top of page

Bisti Badlands. Den forstenede jungle

Klik på kortet.

New Mexico

Bisti/De Na Zin Wilderness i Navajo reservatet.

Vi er langt væk fra alting i et område, der er ukendt for de fleste. Der holder kun en enkelt bil på "parkeringspladsen". Ingen tourbusser. Intet wc. Intet visitorcenter. Ingen entre. Ingen rangers. 

 

Spejder man ud over horisonten, ligner det til forveksling alt det andet vi har set den sidste time mens vi har kørt nordpå af Hwy 371, i det nordvestlige New Mexico. Her er rimelig flat, kun brudt af mindre bakker og noget der ligner stenbrud. 

 

Det er slående, at uanset hvor man kigger hen, så er det nærmest umuligt at finde et eneste pejlemærke. 

 

Bistis flotte stenformationer ligger godt spredt ud over området. Man kan sagtens gå ud til de forskellige områder og der er netop blevet sat oversigtskort op, så de er til at finde. Nogle få områder ligger tæt på parkeringspladsen, mens andre ligger flere kilometer væk. Vil man se æggene, hoodoos grupperne og vingerne, må man påregne op mod 10-12 kilometers gåtur. 

 

Inden man bevæger sig ud i terrænet skal man bruge fire ting. Vand, hat, GPS tracker og kompas. Sidstnævnte, hvis GPS svigter.  

 

Når man bevæger sig rundt i området, fortaber man sig let i det man ser og glemmer at orientere sig. Sigtepunkterne er få og man farer nemt vild.  

 

Bisti Badlands, kaldes det også. Oversat betyder Badlands et "ufremkommeligt, stenet, uopdyrket område med kun lidt vegetation". På Navajo sprog, betyder Bisti for Badlands.

 

For fotografer er området virkelig guf og kan med rette kaldes for goodlands i stedet for badlands. I den nordlige del er formationerne større og har de eftertragtede vinger. Den sydlige del har flotte hoodoos og den lille gruppe Eegcracks. Man bør absolut se begge. Tæt på æggene finder man også forstenede træer.

“De Na Zin” er Navajo sprog og betyder noget i retning af “opløftede formationer”, hvilket passer glimrende på de utrolige hoodoos i den sydlige del af området. Dele af området er Navajo land.

 

For 70 millioner år siden, var Bisti området tæt på det store Interior Sea, der dækkede det meste af staten New Mexico. Sidenhen gennemgik området store forandringer, f.eks i istiden, og efterlod et område med fantasifulde klippeformationer, tinder, spir og forunderlige hoodoos. 

I Jurrasic tiden var her masser af Dinosaurus, men de forsvandt "lige pludselig". Teorierne er mange og bla. en teori om et stort asteroide nedslag, der udraderede dem.

 

Hoodoos dannes af vejrforandringer over tid. Lang tid. Den nederste del indeholder et mudder lignende materiale, der nedbrydes lettere en den øverste "cap", der består af et land hårdere materiale, blandt andet vulkanaske. 

Har det lige regnet, skal man være påpasselig i forhold til vejen ud til parkeringspladsen samt ude i selve Badlands, hvor det kan blive lidt mudret og let ødelægge oplevelsen. 

Man finder Bisti 35 miles syd for Farmington, New Mexico. Drej til venstre af grusvej (dirtroad) 7293 og fortsæt et par kilometer. Der er nu skiltet, så det er let at finde. 

 

Der var en der sagde: “Dette er ikke et sted for søndagsturister eller byboere. Det er et eventyr”. Jeg anbefaler, at man er meget forberedt, inden man går ind i Bisti. Hyr evt. en Navajo guide

Tip:

En ny GPS app. Wikiloc, viser den nøjagtige vej. Se link.

Se min oversigt over turistvenlige indianerreservater.

Se også:

Ah Shi Sle Pah Wilderness Study Area.

46 miles syd for Farmington ad Hwy. 371 drejer man til venstre ad 7650. Til højre af 7870. Til venstre af vej 57 i 4,5 miles. Herfra skal du gå godt en kilometer til venstre.

Her finder man et virkelig flot hoodoos område. 

Chaco Culture National Historical Park. Ruinområde hvor Publo indianerne boede, ligger 30 minutter fra Bisti.

Ship Rock. Vulkanen der blev Navajos hellige klippe

Tidsforbrug: 4 - 8 timer

Se også:

Valley of Dreams

 

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Skærmbillede 2018-10-08 kl. 22.51.40.jpg

© John Fowler.

Nattehimmel over Bisti Badlands, af John Fowler.

Naturens egen skulpturpark. roadtrip og nationalparker i usa

© Drivingusa.dk

Hoodoos i Bisti, New Mexico

Bisti Badlands findes ikke i noget rejsekatalog.  drivingusa.dk, nationalparker i usa

© Drivingusa.dk

Bisti Badlands findes ikke i noget rejsekatalog.  
Bisti Badlands. Naturens egen skulpturpark. roadtrip og nationalparker i usa

© Drivingusa.dk

Bisti Badlands. Naturens egen skulpturpark. 

De Na Zin. Hoodoos i New Mexico. drivingusa

© Drivingusa.dk

Navajoe indianerne ejer dele af Bisti Wildernessområdet.

Bisti Wilderness. Roadtrip og nationalparker i usa

© Drivingusa.dk

Utæmmet og uberørt.

© Drivingusa.dk

Eegcracks står i en gruppe og er meget fascinerende.

© Drivingusa.dk

På Navajo sprog betyder Bisti for "Badlands".

© Drivingusa.dk

Lad en Navajo indianerguide vise dig rundt.

© Drivingusa.dk

Bisti Badlands er eventyr.

bottom of page