top of page

Guadalupe Mountains National Park.
Texas højeste bjerg.

Skærmbillede 2022-05-22 kl. 20.09.03.png

Klik på kortet.

Texas

Guadalupe-bjergene var for 250 millioner år siden, del af et 400 kilometer langt kalkstensrev og området stod således under vand. Da vandet forsvant, efterlod det enorme mængder af salt. Denne naturressource var meget værdifuld og ejendomsretten til den udviklede sig til egentlige saltkrige mellem indianere, nybyggere, spaniere og mexicanere.

Jeg kører fra El Paso i Texas en tidlig morgen, for at nå min vandretur i Guadalupe National Park, inden det bliver for varmt. På lang afstand ser jeg den ikoniske klippe El Capitan, der er meget genkendelig og kan ses fra flere sider. 

Klippen blev derfor brugt som vejviser for rejsende i 1800 tallet, der var på vej vestpå. Også kuske fra Butterfield Overland Mail brugte den som pejlemærke på deres 4500 km lange postrute, mellem St. Louis og San Francisco. Guadalupe Mountains var det højeste sted på deres rute, og har givetvis ikke været helt ufarlig. Det skulle tilmed gå stærkt, for deres konkurent, Pony Expressen, brugte også vejen gennem Guadalupe Mountains.

Efter at have passeret denne milepæl, svinger jeg ind på Guadalupes visitor-centeret. Som altid vender jeg mine planer med lokale Park Rangers Just in case.

Da jeg jo vandrer i naturen, kan noget have forandret sig siden i går. Uvejr kan have lukket veje, eller oversvømmelser kan have medført lukninger af trails osv. Jeg siger derfor til Park Rangeren, at jeg agter at gå op til Devils Hall og forventer, at jeg kan gøre det på 4 timer t/r. Rangeren er enig. All set to go! 

Turen til Devils Hall

De første par km er relativ lette, men derefter går ruten gennem en wash, hvor der er mange sten. Alltrails appen har sat turen som moderat, hvilket jeg ikke helt forstår, for denne wash er den vildeste jeg endnu har prøvet. Stenene jeg skal forcere, er enorme kampesten og hver og en tager sin tid. Jeg bruger flittigt mine nye vandrestave og lover mig selv, at jeg aldrig mere vil lave jokes om folk med vandrestave.

 

Jeg møder kun et par håndfulde mennesker på trailen, der alle har en sød bemærkning a la “Du er der snart” og "Glæd dig". 

Devils Hall er en god og smuk oplevelse, som jeg har helt for mig selv, inden et par dukker op. Den smalle hall ser menneskabt ud, på den måde stenene ligger på, i den 4m smalle hall. Turen er nationalparkens mest populære, selv om den netop er sat op i kategorien Hård.

 

En anden populær rute er den 13 km lange tur til Guadalupe Peak, der med sine 2667 m er Texas højeste bjerg. Turen tager 5 1/2 time t/r og er også i kategorien Hård. Til gengæld er udsigten fantastisk.

AllTrails appen viser 25 vandreruter i området, så mulighederne er mange og varme.  

Se også Carlsbad Caverns National Park, der ligger 35 min. fra Guadalupe.

El Capitan Mountain, Texas

© Drivingusa.dk

Ikoniske El Capitan, var vejviser i 1800 tallet.

Devils Hall i Guadalupe Mountains National Park.

© Drivingusa.dk

Devils Hall, ser menneskabt ud, men er det ikke.

Guadalupe Mountains National Park.

© Drivingusa.dk

Guadalupe bjergene er meget flotte.

Drivingusa.dk går til Devils Hall i Texas.

© Drivingusa.dk

Washen er den hårdeste jeg har prøvet.

Guadalupe Mountains National Park, Texas.

© Drivingusa.dk

En lille pool, der sikkert tiltrækker vilde dyr om natten.

bottom of page