top of page

Nationalparker med
adgangsreservation i 2024

Oversigt over parker der kræver reservation, samt parker og veje der er ramt af lukninger.

Opdateret 3 februar 2024.

De amerikanske nationalparker har de sidste 6 år oplevet en stor publikumsfremgang og med pandemien fik amerikanerne for alvor øjnene op for deres parker. Flere parker har ligefrem oplevet en fordobling af besøgende og har derfor indført adgangsbegrænsninger.

 

Arches National Park (Klik og se linket til parken)

Her kræves der reservation i perioden 1. maj til 1 november. på recreation.gov. Man kan undgå reservation, ved at køre ind i parken før kl 06. Er man først inde i parken, må man blive resten af dagen. 

Reservationer i april (1.-30. april) starter 2. januar

Reservationer i maj (1.-31. maj) starter1. februar

Reservationer i juni (1.-30. juni) starter 1. marts

Reservationer i juli (1.-31. juli) starter 1. april kl.

Reservationer i august (1.–31. august) starter 1. maj

Septemberreservationer (1.-30. september) starter 1. juni

Reservationer i oktober (1.-31. oktober) starter 1. juli

Du kan reservere plads fra kl. 16 dansk tid

Tidlig reservation til Yosemite

Yosemite National Park indfører reservation i perioden 13 april til 27 oktober i tidsrummet kl 5 til 16 som følger:

 

13 april til 30 juni kræves der reservation lørdag og søndag,         samt på helligdagene 27 maj og 19 juni 

- 1 juli til 16 august kræves der reservation dagligt  

- 17 august til 27 oktober kræves der reservation lørdag og             søndag, samt på helligdagene 22 september og 14 oktober 

 

Man kan vælge mellem 2 forskellige reservationer. Den ene gælder for hele dagen, mellem kl 05 og 16, mens den anden gælder fra kl 12. Begge gælder i 3 dage.

 

Har man en reservation til hotel, campingplads eller vildmarkstilladelse (fx Half Dome), behøver man ikke adgangsreservation. 

 

Reservationerne frigives kl 8 (PST) den 5 januar for HELE perioden 13.4-27.10. Man må forvente at mange datoer i højsæsonen vil hurtigt blive udsolgt. Et mindre antal reservationer frigives dagligt en uge før. Vil man besøge Yosemite 11 juni kan man således søge reservation 4 juni. 

 

Glacier National Park

Der indføres reservation til Going-to-The-Sun Road i perioden 24. maj til 8. september 2024, fra kl. 6.00 til 15.00. Fra den østlige side, kan man uden reservation køre Going to the sun road, eller til St. Mary Visitor Center hvor man også finder shuttlebussen, der kører på Going-to-The-Sun Road. Reservationerne frigives 120 dage i forvejen, startende 25 januar.

Også områderne Many Glacier og North Fork indfører krav om reservation i perioden 1. juli til 8. september, fra kl. 06.00 til 15.00

Rocky Mountain National Park.

Parken indfører i 2024 to adgangsreservationer. 

Den ene er Bear Lake Road Corridor, som omfatter området omkring søerne Nymph- Dream- og Emerald Lake, samt adgang til resten af parken. Den er gældende fra 24 maj - 20 oktober, fra kl. 05 - 18.

Den anden gælder til resten af parken i reservationsperioden 24 maj - 15 oktober kl. 9 - 14.

 

Reservationer for 24 maj til 30 juni starter 1 maj kl 8 (kl 16 dansk tid)

Reservationer for juli måned, samt ledige dage i juni, starter 1 juni

Reservationer for august, samt for ledige dage i juli, starter 1 juli

Reservationer for september, samt for ledige dage i august, starter 1 august

Reservationer for oktober, samt for ledige dage i september, starter 1 september

Mount Rainier National Park 

Mount Rainier National Park i staten Washington indfører fra sommeren 2024 adgangsbegrænsning til området ved Paradise mellem 24 maj og 2 september kl 7 til 15, samt ved området omkring Sunrise, hvor der kræves adgangsreservation mellem 3 juli og 2 september. Datoer til og med juli vil være tilgængelige på Recreation.gov fra den 21. februar 2024 for Paradise og 1. april 2024 for Sunrise. Reservationer for datoer i august til 2 september åbner den 1. maj. Ud over de reservationer, der er tilgængelige op til tre måneder frem, vil en blok af reservationer dagligt blive frigivet hver dag kl 19 til brug den følgende dag.

Carlsbad Cavern National Park

Reservation anbefales hele året, hvis man vil være sikker på at komme ned i grotten. Man får tildelt en tidsramme for hvornår man være der, men ikke for hvornår man skal forlade grotten.

 

Wind Cave National Park, kræver ikke reservation, men et besøg i hulerne gør! Cirka halvdelen af alle huleturbilletterne sælges på Recreation.gov. Reservationer anbefales, da ture ofte er udsolgt fra marts til oktober og i ferieweekender hele vinteren. Billetter kan købes fra 3-120 dage før turen. Resterende billetter vil være tilgængelige for køb efter først-til-mølle-princippet i visitorcentret på dagen for turen. De er ofte udsolgte klokken 10.

NB. Til og med sep 2024, er guidede ture til hulerne aflyste, da elevatorerne er ved at blive udskiftet.

 

Shenandoah National Park

I Shenandoah National Park, Virginia der beskytter dele af Blue Ridge Mountains implementerer man fra 1. marts til 30 november 2024 et permanent billetsystem, for at få adgang til Old Rag Mountain der med sine 1003 m er parkens højeste punkt. Old Rag kan kun nåes via den 15 km lange vandretur. I alt 800 billetter vil være tilgængelige hver dag hvoraf halvdelen frigives løbende 30 dage i forvejen, og de resterende 400 frigives fem dage i forvejen.

 

Drivingusa.dk følger udviklingen og opdaterer

Jeg følger udviklingen i alle nationalparkerne og opdaterer, når der er nyt. Ved du noget, så giv mig et praj. (kontakt@drivingusa.dk)

Generelle bemærkninger: 

Alle adgangsreservationer skal bestilles online på Recreation.gov

Har man booket overnatning (hotel, lodge, camping) i parkerne, eller har man booket en parkranger guided tur, stilles der intet krav om adgangsreservation. 

Et antal reservationer frigives dagen før, efter først til mølle princippet. Typisk kl 19. Check parkens hjemmeside, eller recration.gov eller deres App. En reservation koster ca 2 $. Når man får en reservation, gælder adgangen i et bestemt tidsrum. Typisk en eller to timer. Tiderne om morgen er de mest populære og bliver hurtigt udsolgt. 

Fik du ikke en reservation til en af de nævnte parker, er der stadig en chance. Et begrænset antal ekstra billetter bliver typisk frigivet kl. 19.00 (mountaintime) til parkbesøg den følgende dag. Check parkens hjemmeside for information.

Jeg anbefaler, at man er klar ved tasterne, når datoerne for en bestemt periode frigives. Forinden kan man evt. lade sig registrere ved recreation.gov, der udbyder reservationerne.

 

Talrige nationalparker har desuden særlige områder, trails mm som kræver særlig tilladelse, eller at man vinder adgang via et lotteri. Dette gælder fx i Zion (Angels Landing), Yosemite (Half Dome), eller ruter som Cadillac Summit Road i Acadia National Park.

Lukkede parker og vigtige veje

Når parkveje eller centrale ruter som fx Highway One er spærrede, giver det problemer for vi besøgende. Derfor holder Drivingusa øje med dette.

 

Tioga Pass, der er østindgang til Yosemite National Park, er gennem vinteren dækket af metertyk sne, og åbner typisk mellem april og juli. Denne store margen gør, at mange følger åbningsdatoen nøje. Tjek der her.

 

Highway One, der er kystlinjen mellem Los Angeles og San Francisco rammes jævnligt af mudderskred eller ødelagte veje. Pt er vejen lukket lidt nord for området med de mange søelefanter i Big Sur. Åbningsdatoen er ukendt, men den forventes åben i efteråret 2024.

Death Valley blev I 2022 og 23 ramt af oversvømmelser og dele af parken er af den grund stadig lukket. Se parkens status i linket. 

Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument

Det smukke område har været lukket siden coronanedlukningen. Monumentet der der er en del af Pueblo de Cochiti's område (indiansk reservat lignende område), er stadig ikke åben, da indianerne blokerer for en åbning. De er bekymrede for områdets bæredygtighed, for siden år 2000 er turiststrømmen mere end 6 doblet. Indianerne påpeger at Tent Rocks er et nationalt monument for at beskytte det, men nu truer masiv turisme dets eksistens. 

Se også:

Kan du ikke få adgangsreservation til en bestemt nationalpark, så book et hotel eller lodge i parken. Se min guide til hoteller og lodges i parker med adgangskrav.

Foto: Michael Bo Christensen, NPS og Bruce Tuten

Arches er en meget populær park, med mange besøgende.

Arches er en meget populær park, med mange besøgende

Going to the sun Road i Glacier National Park.

Going to the sun Road i Glacier National Park. Parken har hele 3 områder der kræver adgangsreservation.

Rocky Mountain National Park.

Især søområderne i Rocky Mountain National Park er populære.

Yosemite National Park indfører adgangskrav.

Yosemite genindføre adgangsreservation fra 13 april til 27 oktober. Foto: Bruce Tuten.

Old Failtful i Yellowstone.

USAs nationalparker er populære som aldrig før. Her er der trængsel i Yellowstone.

Højtbeliggende nationalparker i USA.

Højt liggende parker som Glacier, Yosemite, Yellowstone, Sequoia, Lassen Volcanic og Crater Lake har en kort sæson, hvilket sætter pres på besøgstallet i sommermånederne. 

Highway One i Californien.

Highway One er efterhånden blevet Californiens problembarn nr 1. Den smukke rute har gentagne gange været lukket i månedsvis, men forventes åben til maj/juni 2024.

Reflection Lake i Mount Rainier.

De sidste 9 år er besøgstallet steget fra 1,1 million til 1,6 million, hvorfor Mount Rainier nu ønsker at begrænse tilstrømningen af turister. 

Kasha-Katuwe Tent Rocks lukket.

Pueblo indianere blokerer for åbningen af Kasha-Katuwe Tent Rocks National    Monument, da massiv turisme, ifølge indianerne truer områdets bæredygtighed.

bottom of page