top of page

Monument Valley. Filmkulisse for det vilde vest.

Klik på kortet

Arizona

Jeg kører "Valley Drive".

Jeg rider med Navajo til deres hellige steder.

   ' Det var mere en let berøring, end en rusken. Den er fem i, hviskede hun. Jeg svingede øjeblikkelig benene ud af sengen. Tændt. Spændt. Kort efter er jeg ude på den fælles terrasse, hvor ca. 20 personer, tydeligvis fra mange andre verdensdele, gjorde sig klar. Finindstillede deres dyre fotogrej.

Der var stille. Nærmest respektfuld stille. Så kom hun. Moder sol. Stille og rolig dukkede hun frem bag de majestætiske klippeblokke, mens hun scenevant udfyldte sin rolle og kastede sine lange stråler ud over det røde landskab.

Morgenen var kommet til Navajo indianernes reservat i Monument Valley '

 

John Wayne. Alletiders cowboyhelt og var en af datidens store Hollywood stjerner. Som en anden Lucky Luke red han rundt i Monument Valley, og klarede paragrafferne med røvere, guldgravere og Navajo indianere. 

 

Monument Valley har lagt scenografi til talrige westerns, produceret af legendariske John Ford f.eks "Diligencen". Der findes ligefrem et område, der er opkaldt efter ham. Oprindelig var det den hvide købmand Harry Goulding og hans kone Leone kaldet "Mike", der oprettede Goulding Trade Post, hvorfra de solgte varer til de lokale Navajo. I 1920 drog Harry til Hollywood og overbeviste John Ford om, at Monument Valley havde en perfekt kulisse til western film. Hollywood rykkede ind i området med hundredevis af filmfolk og satte det lille område på den anden ende. En del Navajo var statister, eller havde mindre roller. 

 

Monument Valley er navajoindianernes reservat

Navajo indianerne er der endnu. Kun få ældre indianere bor stadig i selve Monument Valley, hvor de udøver renselsescermoni i deres svedehytter, så de holder onde ånder væk. De kalder stedet for Tsé Biiʼ Ndzisgaii, der betyder "Sandet der oplyser dalen". Man kan godt undre sig over hvorledes klippernes udformning ser sådan ud, men se videoen, hvor en Navajo demonstrerer, tilblivelsen af disse monolit.  

 

Magien i dette område er allestedsnærværende. De majestætiske klippeformationer, de ældgamle indianske skrifttegn i huler og på klipper. 

Hver en klippe har både et engelsk og et indianernavn. Navajo indianerne siger ikke mere Ugh !, rider på hest, eller har fjer i håret. De går i cowboybukser og hvis de har råd, kører de i Toyota. Kun de færreste har råd, for indianerne ligger langt nede på den sociale rangstige. I nærmeste by Kayenta, møder man dem. En del lever et forhutlet liv.

 

I hele det store Navajo-reservat, der er på størrelse med Sjælland, er al form for alkohol forbudt, og kan ikke købes nogen steder og udskænkes ej heller i restauranter. Baggrunden for forbuddet skyldes de sociale forhold i reservatet, der ikke er særligt opløftende.

Valley Drive

Vil man se reservatet på egen hånd, er dette muligt. Tag den 17 mil lange Valley Drive, der naturligvis er i kategorien Scenic Drive. 11 steder er markeret som noget særligt:

1. The Mittens and Merrick Butte

De 3 ikoniske butte’s: Mitten, Merrick og East Mitten Butte ses fra 3 kilometers afstand

2. Elephant Butte

Man skal se godt efter, hvis man kan se noget der ligner en elefant, men når eftermiddagens skygger rammer sandklippen, kan man ane hvorfor den har fået dette navn.

3. Three Sisters

3 pinnacles spir, ved John Ford Point

4. John Ford´s Point

Fra plateauet er der 360 graders udsigt til talrige butte’s. Stedet har en permanent salgsbod, hvor Navajo sælger kunsthårdværk. Filminstruktøren John Ford holdt til netop på dette sted og havde endda sin egen yndlingsklippe, hvor han sad i pauserne. Filmen Stagecoach, med John Wayne er filmet her i 1939. Manden på hesten, der også pryder denne side, lever at dette. For 3 $ rider han ude på klippen, så turisten kan tage dette ikoniske foto.

5. Camel Butte

6. The Hub

Her findes regnguden Mesa og Thunderbird Mesa. Begge må siges at have svære vilkår, her midt i ørkenen. The Hub er en enkeltstående spir på 150 meter. Man finder flere biveje, der ikke er en del af Valley Drive, men forbeholdt Navajo guiderne. 

7. Totem Pole and Yei Bi Chef

Totem Pole er 450 meter høj og et af områdets mest fotograferede. 

8.Totem Pole and Sand Springs

Ved de rød, orange klitter finder man en lille creek, hvor løse køer og heste drikker vand. Kun for biler med 4WD!

9. Artist Drive

Turen er næsten færdig, men på artistens plads er der god udsigt, ikke mindst ved solnedgang. 

10. North Window

Mange gå en halv kilometer for at få et foto af East Mitten Butte, flankeret af Elephant og Fly Butte, på hver deres side. Der er ofte trængsel på dette sted.

11. The Thump

“Thumps up”, kan man fristes til at sige, efter rundturen. The Thump forestiller da også en tommelfinger.

"Run Forest, Run"!

Lidt nordøst for Monument Valley på Hwy. 163, ser du måske noget du har set før, for det var her "Forrest Gump" med èt stoppede, efter at have løbet USA rundt. Her er der altid mange mennesker, der gerne vil fotografere. 

 

Guitaristen John Mayer, havde netop forladt området sidst jeg var der, hvor han lavede en musikvideo. Området har et stærkt brand.  

Monument Valley hører ikke under National Park Service. Det er Navajo indianernes reservat.

Hvorfor ser det sådan ud:

Jeg lavede en lille videodemonstration om, hvordan området fik sin form.

 

Tidsforbrug: 1 dag

 

Tip: 

Bor du, som de fleste, i Kayenta, så kør ca. 20 min af Hwy 160 (vest) og se Navajo National Monument (Betatakin). Her bør du tage en guided morgentur kl 8.15 og se en hel Navajo by bygget ind under klipperne. Turen er næsten 8 kilometer lang og tager 4-5 timer. Turene er sæsonbestemte, så check linket nedenfor.

Kl 10 har de en anden tur der er 5 km lang og tager 3-4 timer. Vil man blot se ruinerne lidt på afstand, kan man gå en 1.5 km t/r rute, hvor man får udmærkede fotos. 

Navajo National Monument  

 

Tip:

Tag på en guided tur ind i Monument Valley, med en af de lokale indianere. De kører ind i området uden for Valley Drive, hvor de fremviser petroglypher, arches, svedehytter m.m.

Mange vælger at tage turen til hest. Mulighederne er mange. En 2 times hestetur i Monument Valley koster ca. 120$. Pt kan man ride med Secret Monument Tours

Tag afsted hen på eftermiddagen og se solnedgangen. 

 

Tip:

Hvis du bor i Kayenta og er morgenfrisk, så kør ud i Monument Valley (0:30 min) og se solopgangen. Alternativt kan du bo på "The View", indianernes eget hotel, der ligger direkte ud til området. Her får du en spektakulær udsigt for 250$ pr nat, for et dobbeltvær. Hotellet kan bookes direkte. The View.

Spis f.eks aftensmad på The View, mens du venter på solnedgangen. 

Vil man bo i "indianertelt", ligger der en lille teltby lige over for indgangen. Den hedder Tipi Village.

Se min guide til indianerreservaterne.

Se også:

Coalmine Canyon

Bisti Badlands

Gooseneck

Moki Dugway

Valley of The Gods

Ship Rock

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

John Ford Point i Monument Valley

Udsigt fra John Ford Point.

© Rene Boé Sørensen

Monument Valley om natten.John Fowler.jpg

© John Fowler

Den amerikanske nattehimmel er legendarisk.

Buttles i Monument Valley

Fløjtespilleren Kokopelli kommer, i følge savnet, med de ufødte børn på ryggen.

© drivingusa.dk

Fra The Valley Drive.

Monument Valley.jpeg

© drivingusa.dk

Big Hogan face i Monument Valley.jpg

Meget symbolsk kan man tydeligt se indianeransigtet under Arch'en.

Navajo indianere. Monument Valley. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

Tag med en Navajo guide, til områdets mange  seværdigheder.

The View Hotel i Monument Valley.jpg

Udsigt fra The View Hotel

Run Forest Point

Her stoppede Forrest Gump med at løbe

betatakin. john fowler.jpg

© John Fowler

Ruinby med mange huse i Betatakin. Navajo National Monument, ved Kayenta.

© drivingusa.dk

8737613163_99bf7f66b7_z (1).jpg

Tag med helikopter over Monument Valley.

© Flickr/Loraineltai

usa 12 547
usa 12 492
usa 12 535
usa 12 459
usa 12 549
usa 12 565
bottom of page