Yellowstone 
National Park. Dyreliv på vulkaner.

Klik på kortet

Wyoming

Det var Shoshone indianerne der døbte Yellowstone "Landet hvor jorden brænder". Med god grund og hvilket syn må det ikke have været for de overtrodiske indianere, da de for mange hundrede år siden kom hertil.  

Yellowstone er på størrelse med Sjælland og Falster. En natur der ikke findes lige, dannet på baggrund af vulkansaktiviteteter for 640.000 år siden. Her er utrolig smukt og landskabet er meget varieret. Yellowstone har alle de elementer der skal til, for at blive erklæret for nationalpark. Det blev den i 1872, som den første af slagsen og er dermed også den ældste nationalpark, ikke kun i USA, men i hele verden. 

 

Svolbadenes lugt hænger hurtig i næsen, men man overser hurtigt denne anmassende lugt, der fortrænges af omgivelsernes skønhed. 3.ooo geysere (de fleste af verdens geysere ligger her) holder gang i turisterne. Old Faithful sender kogende vand i luften hvert 92. minut. Når man ankommer til Old Faithful, kan man gå ind i visitorcenteret og se hvornår den springer igen, hvilket er ret praktisk.  

 

Dyrelivet er mangfoldigt og mange af dyrene har vænnet sig til parkens gæster. Man skal dog passe meget på, for bison er farlige. Manglende omtanke giver ofte farlige situationer, eller ligefrem uheld. Også turisternes lemfældige omgang med ild, giver hvert år skovbrænde. De forsøges ikke slukket. Pointen er, at naturen må gå sin gang. 

Ud over Old Faithful, har parken mange andre attraktioner. Se f.eks Upper Falls, Morning Glory, Midway Geyser, Grand Prismatic Springs, Mammoth Hot Springs, Hayden Valley og Lake Yellowstone. 

 

Det meste af parken er vinterlukket (november-april). Der er kun 2 overnatningsmuligheder: Old Faithful Snow Lodge og Mammoth Hot Springs Hotel er åbne fra midt december til 1 marts. I denne periode foregår transporten inde i parken på ski, eller snowmobiler. 

Vejnettet i parken skal ses som et 8 tal: "Grand Loop Road". Skal du prioritere din tid til f.eks 2 dage, så kør parken som et nul.

Det meste af Yellowstone er bakket/bjerget. Der er megen trafik og kun få muligheder for at overhale. Hastigheden er begrænset til 35 - 45 miles de fleste steder og mange kører mindre end det tilladte. Hav tålmodighed! Trafikken går ofte pludselig i stå, hvilket som hovedregel betyder, at der er spændende vildt at se f.eks bjørne, bison på vejen, elge m.m.

En bjørnemor med 2 unger løb ud på vejen lige foran os. Se her.

 

840 Park Rangers fra National Park Service, holder hver dag orden på dyr, trafik, tilskadekomne, entre og en række andre opgaver. I 1872 da parken blev gjort til Nationalpark, måtte man indsætte soldater fra hæren til at passe på området, indtil man i 1916 dannede National Park Service. 

 

Bor man i telt eller mobilhome, er der mulighed for overnatning, men reserver teltplads i lang tid forinden. Følg Park Rangers vejledninger, f.eks hvordan du opbevarer mad, inden nattens firbenede gæster kommer forbi.

 

Udenfor parken er der mange overnatningsmuligheder, f.eks Gardiner (Nord), West Yellowstone (Vest), Grant Village og Jackson (syd), Wapiti og Cody (Øst). Inde i parken skal man være i virkelig god tid (1 år), hvis man vil bo på en af de historiske hoteller. 

Jackson, syd for Yellowstone, er en utrolig flot og underholdende by med mange butikker og skibakker. Alle fortorve er lavet af træ og byen mangler ikke noget. Her er dyrt at bo. 

Gardiner, der ligger lige nord for parken (v/ Mammoth Springs) er lille og ikke så dyr.  

 

Også uden for parken findes spektakulære områder og veje der burde hedde noget med "Scenic" f.eks Beartooth Hwy. 212, der går ind i staten Montana. Vejen til Cody (øst) er også meget smuk. Tag en tur på hesteryg på Bill Codys Ranch og oplev naturen helt tæt på.

 

Lad turen gå til Cody. Her er der hver aften, sommeren igennem, Rodeo. De bedste pladser til rodeoshowet ligger modsat indgangen. Tag børnene (og en varm trøje) med til de 2 timers show. Kom 19.30 og få en god plads. Der er sjældent udsolgt. Besøg også det kæmpestore Buffalo Bill`s Museum og Old Trail Town (Westernby).

Tip:

Selv om Yellowstone formelt åbner i maj, betyder det ikke nødvendigvis, at hele parken er åben, eller tilgængeligt alle steder. Yellowstone ligger både nordligt og højt. Langt ind i juni er der ofte stadig sne mange steder og sommeren kan lade vente på sig. 

Kommer du sydfra f.eks Arches, eller Las Vegas, så tag den time længere rute øst om Salt Lake (drej fra i Provo) ad Hwy.189 - I-80, Hwy.189 og 191 til du rammer Jackson. Den er utrolig smuk og ikke så trafikeret.

Syntes du at Yellowstone ligger for langt væk fra din roadtriprute (f.eks med start i Californien), så er der et par steder, der minder lidt om Yellowstone, som jeg kan anbefale. 

Lassen Volcanic National Park, ligger 4 timer fra San Francisco. Den er opkaldt efter danske Peter Lassen, fra Farum. Crystal Geyser, ved Green River, Utah.

*Foto øverst til højre, bør tages fra den modsatte side af området. Der er en lille p-plads 3 minutter syd for den store p-plads og herfra er der en nem vandretur op til udsigtspunktet.  

Vil du opleve indianer reservater i nærheden af Yellowstone, så besøg Wind River, Crow eller Sioux. Jeg har lavet en guide her.

Tidsforbrug: 2 - 3 dage

Se også:

Grand Teton National Park, der ligger kun en time syd for Yellowstone.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så skriv det her:

Dave coppedge.jpg

© Dave Coppedge

Farverige Mammoth Hot Springs.   

Grand Primatic Springs. Yellowstone. www.Drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Grand Primatic Springs. Foto* taget oppe på bakken.

Grand Primatic Springs. Yellowstone. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Grand Prismatic Springs 90x50 meter. 

Mt. Washburn. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Mt. Washburn

Bison på vejen i Yellowstone. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Yellowstone National Park er USA's ældste nationalpark.

© drivingusa.dk

Old Faithful springer hver 92. minut. Se hvornår i visitorcenteret.

morningglorypoolDave Coppedge.jpg

© Dave Coppedge

I gå afstand fra Old Faithful, bør man opleve Morning Glory Pool.

© drivingusa.dk

Om at køre rundt i Yellowstone National Park... 

kort over Yellowstone.jpg

Se parken som et 8 tal. Har du kun 2 dage, så kør parken rundt som et nul. 

Oversigt over Yellowstone nationalpark

Klik på kortet. De blå bobler indeholder parkens mest sete steder.

P1010754
P1010768
P1010775
P1010787
P1010716
P1010783
P1030657
P1030750
P1030689
P1010745
P1010729
P1010737
IMG_0037
P1010699
P1010712

© drivingusa.dk

© drivingusa.dk

© Christa Lamb

Grand Prismatic Springs.jpg

Grand Prismatic Springs taget fra den rigtige side.