Klik på kortet

Grand Canyon National Park.

På kanten af indianererservatet

Arizona

Geologiske fingeraftryk i Grand Canyon fortæller sandklippernes historie.

Tag en helikoptertur i Grand Canyon. Læs mere her.

Værd at vide om Grand Canyons 4 områder.

Da præsident Theodore Roosevelt besøgte Grand Canyon for første gang, sagde han til de fremmødte tilhørerne. "Lad dette sted være. Lige meget hvad man vil foreslå, bliver stedet ikke flottere. Få år efter gjorde han stedet til Nationalpark. 

Udnævnelsen til nationalpark i 1903 betød, at indianerne måtte forlade området. Hopi, Hualapai og Havasupai indianerne levede alle i det store canyon, som de så som deres spirituelle hjem. Idag bor de i udkanten af Grand Canyon. Vil man besøge dem så check min guide til reservaterne.

Når man står på kanten fra Grand Canyon kan det være svært at forestille sig, at indianerne levede i dette ufremkommelige område. Arkæologer fandt i 1990'erne over 400 steder langs Coloradofloden, hvor indianerene holdt til. Der har givetvis været mange flere. Tilstedeværelsen af vand, i dette ørkenområde, har været lig med overlevelse.  

 

Man kan se Grand Canyon fra North, West og South Rim. Kommer du fra Vegas, er West tættest på, men den flotteste og største er den South Rim ca. 4 timer fra Vegas. Den nordlige tager 5 timer. Den sydlige rim er langt den flotteste, er der vist almindelig enighed om. Til gengæld er der langt færre turister på den nordlige, der bestemt også har sin charme.

Jeg hører ofte om danskere der planlægger 2-3 dages ophold i den store canyon. Dette står i skærende kontrast til gennemsnits turisten, der kun er der 3 - 4 timer. Overvej hvad du vil med dit besøg, ud over at se ned i det imponerende dyb. Jeg anbefaler, at man sætter en dag af til besøget, med mindre man skal ned i bunden. Påregn gerne 4-5 stop langs den sydlige rim. 

 

Der går gratis shuttlebusser hvert 10-15 min, der kan fragte dig rundt, hvis du ikke selv ønsker at køre. De kører bestemte ruter f.eks rød, lilla, orange og gul. Se oversigten i visitorcenter i det blå område. Det er ret overskueligt at bruge. De kører også ned til nærmeste hotelby, Tusayan. 

 

Grand Canyon er smuk og imponerende pga. sin størrelse. Den skal ses. Jeg anbefaler, at man går et stykke ned, så man oplever at have Grand Canyon både over og under sig. South Kaibab Trail ned til Ooh Aah Point er et oplagt valg. Turen starter ved Yaki Point, der kun nåes med shuttlebussen, så lad bilen stå et andet sted. Ruten er 3-4 km t/r og tager ca. 3 timer.

 

Man kan komme ned i bunden, men det tager tid og kræfter. En sådan tur, bør ikke bygge på en pludselig indskydelse.

Tag f.eks "Kaibab Trail" på 10 km. Her går man 1480 meter ned til Colorado River. Der er en bar dernede og aldrig kommer limonade til at smage så godt. Hvis du er i virkelig god træning kan du gå op på 3 timer.  Man går af meget små stenede stier, der bugter sig ned gennem det fantastiske scenarie. Ind i mellem må man træde til side for muldyr, der fragter turister op og ned. En af turene går til Phantom Ranch, hvor man kan overnatte i hytter og købe mad. Overnatningen er så populær, at man skal vinde en plads i et lotteri 15 måneder inden man ankommer! Læs mere her.   

 

Da Paiute indianerne så Grand Canyon, kalte de det Kaibab, der betyder "bjerget der ligger ned". Nord for Grand Canyon ligger Kaibabindianernes reservat. De er tæt forbundne med Paiute indianerne.  

Man kan også gå en 10 timer lang dagsrute mellem South og North Rim. Den starter derfor ved solopgang. Den er 34 km lang. Kører du i bil fra rim til rim, er der imidlertid 341 km.

Den letteste vandrerute til floden er Bright Angel Trail, fra Grand Canyon Village, hvor toget også ankommer fra Williams. En tommelfingerregel er, at hvis man gik ned på 2 timer, tager det 4 timer at gå op.  

 

Du kan lade dig guide derned med f.eks Wildland Trekking, eller bruge deres turbeskrivelser af ruter, uden guide. Guidede ture er altid dyrere.  

 

Der findes et hav af forskellige aktiviteter lige fra cykleture, mobiltelefon tours til sejlads på Colorado River.

 

I de senere år er det blevet meget populært at flyve med helikopter. Vi der har prøvet det, kan ikke få armene ned. Helicoptertours. Bestil tid, i god tid. Husk at man skal bekræfte turen telefonisk, dagen før. Jeg tog den nordlige rute, på ca 30 min for 1400 kr.

Man kan f.eks bo i Tusayan 0:15 min, Page 2:30, eller Flagstaff 1:30 (hyggelig Route 66 by, med mange små butikker).

Foto tip:

Solnedgangen fotograferes bedst fra Hopi- eller Yavapai Point.

Solopgang fotograferes bedst fra Mather’s Point.

På grænsen til Navajo reservatet.

Kører man ud af østindgangen til nationalparken, kører man direkte ind i Navajo territorie. Navajo reservatet er enormt og fylder en pæn del af staten Arizona. Reservatet rummer flere seværdigheder i særklasse f.eks Monument Valley, Coalmine Canyons, Antelope Slot Canyons, Four Corners, Grand Falls, Bisti Badlands, Ah-Shi-Sle-Pah og Canyon de Chelley

Tæt på Grand Canyon finder man også Hopi reservatet, hvor man absolut bør se Blue Canyon.

 

Tidsforbrug: Halv dag

Gå fra South Rim til North Rim

Grand Canyon West:

Billedet t.h. Kan du få øje på "ørnen", mellem de 2 tinder: " Eagle Point"? Denne kan ses fra eller ved Skywalk i Grand Canyon West, der ligger godt 2 timers kørsel fra Las Vegas, eller 4 timer fra Grand Canyon South. Skywalken er noget opreklameret. Det er dyrt og du må ikke have dit kamera med, af sikkerheds hensyn, som det formuleres. Det dækker blot over, at de tager fotos af dig som du selv betaler! Man kan sagtens få en god oplevelse ved at stå ved siden af Skywalken. Se foto øv.t.h.

Bor du i Las Vegas og vil blot på en kort tur til Grand Canyon, er West siden et fint valg, men dyrt. Sørg for at se Guano Point, der er en del af området

Hele området drives af Hualapai indianerne, en stamme på ca 2600 indianere. 

 

Tidsforbrug: Halv dag

Havasupai Falls:

Vil du opleve en side af Grand Canyon de fleste ikke ser, så besøg Havasupai stammen vest for det sydlige Grand Canyon, langt nede i Havasupai Falls. Det tar 2:30 time fra Kingman. De sidste 12 km ud til stammen må tages til bens, helikopter eller kan kan lade sig fragte "indianstyle", til hest.

Havasupai stammens 730 beboere  lever helt isoleret i disse fjerntliggende canyons. At besøge dem, på dette sted, at en meget unik og helt igennem fantastisk oplevelse. Her finder man de smukkeste tyrkisblå vandfald. Af samme grund blev de kaldt "det blågrønne vands folk". Du kan campere, eller bo på det ene hotel der findes. Bookingen er lidt speciel. I januar registrerer man sig på www.HavasupaiReservations.com med betalingskort og personlige oplysninger, og 1. februar klokken 8.00 går det løs. På denne ene dag bliver de fleste datoer udsolgt. Kun 350 personer kan få tilladelse pr. dag. 

 

Havasupai er ikke i den billige ende og kræver man er indstillet på heik, ofte i ekstrem varme. Besøg dem uden for sæsonen, f.eks i foråret hvor de fire vandfald er særlig flotte og indbydende med deres azurblå vand.

Se videoen her, hvis du vil derud.

Havasupai folket mødte først hvide i 1700 tallet og europæere i 1776 ved Coloradofloden, der løber gennem området.

Den nordlige side: (Vinterlukket mellem 15 november og 15 maj)

Den nordlige rim er bestemt flot, men man har dog en mere begrænset udsigt, i forhold til det sydlige område. Til gengæld er de farverige canyons ganske tæt på og man kan ane Coloradofloden sno sig i bunden. North rim har også gode vandreruter ned i kløften, helikopterture, eller mulighed for at lade dig fragte ned og op, på ryggen af muldyr. jeg anbefaler gerne området, der kun besøges af 5 % af Grand Canyons mange turister. Er man parat til at køre efter en særlig oplevelse, så tag en afstikker til Toroweap Viewpoint med en udsigt over Coloradofloden. Her står turisterne ikke i kø. Først må din (firhjulstrækker) bil og du lide 2 timers kørsel på ujævn grusvej med max. 40 miles i timen. Den er berygtet for punkterede dæk. Du finder den på den nordlige side af Grand Canyon på Hwy. 389 syd for Fredonia. God fornøjelse. 

Se også:

Er du vild med Grand Canyon, vil du sikkert også syntes om Canyonlands i Utah.

Tip.

Vil man gerne opleve reservaterne og måske bruge en indianerguide, så se min oversigt over disse.

Mange nøjes med at opleve Grand Canyon fra områderne omkring The Village, hvor man står lidt på nakken af de andre turister. Det er synd og skam. Jeg anbefaler at man tager lidt ud i hjørnerne. 30 minutters kørsel øst ud af parken finder man f.eks Lipan Point hvor man ser andre sider af parken. Tæt herpå kan man også opleve Tusayan indianerruinen.  

 Grand Canyon, syd. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Grand Canyon South Rim
Grand  Canyon, syd.

© drivingusa.dk

Roadtrip ruten går til Grand Canyon. 

Grand Canyon West, tæt på Las Vegas.

Eagle Point i Grand Canyon West.Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Eagle Point,

P1110606.jpeg

© drivingusa.dk

Guano Point,

Grand Canyon West

Grand Canyon ruter. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Muldyr har fortrinsret på disse små stier, så giv plads når de passerer dig, på en 70 cm bred Rim, med 200m fritfald på mindst en af siderne.

Havasupai Falls.Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Havasupai Falls, vest for Grand Canyon

Toroweap Viewpoint. 

Toroweap.John Fowler.jpg

© John Fowler

© James N. Perdue

www.drivingusa.dk i Grand Canyon

© drivingusa.dk

Det var tæt på, men jeg klarede det. Pas godt på i Grand Canyon. Over 800 mennesker er døde af, ofte selvforskyldte, grunde. 

Rejsejournalist Michael Bo Christensen

© drivingusa.dk

Jeg formidler helikopterture gennem Mavericks. Vær obs på, hvorfra du vil flyve, for der er flere muligheder. Her er jeg ved byen Tusayan, ved Grand Canyon South Rim. 

© drivingusa.dk

Michael Bo Christensen interview med Hualapai.jpeg

© drivingusa.dk

Se mit interview med Hualapai indianeren Lana Lee.

usa 12 597
usa 12 622
usa 12 626
usa 12 627
usa 12 616
usa 12 614
usa 12 610
usa 12 611

© drivingusa.dk

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så skriv det her: