top of page

Channel Islands National Park - På sejltur til nationalpark

Californien

Forestil dig en nationalpark som man kun kan sejle til, og hvor man hverken kan køre i bil, bo på hotel eller få et måltid mad. Parken består af en afsidesliggende øgruppe der ligger nordvest for millionbyen Los Angeles. Trods placeringen kommer her kun 300.000 besøgende om året. Kører man på Highway One, er det oplagt at besøge den unikke nationalpark.

 

Nordamerikas Galapagos

Channel Islands omtales ofte som det nordamerikanske Galapagos, for øerne og havmiljøet omkring dem, tiltrækker et stort og unikt dyreliv. Øerne er også kendt for sine havgrotter som fx Painted Cove, der er en af verdens største. I vandkanten bliver man let imponeret over farvestrålende søstjerner og havplanter, der uforstyrret dominerer kysten.

 

Den maritime biologi inkluderer desuden blåhval, sæler, søløver og pelikaner. 60 planter og dyr, findes kun her. Øerne er kendetegnede ved sine bølgende grønne og klippebakker, samt sine stejle kystskrænter. Nogle vil nok sige, at det minder lidt om Færøerne.

 

Som så mange andre nationalparker, startede den med at blive proklameret som national monument i 1938, men blev i 1980 nationalpark for at beskytte det naturskønne dyreliv og rekreative område.

 

Tidligere boede her tre tusind Chumash indianere, og med let adgang til fx fisk, har de sikker haft et godt liv på øerne. I midten af 1800 tallet blev de imidlertid tvunget væk fra øerne og ind på spanske missioner på fastlandet. Idag bor indianerne i Santa Ynez Reservatet, der ligger tæt på Santa Barbara. Her kan man lære om deres historie på det spritnye Chumash Museum & Cultural Center, der ligger på 3500 Numancia St. Santa Ynez, CA 93460

 

Grådige farmere ødelagde miljøet

Øen blev fra 1890 brugt til landbrug, hvor farmerne lod 50.000 får græsse på øen, så vegetationen efterhånden blev ødelagt. Da øen blev nationalpark satte National Park Service sig for, at fjerne de 4.000 får, farmerne sagde der var. Da det sidste får var fjernet var tallet imidlertid over 9.000 får.

 

Nationalparken ligger ud for Ventura Harbor (nord for Los Angeles) og består af øerne Anacapa, Santa Cruz, Santa Rosa, San Miguel og Santa Barbara. Øerne har hver deres særpræg og byder på forskellige oplevelser. Der er ingen service på øerne, så al mad til turen skal medbringes.

 

Anacapa Island er blandt andet kendt for sin ikoniske Arch Rock, historiske fyrtårn og sine vilde blomster. Anacapa er kun 6 km lang og består af 3 mindre og næsten sammenhængende øer. På West Anacapa findes et mindre bemandet visitorcenter, hvor man også finder Inspiration Point, der er et populært udsigtssted. Denne nåes via East Anacapa Island Trail, der er en let 4 km lang looptrail. For enden af øen ser man den flotte Arch Rock, der med fyrtårnet baggrunden er et oplagt fotospot. Ved ankomsten skal man op ad en 154-trins trappe, for at nå toppen af øen.

 

Santa Cruz Island

Santa Cruz Island er den største ø og er med sine bølgende bakker mere familievenligt. Mange førstegangsbesøgende besøger netop den. Øen har over 1000 forskellige planter og dyr. Island Fox (en meget lille ræv) er særdeles sjælden i Nordamerika, men på Santa Cruz er den meget almindelige og man har en god chance for at se den. Har man ekstra bagage med skal de låses inde i Fox Boxes, så ræve eller fugle ikke får fat i maden. Selv om ræven er et natdyr, ses de også om dagen, for rævene føler sig ikke truet, da de ikke har naturlige fjender. 

 

Parkrangers tager imod de besøgende ved båden og arrangerer guidede ture. Øen har flere gode trails som fx til Potato Harbor Overlook, der med sin udsigt over kystklipperne er meget besøgt. Ruten starter ved Scorpion Anchorage og er på 8,4 km t/r. Den betegnes som middelsvær og har 193 højdemeter. Tourskibene ankommer har flere forskellige anløb, men Scorpion Anchorage er den mest besøgte. Her ligger også Scorpion Ranch, der også har et visitorcenter. Nogle campinggæster foretrækker at anløbe Prisoners Harbou og blive i dalen der. Camping skal reserveres op til 6 mdr i forvejen på recreation.gov

 

Klokken 15.30 sejler man tilbage til fastlandet og det er en god ide at nå denne, hvis man ikke vil sove med rævene på øen.

 

Santa Rose Island er parkens næststørste ø. Her findes der sandstens canyons, bjerge med Torrey fyrretræer, campingplads og vandforsyning. Sejlturen er på ca 3 timer og derfor ikke velegnet for dagsture. Parkservice tilbyder guidede ture. Øen er normalt en blæsende affære.

 

San Miquel Island er kendt for sit vilde, blæsende og øde landskab, hvor isolerede strande beskytter en af verdens største kolonier af sæler og søløver. I Caliche-sandklitterne finder man tillige lodretstående stumper af forstenede træer, alle i farven hvid. Sejlturen er på 3,5 timer fra juli til oktober, så øen er oplagt for campister og backpackers. Kun få dage i efteråret, tilbydes dagsture, hvor man har 5 timer til rådighed på øen. Med den tidsramme kan man nå at se Caliche Forest og Lester Point. 

 

Santa Barbara Island, der ligger sydligere end de andre øer er en mesa, hvor fuglelivet trives godt. Siden 2015 har tourskibe ikke lagt til kajs ved øen, efter at den blev ramt af store stormskader.

 

Generelt om sejlruterne:

Det er færgeselskabet Island Packers, der står for sejlasen. Den udgår fra Ventura Harbor. Billetpriserne ligger på 65$ - 85 - 120$. Jo længere sejllas, jo dyrere. På bådturen ser man ofte hvaler og spækhugger. Afhængig af vejrforhold samt hvilket tidspunkt på året man rejser, sejles der til forskellige anlægssteder på øerne. At gå fra borde kræver en vis grad af smidighed, da skibet ikke er fortøjret og nogle steder bliver man fragtet i land i gummibåde. 

 

På Santa Cruz og Anacapa, kan man udforske hulerne til søs, hvis man har booket en kajak ved Island Packers. 

 

Turen bør startes på visitorcenter-centeret, inden man sejler ud til øerne. Den ligger også på havnen og er åben mellem 8.30 og 17.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Inspiration Point på Anacapa Island.

Inspiration Point på Anacapa Island. Foto © by CheWei Chang

Arch Rock ved Anacapa Island.

Arch Rock ved Anacapa Island. Foto © by Kent Kanouse.

Island Fox findes på Santa Cruz, Santa Rosa og San Miguel.CF9686E2817Original.jpg

Island Fox findes på Santa Cruz, Santa Rosa og San Miguel. Foto © by NPS.

Øerne bliver ofte sammenlignet med Færøerne.. Foto © by David Fulmer

Kombiner hvalsafari med nationalpark besøg i Channel Islands.320-155D-4519-3EFDE42464AE7359Original.jpg

Kombiner hvalsafari med nationalpark besøg. Foto © by NPS.

Valdez Cave i Channel Islands._c.jpg

Valdez Cave, er en af de store havgrotter. Foto © by Matthew Dillon.

Søstjerner i Channel Islands National Park..

Søstjerner i alle farver ligger i strandkanten.. Foto © by NPS.

Sæler og søløver på stranden på San Miquel.

Sæler og søløver på stranden på San Miquel. Foto © by NPS.

Forstenede træstubbe Caliche Forest på San Miquel.

Forstenede træstubbe Caliche Forest på San Miquel. Foto © by NPS.

Channel Island National Park.

Tag en afstikker fra Highway One.

bottom of page