystal Geyser (Ut), Paint Mines (Co), Coalmine Canyon (Az) og Painted Dessert (Az).    

 

I Californien ligger den skrøbelige San Andrea jordplade, som man forventer vil udvikle et enormt jordskælv, i en ikke så fjern fremtid. 

 

Et er sikkert. Det syn der møder os idag, vil forandres, endda markant. Jordens plader forskubber sig og danner nye formationer, dale, bjerge og hav. Om ca. 200 millioner år, mener man at kontinenterne er rykket sammen igen. 

 

På vore egne breddegrader vil Nordafrika, til den tid ligge lidt syd for den danske grænse.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Grand Canyon, et geologisk panorama

Grand Canyon. Som en åben geografi bog.

Superkontinentet Pangea

Pangea. Superkontinentet hvor alle lange hang sammen.

Fra Jurassic til ørken i Petrified Forest

Forstenede træer i Petrified Forest.

Coalmine Canyon, en geologisk nydelse

Fortryllende farver i Coalmine Canyon, Navajo reservatet.

Fossil Falls. Lava skulptur

Fossil Falls. Lava møder glecther. 

Dinosaur ved Ecco Canyon, Utah

Dinosaur området, er rig på USAs geologiske forhistorie.

Colorado plateauet i Arizona og Utah

Colorado Plateauet. De underjordiske plader forskubede sig og løftede området i Four Corners op. Store dele af f.eks Utah ligger, af denne grund, i 1600 meters højde. 

bottom of page