Mono Lake

Californien

Klik på kortet.

Hvis du kommer til Mono Lake, er du sikkert på vej til, eller fra, Yosemite. Søen ligger ganske tæt på Hwy. 120 (Tioga Pass) der går ind og ud af parken. Søen er ikke flottere end så mange andre, eller har Scenic Drives. De fleste bader ikke i den og den har umiddelbart ingen særlig attraktioner, så hvorfor overhovedet bruge tid på den? Jeg har ikke beskrevet så mange søer på mit site, men Mono Lake fortjener det.

 

Mono Lake er både ældste og den største kratersø i USA. Den 3 millioner år gamle sø har engang været 5 gange så stor. Det mest bemærkelsesværdige er dog, at søen er en saltvandssø. Ovenikøbet 3 gange det saltvands indhold vi kender fra havene. 

 

Beliggende i Sierra Nevada bjergene, med talrige vulkaner i området, fungerer søen som en vigtig brik i økosystemet. 50.000 trækfugle, især måger, lever i perioder af de mange saltsøkrebs der lever i søen, der er på størelse med Århus. 

 

Søen er beklageligvis særdeles truet. Staten Californien mangler kronisk vand og begyndte i halvfjerserne at om dirigere tilløbende floder og tappede derved søen for vand. Vandniveauet er derfor faldet med ca. 10 meter, hvilket har resulteret i, at saltindholdet nu er fordoblet. Søen er derfor meget basisk og det skrøbelige økosystem risikerer, at blive en kemisk livløs sump. Der er ingen fisk i søen.

 

Dette har naturligvis skabt meget politisk bevågenhed fra naturbeskyttelses organisationer.

 

Kanosejlads på Mono Lake er tilladt om sommeren, under hensynstagen til fuglelivet. Øerne er lukket  det meste af sommeren, af samme grund. Hver eftermiddag blæser det ofte voldsomt op og bølgerne går højt.        

 

Der hvor der tidligere var vand, kan man nu se de vildeste og bizarre formationer af hvide tuf sten, der stiger op af vandet. Fotografier fra Mono Lake er som regel motiver med disse.

 

Set fra et roadtrip synspunkt, er Mono Lake et naturligt stop, en kort omvej, mellem f.eks Yosemite og Death Valley, det vil sige den klassiske Californien rute.   

 

Er man kommet til Mono Lake, bør man se spøgelsesbyen Bodie, der ligger i nabolaget. 

Tidsforbrug: En halv dag

Se også: Crater Lake National Park

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så skriv det her:

Mange eftermiddage blæser det voldsomt op i Mono Lake.

Mange eftermiddage blæser det op i Mono Lake.

Mono Lake i Californien

Mono Lake.

Tuf sten i Mono Lake.

Flotte stenformationer er skabt efter vandniveauet faldt med 10 meter.

Mono Lake. Roadtrip til Yosemite nationalpark

Bizarre stenformationer, dannet af tuf sten.

Mono Lake har saltindhold som i Det døde hav

På sigt kan søen ende som en kemisk sump.