top of page

Bears Ears National Monument. 

Utah

Indianere i kamp, mod Det Hvide Hus. 

 "Indianerpigen Changing Bear Maiden, var en meget smuk Navajo kvinde og derfor særdeles eftertragtet, af mange unge mænd. Hun ville imidlertid ikke have noget med dem at gøre.

Det lykkedes imidlertid charlatanen “Ørkenræv”, at overbevise hende om, at han burde giftes med hende, trods hendes brors mange advarsler om, at han var djævlen selv.

 

Efter de blev gift ændrede Changing Bear Maiden sig så meget, at hun var ikke til at genkende.   

Hendes bror så ingen anden udvej, end at slå hende ihjel. Han skar derefter ørerne af hende og smed dem".

 

Ørerne kan man se på lang afstand, som to buttes, der rager op i landskabet, i Bears Ears" 

Sådan lyder historien, mundtlig genfortalt, af indianerstammerne Navajo, Hopi, Ute og forhistoriske Pueblos. Alle har de hjemme i Four Corners regionen, og dermed tilknytning til området.

 

Clovis folket

Deres forgængere, Clovisfolket levede her for 13.000 år siden og området i Bears Ears National Monument, rummer mange enestående spor fra Clovis. 

Inden præsident Obama forlod Det Hvide Hus, udnævnte han området til National Monument. Med loven om Antiques Act i hånden, gjorde Obama det umuligt for energiselskaberne, at udvinde gas og olie i området. 

Præsident Trump ønskede, at ophæve denne aftale og beskar området med hele 85 %. Ligeledes beskar han nærtliggende naturområde Grand Staircase Escalante National Monument (GSENM) med 46 %.

 

Mange danskere kender GSENM, da Bryce Canyon og Capitol Reef ligger her. Jeg har skrevet om vidunderlige GSENM her.

 

Der er således gået storpolitik i disse naturområder, der begge ligger i Utah. Sagsanlæg og retsager forventes at tage år. Kun få præsidenter har nogenside reduceret i det, der omtales som “Amerikas bedste ide” (nationalparkerne).

 

De centrale indianerstammer Navajo, Hopi, Ute, Zuni og Paiute har slået sig sammen i kampen mod Trump og indenrigsminister, Ryan Zinke. Det er første gang, at stammerne har dannet en fælles allience. Fælles for deres kamp, er ønsket om at bevare deres fælles historiske arv, i de gulbrune canyons, der har stor åndelig betydning. Mon ikke indianerne har fået nok af de hvides uendelige begær på land og ophævelse af indgåede traktater. Fredspiben er lagt på hylden.   

     

Bears Ears støder op til flere kendte nationalparker og naturområder f.eks Arches, Canyonlands, Monument Valley, Moki Dugway, Natual Bridges National Monument, Gooseneck og Mexican Hat. Bears Ears kan ses helt over i Mesa Verde og Monument Valley. 

Bjørnens ører er 610 meter høje bakker (buttes) man ser på afstand, f.eks fra Hwy. 261, der går ned over kendte Moki Dugway område.

De sidste 10 år har området været meget plaget af tyverier, af arkæologiske fund f.eks fossiler, skeletter og effekter fra Clovisfolket. Med Obamas udnævnelse til nationalt monument, fik området tiltrængt beskyttelse, fra parkrangers fra Bureau of Land Management (BML) og Manti La-Sal Forest. BML kan sammenlignes med danske Skov- og Naturstyrelsen. 

 

House of Fire

Turistmæssigt er Bears Ears, et besøg værd, omend det ikke er særlig kendt. Jeg har flere gange kørt forbi, men endnu ikke besøgt det. Ud over den flotte natur, som Utah er så kendt for, rummer området flere interessante ruiner f.eks House of Fire Ruins. Fra Hwy. 95, tager man Arch Canyon Overlook Road, blot 1 minut. Herfra går man de 3 km, ad Mule Canyon Trailhead. 

 

Skulle læsere af denne side besøge Bears Ears, inden jeg selv, så del gerne jeres viden, i kommentarfeltet.

Under normale omstændigheder, ville jeg ikke poste et område, med så få turistmæssige informationer og fotos. Når jeg alligevel gør reklame for området, er det et modsvar på  Trumps beslutning om, at nedlægge det nationale monument. Jeg ser gerne, at området bliver kendt, som symbol på indianernes kamp, mod at ophæve fredningen af området.  

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Bears Ears, Utah.jpg

Fra Hwy. 261 kan man se bjørnens to ører.

© Drivingusa.dk

House on fire, Utah.

© Drivingusa.dk

House on Fire Ruin, hvor forhistoriske indianere boede.

Bears Ears NM. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

På Hwy. 95 i Utah, kører man lige forbi Bears Ears NM.

Natural Bridges NM

© Drivingusa.dk

Natural Bridges NM. med Bears Ears i baggrunden.

Moki Dugway, tæt på Bears Ears NM. www.drivingusa.dk

© Drivingusa.dk

Moki Dugway, tæt på Bears Ears NM.

Gooseneck, tæt på Bears Ears

© Drivingusa.dk

San Juan River, løber lige igennem Bears Ears. Her fotograferet ved Gooseneck. 

Olieproduktion i Bears Ears.jpeg

© Drivingusa.dk

Olieproduktion betyder masser af installationer som denne, samt synlige rør langs vejene hvor den tunge trafik er dominerende.

bottom of page