Yosemite

National Park. Kæmpe træer i Californien.

Klik på kortet

Californien

Kæmpe træer i Californiens populære nationalpark.

I det østlige Californien, finder man den enorme nationalpark Yosemite. Parken er præget af vandfald, gletscher, skove og "fætteren" til Redwoodstræerne, Giant Sequoias.

Yosemites enorme skønhed står i skærende kontrast, til dets historie. For kun 170 år siden var Californien på mexikanske hænder, skønt her kun boede ca. 6.000 spanier og mexikanere. Til gengæld boede der 150.000 indianere. De havde boet her i tusinder af år, men blev mere og mere trængt væk af de hvide.

 

Da John Sutters i midten af 1800 tallet fandt guld i Sierra bjergene, kom indianerne under stærkt pres. Der oprettedes ligefrem raids som f.eks The Mariposa Batallion anført af James D. Savage, der gik hårdt til angreb mod Anwahneechee indianerne, der boede i det område indianerne kaldte for Awooni, der betyder "stedet med den gabende mund".

    

Mariposa gruppen var forberedt på kamp, men ikke forberedt på områdets skønhed. Da de så de store vandfald og de mange bjørne, døbte de stedet Yosemity eller Oohoomate, der betyder gizzlybjørn. Navnet spredtes og hang ved og folk, især guldgravere, begyndte at strømme til. 

Mange år senere, da guldfeberen havde lagt sig, begyndte kunstnere og naturelskere at bekæmpe de grupper der nu ønskede at privatisere området og dele det op. Naturforkæmperen og nationalparkernes fader, John Muir fik præsident Roosevelt med på et ophold i området og overbeviste ham om, at området behøvede beskyttelse af staten.

 

I 1890 blev Yosemite til nationalpark, 18 år efter Yellowstone, der var ikke blot USAs, men hele verdens første nationalpark. Der skulle dog gå endnu 25 år inden man oprettede et korps af folk der skulle arbejde i parkerne og beskytte dem.

 

Det blev i 1916 til organisationen National Park Service (NPS), der i 2016 fyldte 100 år. Den opmærksomme læser vil have bemærket, at jeg netop linker til NPS på alle mine sider. På deres hjemmeside finder man detaljerede oplysninger om hver enkelt nationalpark.

     

Giant Sequoias træerne er lidt mindre, med stadig gigantisk store. I området er der træer, hvor der kan køre en bil igennem. Jeg anbefaler at man tager på en guided tour. Det er en stor oplevelse. 

Hvis man vil have Yosemite ind under huden bør man se alle fire områder, dvs. Glacier, Yosemite Valley, Tioga Road og Mariposa Grove. Hver af disse områder har noget forskelligt at byde på. Mange overser den smukke tur af Tioga Road og de gode vandremuligheder man finder der fx. North Dome. 

 

Bo i parken

Der findes flere steder i parken, hvor man kan bo, lige fra luksus hotellerne Yosemite Lodge, til telthytterne i Curry Village. Bestil et år forinden, hvis du vil være helt sikker på plads i højsæsonen. Bor man ikke i parken, må man påregne 1 1/2 times kørsel til nærmeste by. Derfor anbefaler jeg, at man bor i parken, selvom det er dyrt. 

 

Som i de fleste nationalparker, findes her ikke ret mange indkøbsmuligheder eller benzinstationer. Yosemite Village og Curry Village har de fleste butikker og spisesteder.

Yosemite er den 3. mest besøgte nationalpark. 4 millioner turister kommer her hvert år. I slutningen af maj er vejene normalt farbare (men check det på mit link National Park Service, øverst). På dette tidspunkt er der gang i Yosemite Falls. Vandfaldet er det højeste i Nordamerika med sine 739 meter, når de tre lag faldet består af, lægges sammen. I sensommer og efteråret er der dog ikke altid vand i de øverste to fald.

Half Dome har fået sit navn efter sin form, hvilket må være en fejl. For står man på Glacier Point eller Washburn Point, ser man noget ganske andet. På den nordlige bagside rejser klippevæggen sig med hele 93 %, hvilket tiltrækker bjergbestigere.

Vandrere med tilladelse, kan få lov til at forcere de 13 kilometer op til toppen, da der er anlagt sikkerhedskabler langs ruten. På toppen er der 360 graders udsigt og forsigtigt kig til 600 meters direkte fald.

Er du i rigtig god form kan du godt gå op og ned på samme dag, hvis man starter kl 06.00 om morgenen. Medbring dog lygte, for at blir sikkert mørkt før du når ned igen. De fleste tager 10-12 timer at gå ruten. Overnatning langs ruten i et af campingområderne f.eks Little Yosemite Valley er populært, men derfor også ofte udsolgt. Overnatningen kræver vildmarkstilladelse.

For at få tilladelse til at bruge kablet, der bringer dig det sidste stykke op, skal du være en af de 300 heldige der har vundet billetlotteriet og dermed retten til at gå derop. Læs de nye regler her.

El Capitan er med sine 1100 meter en anden populær klatrevæg.

 

Stop ved den store parkeringsplads på Wawona Rd., lige øst for tunnelen og få et af områdets bedste fotos.

 

Tag turen op til betagende Glacier Point. Det tar ca 30 min, fra bunden. Vælger man at vandre bør man tage Four Mile Trail eller Panorama Trail. Glacier Point er som regel åben fra maj-oktober. 

 

Yosemite området er særdeles velegnet til vandreture. (få vandrekort på visitorcenteret) f.eks:

Yosemite Falls, 11 km

Inspiration Point, 2 km (stejl)

Sentinel Dome, 3,5 km

Se de to flotte vandfald, Vernal Fall og Nevada Fall (gå ruten med uret) På denne skal du bla. over en hængebro i 1800 meters højde og i foråret kan du risikere at blive gennemblødt af vand ved Mist Trails. Lad være med at bade i vandet pga. stærk strøm. 

En virkelig spektakulær tur er turen op bag Half Dome, hvor man på Clouds Rest Point får en 360 graders view over dalen. Turen er ca. 20 km t/r.

Kører man nordøst ud af parken, via naturskønne Tioga Pass f.eks mod Death Valley, så kør en kort omvej og gør et stop ved Mono Lake, der helt usædvanligt er en saltvands sø. Er du nået dertil, så se også Bodie Ghost Town, der ligger i området. 

 

Vejret generer trafikken i Yosemite

Bemærk at Tioga Pass først er fri for sne meget sent på sæsonen. I 2017 åbnede den først 1.7. Passet er meget centralt for manges roadtrip rute. Vil man f.eks fra Yosemite til Death Valley, skal man over Tioga. I efteråret lukker den tidligt (normalt i starten af november). I 2019 har man fået så megen nedbør, at man forventer en sen åbning og tidligst midt i juni. Passet har stor betydning for manges ruteplanlægning. Passet er den lette tilgang til f.eks Vegas og Death Valley. Alternativer til Tioga er desværre meget tidskrævende, da man skal syd om Sierra Nevada bjergene, nord for Los Angeles. 

Se statistik for passets åbninger her.  

 

Obs. I 2022 skal du have pladsreservation!

I hele 2022 er vejen op til Glacier Point lukket pga. vejarbejde. Vil man derop, må man gå. Derudover er man i gang med et stort vej og logistik arbejde i dalen. Derfor vil man begrænse turismen fra 20 maj til 1 oktober. For at komme ind i parken skal man have en pladsreservation.

Overnatning udenfor parken i f.eks Oakhurst, er et godt valg, da du så passerer området Mariposa Grove, med over 500 Giant Sequoias træer. Der er 40 min. til Oakhurst, der har mange hoteller og spisesteder.

 

En anden by tæt på Yosemite, er byen Merced. Her er kriminaliteten tårnhøj. Kør udenom. 

 

Tidsforbrug: 1-2 dage

Se også:

Californien har fået sin 9. nationalpark. Pinnacles National Park blev i 2013 opgraderet fra National Monument, til nationalpark (nummer 59), af præsident Obama.

  

Tip:

Kør altid ind i Nationalparkerne med en fuld tank benzin. Der er kun få steder man kan tanke.  

Tip:

Hvad med en klatretur op på Half Dome

Se også: Glacier National Park

På toppen af Glacier Point. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Glacier Point.

Yosemite nationalpark. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Yosemite

Olmsted Point. Yosemite Nat. Park. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Olmsted Point.

Vandfald i Yosemite. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Yosemite Falls.

Half Dome i Yosemite. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Half Dome. 

Se videolink t.v.

Klatre på Half Dome. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Half Dome. Vind en billet, så du kan gå derop.

Udsigt fra Tunnel View, Roadtrip ruter og nationalparker i USA
Udsigt fra Tunnel View.
usa 12 1033
usa 12 1087
usa 12 1054
usa 12 1084
usa 12 1048
usa 12 1047
usa 12 1027

© drivingusa.dk

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så skriv det her: