top of page

Silverton, Ouray og Telluride
3 bjergbyer i Rocky Mountains

Colorado

Kører man fx Million Dollar Highway i Colorado, er der let adgang til tre af Rocky Mountains smukkest beliggende byer. Hver især byder byerne på historie, smuk natur og spændende attraktioner. Ens for dem alle er, at de oprindelig blev dannet i forbindelse med minedrift. 

 

Silverton

Silverton er den sydligst beliggende by og ligger en times kørsel nord for Durango. Turen hertil er særdeles smuk og bjergrig, og er man heldig kan man få følgeskab af veterantoget, der pendler mellem byerne. De der har prøver togturen, kan ikke få hænderne ned. Fra Million Dollar Highway kan man på afstand se Silverton ligge nede i dalen. 

 

Allerede i 1860 startede man udvinding af sølv og frem til 1893 gav minerne et kæmpe afkast. Senere fandt man også guld og begge dele var skyld i, at man byggede jernbane og den berømte Million Dollar Highway.

 

Lidt uden for byen (gps. 37.824176, -107.585262) kan man besøge Old Hundred Gold Mine, der tager de besøgende med ind i minen, så man kan få en fornemmelse af, hvordan man udvandt sølv og guld. Også danske udvandrere boede i Silverton og arbejdede i minerne. 

 

Byen er i dag en turistby, der om vinteren servicerer skigæster, men det er især om sommeren, at turisterne flokkes hertil. Byen er ganske hyggelig og en del af hovedgadens huse som fx Grand Imperial Hotel, er over 100 år gamle. Man fornemmer tydeligt, at stedet er lidt af en tidslomme. Mange besøgende kommer hertil med toget og spiser frokost på et af de mange gode restauranter, inden de tager toget tilbage. Byen byder også på talrige små specialbutikker. 

 

Ouray

37 km nord for Silverton ligger den lille by Ouray, der er opkaldt efter Utehøvdingen af samme navn. Turen dertil er en scenic drive. Byen ligger klemt inde mellem bjergene i 2375 m højde og hovedgaden skråner så meget, at bilerne parkerer sidelæns. I sin storhedstid var her 30 miner, og jeg anbefaler gerne at man fx besøger Yankee Girl Mine, der ligger lidt syd for byen. 

 

Indianerne, der oprindeligt boede her, stod i vejen for guldgravernes drømme om rigdom, og for at hindre en krig lod Ouray sin stamme forflytte til ute-reservatet, der ligger tæt ved Mesa Verde National Park. 

 

Ved nedstigningen til byen, bør man absolut stoppe op ved Switzerland of America Lookout Point og nyde synet af byer og de omkransende bjerge.

 

Når man ankommer til byen, kan man vælge at se Box Cañon Falls Park, hvor man mellem de mange klippespalter kan opleve tordende vandfald. 

 

I Ouray benytter mange sig af, at leje en jeep og køre højt op i det farverige Red Mountains Pass, som man kan se toppen af, fra Million Dollar Highway. Jeg vovede ikke selv at køre derop, men bookede i stedet en plads hos Alpinescenicjeeptours, der bragte mig op til til Corkscrew- og California Pass, hvor de røde bjerge er guf for øjne og kamera. Turen er ikke for folk med sarte nerver. Se min video fra turen her.

 

Telluride

Ouray og Telluride ligger i fugleflugtsline ganske tæt, men i bil er der en times kørsel imellem dem. Telluride, der ligger i 2667meters højde, ligger klos op af et stort bjergmassiv, hvorfra man ikke kan forsætte, medmindre man har ski på fødderne. 

 

Efter minerne var tømte, gjorde investorer stedet til en eksklusiv skiby, med forhøjede priser og egen lufthavn oppe i terrænet. Byen er mast inden mellem bjergene, hvilket klæder de smukke huse. Hovedgaden er naturligvis spækket med hyggelige restauranter, specialbutikker og alt det andet turisterne efterspørger. På nogle spisesteder spiller en klaverbokser musik og man fornemmer en atmosfære fra en svunden tid. 

 

Mange uger om året har byen kulturelle arrangementer og tema festivals, for byen er kendt for sit rige kunsteriske segment. Telluride er, med sine 60 restauranter, kaffebarer og barer, et sted for livsnydere. Kan man lide at tælle kvinder i pels, er man det helt rigtige sted.

 

På højre side af byen tager en gratis gondollift dig op til toppen af bjerget på 13 minutter. Heroppe bor skigæster og motionister i Mountain Village. Fra toppen er der naturligvis en flot udsigt ned over Telluride.

 

Tellurides rigdom tiltrak tidligere folk som Butch Cassidy, der begyndte sin berømte bankrøverkarriere i byen. I 1889 gik Butch røvede han 25.000$ i San Miguel Valley Bank. 

 

Med så malerisk en kulisse, er her naturligvis lavet film, og scener til The Hateful Eight, instrueret af Quentin Tarantino er lavet lidt uden for byen.

 

Kører man væk fra Telluride ad Hwy. 145, vil man opleve en meget storslået landskab med bjerge og søer på vejen ned mod Cortez og Meza Verde National Park

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Veterantoget kører mellem Durango og Silverton.

Veterantoget kører mellem Durango og Silverton. © Foto: Stefan Serena

Silverton i Colorado har mange gamle huse.

Gamle bygninger i Silverton. © Foto: Michael Bo Christensen

På tur til Corkscrew Pass , Colorado.

Tag en afstikker til Corkscrew Pass © Foto: Michael Bo Christensen

Ouray er opkaldt efter en ute-høvding.

Smukke Ouray, omkranset af bjerge © Foto: Michael Bo Christensen

Telluride i Colorado.

Eksklusive Telluride, for livsnydere © Foto: Michael Bo Christensen

Telluride, set fra gondolbanen.

Tag den gratis gondol og se byen fra oven. © Foto: Michael Bo Christensen

Yankee Girl Mine, tæt på Million Dollar Highway.

Yankee Girl Mine, tæt på Million Dollar Highway. © Foto: John Fowler

bottom of page