top of page

Million Dollar Highway - Rocky Mountains flotteste rute

Klik på kortet.

Colorado

Video fra min første tur ad den berømte vej

Jeg tager en afstiller fra ruten og kører højt op i bjergene 

Der er virkelig mange grunde til at kalde strækningen mellem Ouray og Silverton i Cororado, for Millon Dollar Highway og mange har spurgt hvorfor den hedder sådan. Forklaringen er såmænd både banal og enkel. På et planlægningsmøde, hvor man drøftede muligheden for at bygge vejen, kom det frem at det ville koste en million dollars at bygge den. Senere i mødet blev den omtalt som "denne million dollars highway" og herfra stammer navnet.

Strækningen er i særklasse flot og bærer af samme grund titlen Scenic Byways ( San Juan Skyway Scenic Byway). Man kan også nøjes med det officielle navn Highway 550.

 

Forspil

Da jeg kører strækningen i 2016 (The Rocky Trail*) tænkte jeg, at området minder en del om Schweiz, tilsat alle de typiske amerikanske ikoner, man møder på roadtrips, samt den særlige geologi der skaber de særlige farver i jorden.

Forinden var vi startet i Denver og tog den smukke tur op i Rocky Mountains ad I-70. Vi stoppede og så Buffalo Bills gravsted. Han ligger godt og kan kigge ud over dalen ned mod Denver. Det havde han ønsket.

 

Vi forsatte ind mellem de enorme slugter, der omkranser Interstate-70, der er USAs højeste motorvej. På ruten kan man dreje af mod talrige kendte skisportssteder som Vail og Aspen.

 

Vi tog en afstikker forbi Twin Lake og Independence Pass og ankom midt i eftermiddagssolen til Aspen, hvor der stod et par hundrede private jetfly pakket sammen på den lille flyplads og nærmeste proklamerede, at dette er en by for de 1 % rigeste. Denne procentdel tilhører jeg ikke, men som skiløber, var det et hit at se byen og pisterne, selv om de var grønne.

 

Vi fortsatte gennem et virkeligt flot terræn ned i det vestlige Rocky Mountains. Passerede indgangen til Black Mountains og The Gunnison nationalpark, kort før vi nåede Ouray.

Ouray

Allerede ved indgangen til Ouray fornemmer man at nu forandres geografien. Ouray er en meget betagende by, især på grund af sin placering. Byen ligger, som presset ind i et bjergområde, med flotte bjerge på alle sider. Byen har masser af butikker og spisesteder. Den er opkaldt efter en Ute indianerhøvding, der levede i regionen.

 

I nærområdet tilbydes masser af aktiviteter på hesteryg, vandreture og ikke mindst adventure ture i lejede Jeeps. Ourays er også kendetegnende ved dets skrå hovedgade. Byen ligger nærmeste på en bakke. Jeg kan varm anbefale at man gør stop i denne hyggelige by. Spiste godt på “Mom & Dad” restauranten Maggies Kitchen og nød at kigge ud på hovedgaden, mens vi spise deres gode burgers.

En ganske særlig oplevelse, er turen op til Corkscrew Gulch. Den kan kun tages i en 4 WD og chaufføren skal holde tungen lige i munden. Corkscrew Gulch ligger højt og har et overvældende farveregister. Jeg anbefaler gerne en guided tur med Alpine Scenic Jeep Tours, der for 80$ tager dig på en 4 timer tur i bjergene.

Straks efter man har forladt Ouray, bør man gøre stop og tage fotos af den, på en af flere viewpoints, langs den snoede opstigning. 

Landskabet snor sig sig de stejle klippevægge i en sand eksplosion af farver. Vandfald og de farverige bjerge langs Red Mountains Pass og næsten ubeskrivelige. Gamle miner som Yankee Girl Mine, afslører at her har der været gang i det store gulv- og sølvgravning. Man regner med, at der blev udvundet ædle metaller for over en milliard, hvilket også er baggrunden for, at vejen overhovedet blev bygget.

 

Inden man nåede såvidt, havde man i 1861 udryddet de Ute indianere, der havde boet i bjergene i tusinder af år. Idag bor de i Ute reservatet, tæt på Mesa Verde nationalpark ca. 2 timers kørsel sydvest for Silverton.  

 

Red Mountains er områdets højeste bjerg på 3355 meter. Herfra rammes Million Dollar Highway af talrige laviner hvert år og har været genstand for mange alvorlige ulykker gennem tiden. Således forsvandt (danske emigrerede) postbud Sven Nielsen i snemængderne i 1883 og blev først fundet 2 et halvt år senere. Indbyggerne i Ophir, fik således først deres post, efter 30 måneder. 

Flere steder på ruten mellem Ouray og Silverton kræver vejen fuld koncentration af føreren. Her er der intet rækværk, mod den bratte afgrund, på de snoede veje. Nok er ruten smuk og en Scenic Drive, men den er også på listen over USAs farligste. Lad dig ikke afskrække af dette, men kør blot efter forholdene. 

Silverton

Allerede på afstand kan man se hvad der venter. Silverton ligger nede i dalen og ligner ikke byer, som byer er flest. Denne gamle mineby har sin egen stil og charme, trods sit åbenlyse status som turistby. Veteran damptoget fragter dagligt mange turister mellem Durango og Silverton i sommerhalvåret. Se video. 

Er man toginteresseret, bør man tage turen og besøge det flotte togmuseum i Durango. Turen ned til Durango er ligeledes særdeles smuk. Byen Durango er virkelig hyggelig, med lav bebyggelse og talrige små butikker. Det er en “rigtig” by, plejer jeg at sige. En by med sjæl og charme. Byen er bla. kendt for sine mange små lokale bryggerier. 

Efter Durango er man ikke så langt fra Four Corners, Mesa Verde, Ship Rock, Bisti Badlands og Monument Valley 

Vejen er åben hele året, men der kræves ofte snekæder om vineren.

Se også:

Wheeler. Et sandt paradis ingen vil se.

Silverton, Ouray og Telluride - 3 bjergbyer i Rocky Mountains

 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Ouray i Colorado.

© www. Drivingusa.dk

Colorado, lige uden for smukke Ouray.

Veterantog imellem Silverton og Ouray. drivingusa.dk

© www. Drivingusa.dk

Kig efter veterantoget, når du kører på strækningen.

Million Dollar Highway er en scenis drive.

© www. Drivingusa.dk

Million Dollar Highway. Der var en million grunde til at bygge den.

Cockscrew Mountains.

© www. Drivingusa.dk

Tag på en guided tur op til Corkscrew Gulch.

Red Mountain Pass i Colorado

© www. Drivingusa.dk

Ouray. Byen der er opkaldt efter en Ute høvding.

Silverton i Colorado.

© www. Drivingusa.dk

I dalen ligger Silverton, en gammel mineby.

Ouray er opkaldt efter en indianerhøvding.

© www. Drivingusa.dk

Vandfald og varme kilder, ved Ouray, i det vestlige Rocky Mountains.

Pinkerton Hot Springs.

© www. Drivingusa.dk

Pinkerton Hot Springs, minder om fænomener i Yellowstone Nationalpark. Man kører lige forbi den, ca. 20 min. nord for Durango.

IMG_2343.jpeg

Syntes man at Million Dollar Highway er skræmmende at køre, så skulle man have prøvet den da dette foto blev taget.

bottom of page