top of page

White Pocket

Arizona

Klik på kortet.

Bureau of Land Management

Rejser i det amerikanske landskab har bragt mig langt omkring i det store land. Naturoplevelserne har været overdådige, prangende og store i slaget, eller små og ydmyge, skrøbelige eller forsagte. Kontrasterne er enorme. Beskrivelsen kunne såmænd også være et billede af Amerika som nation. 

 

Rejsen har her bragt mig til Vermilion Cliffs National Monument. Arizona. For de fleste virker navnet sikkert ikke så bekendt, selvom Grand Canyon North ligger i den sydlige del af området. Trods det, at området er ukendt for de fleste, rummer det flere naturfænomener og nogle af de smukkeste områder jeg har set. 

 

Vermillion Cliffs indeholder flere områder, som jeg allerede har beskrevet f.eks Buckskin Gulch, Paria kløfterne, Lees Ferry m.m. Ligeledes ligger The Wave i området, men der skal man bogstavelig talt vinde i lotteriet, for at få adgang til.  

Vermillion Cliffs er ikke så let tilgængelig. Området er stort, vejene få og tilsandede. Her farer man nemt vild, kører fast, eller bringer sig selv i fare. 

 

Flere tourfirmaer lever godt af at have styr på, hvordan man finder rundt. En masseturisme vil i virkeligheden nemt ødelægge den niche de opererer i; exclusive naturoplevelser for de få. For at få sådanne oplevelser, må man “til lommerne”. Hvide lommer, kan man sige.

 

White Pockets er en sjælden perle der ligger i den sydlige del af Vermillion, i den part der hedder Coyote Buttes. For få år siden var det kun kendt af lokale ranchers og en håndfuld eventyrlystne fotografer.

 

Dette ændres markant, da National Geographic lavede en historie om området, med billeder af White Pockets.

 

Besøgstallet steg fra næsten ingen, til ganske få, hvilket er helt i tråd med den politik myndighederne fører. Man begrænser adgangen til et skrøbeligt område, ved at undlade wc, skilte, reklamer og asfalterede veje. Det virker.

 

Et af de selskaber der kender White Pockets godt, er Dreamland Safari Tours. De laver en 24 timers tur med teltovernatning, steak på bålet, stjernekig og fotoshot, for ca. 350 $. Selskabet medbringer alt hvad man skal bruge dvs. telte, soveposer, god mad og en kop øl. De viser også gæsterne rundt til de interessante spots. Turen til White Pocket er meget sandet og Dreamland Safari Tours søger for transporten i deres store biler.     

Området er, med titlen National Monument, beskyttet og fredet. Præsident Bill Clinton fik æren af at underskrive loven, der fik Vermillion Cliffs ind under Bureau of Land and Managements beskyttelse. Området var iøvrigt det sidste område som myndighederne fik kortlagt, fordi det er så stort og ufremkommeligt.

 

Vermilion Cliffs er stejle eroderede skrænter der primært består af sandsten, siltsten, kalksten og skifer. Nogle af dem er temmelig høje. Geologien på White Pocket er ikke let at forklare, men tidsansættelsen ligger omkring Jurrasic.

 

Hele landskabet ser ud som om det var dækket med flormelis, formet som en enorm marmorkage. Blomkålsklipper der har været udsat for jordskælv, er også en god beskrivelse.

 

Dyrelivet i Vermillion området er større end man måske forventer. 20 forskellige rovfugle, herunder den sjældne Condor lever her. Bighorn, puma, sjældne fisk og truede planter hjælper med til at bevare områdets livsnerve. 

 

Det er ikke forbudt at køre ind i White Pockets, men som minimum skal man have en 4WD med høj undervogn, erfaring med at køre i dyb sand og en god orienteringsevne. 

White Pocket ligger en time kørsel øst for House Rock Road. Inden jeg kører ind på House Rock Road checker jeg altid om vejen er farbar på visitorcenteret i Kanab. 

 

Den kendte mormon Jacob Hamblin boede i området og var på god fod med bla. Paiute indianerne, der lærte ham området at kende. Mormonerne valfartede gennem Vermilion Cliff og videre mod Salt Lake City, hvor præster viede unge par. der kom så mange, at man ligefrem kaldte ruten for Honeymoon Trail.

 

 

Se også:

Yant Flat Cliff

Rainbow Mountains

Tidsforbrug: En hel dag

White Pocket, Arizona.jpeg

© EA 1494

White Pockets i Coyote Buttes området.

Bill Clinton fredede Vermilion Cliff.jpeg

© EA 1494

Præsident Bill Clinton fredede i år 2000 Vermillion Cliffs National Monument.

Fotosafari i USA.jpeg

Små pyramider og forvredne klipper.

Drivingusa.dk i White Pocket.jpeg

Sandstens eroderinger fra Jurrasic tiden i White Pocket. 

Lonesome Tree in White Pocket.jpeg

Lonesome Tree.

Vermilion Cliff..jpg

White Pocket er meget skulpturel.

white pocket John Fowler.jpg

© John Fowler

Tag på 24 timres fotosafari med Dreamland Safari Tours.

Vandhuller i White Pocket.jpeg

Dreamlands Safari Tours laver tur med overnatning, stjernehimmel og fotoshot.

bottom of page