© Drivingusa.dk

Arches National Park, naturskabte buer i Utah.

Klik på kortet

Utah

Jeg går op til Delicate Arch.

Jeg går med Parkrangers i Fiery Furnace.

Arches er guddommelig smukt. Skulpturel. Prangende. Superlativerne er mange. 6 km uden for byen Moab, Utah ligger Arches, med sine over 2.000 arches (naturskabte huller). Når man ser ud over dette ørkenagtige landskab, undres man over, at her har der engang ligget et hav !

 

Området har sine egne highlights f.eks.

Park Avenue, Devils Garden, Balanced Rock, Window Section 

Double Arch, Delicate Arch & Lower Delicate Arch 

Landscape Arch, Queens Garden og utrolige Fiery Furnace. 

De forskellige områder er utroligt forskellige, så man må påregne at få brugt benmusklerne, hvis man vil se området tæt på. Søg for et frisk batteri til dit kamera, for her er meget at fotografere. Mange fotografer kommer, særligt i for- og efteråret. Delicate Arch er krævende med 2 1/2 km opad, men man kan se den nedefra på en 800 meters gåtur. Arches ligger i forvejen højt og varmen kan ofte være en hemsko, når man vandrer i området. Der var 34 graders varme kl 6.30 og 42 resten af dagen, da jeg var der sidst. Få selv en fornemmelse af vejen op til Delicate Arch, på denne video. Når man er kommet derop, er der til gengæld gevinst, for Delicate Arch er meget betagende. Forvent at stå lidt i kø, for at få dit eget foto under buen. På vejen ned bør man opleve de tydelige petroglypher til højre for stien. Følg blot skiltet.

Parken har vel afmærkede ruter og stier, i forskellige længder og sværhedsgrader. Tag gode vandresko med. Medbring mad og vand til dagen, for der er ingen spisesteder i området. 

 

Du kan sagtens bruge 1 - 2 dage på vandreture. Parkens hovedvej hedder meget velvalgt Arches Scenic Drive. Der er kun een vej ind og ud af parken. 

Er man til den helt store oplevelse, så tag med en park rangers på Fiery Furnace vandreruten. Turen tager ca. 3 timer og koster 16 $. Ruten er let til middel. Man går fra det ene flotte scenarie til det andet. Turen skal købes på visitorcenteret. Den kan reserveres 7 dage forud, ved personlig henvendelse, eller man kan reservere online 6 måneder før. Reserver!. Den guidede tour starter 1 april med afgang kl. 9 eller 16. Man kan også gå turen selv, men det kræver et "Backcountry Permit", som man køber i visitorcenteret. Ruten kan være være at navigere i, i det labyrintagtige område. Brug evt. en Trail-App.   

Vær opmærksom når du går rundt og undlad at træde eller beskadige mindre blomster og planter. I et område med kun lidt nedbør, som i Arches, er planterne sårbare. Faktisk tager det op til 100 år for de små mikroorganismer (cyanobakterier) at blive til synlig vegetation. 

Tidens skulptur

Hvordan blev disse stenbuer skabt ?

For millioner år siden var denne del af Amerika oversvømmet, endda hele 29 gange. Når vandet trak sig tilbage blev noget af saltet liggende og dannede en næsten to km tyk lag salt. Over tid lagde sten og sand sig oven på saltet og pressede saltet sammen. Forskydninger af jordpladerne der dannede Colorado plateauet og Coloradofloden vaskede en del af ovenfladen væk og skabte underjordiske buer.

Regn trængte ned til saltet og skyllede det væk og tilbage stod de store klipper der var formet som finner, som man f.eks ser på Grand Avenue.

Erosion nedbrød disse finner, men sandsten eroderer ikke så hurtigt som det andet materiale, som finnerne består af. Herved skabtes disse fantastiske arches. Det tog nogle hundrede år.

I 2008 kollapsede parkens flotte Wall Arch, i Queens Garden. Sammenstyrtningen er en påmindelse om den konstante erosion. Imponerende Landscape Arch, der ligger for enden af parken, knækkede, for år siden, også et stort stykke af sin buen og en fotograf tog et billede, da det skete.

Det var præsident Herbert Hoover, der i 1929 proklamerede stedet som nationalt monument. Der skulle dog gå 42 år, før den blev "opgraderet" til Nationalpark i 1971. 

Man bor i Moab, en hyggelig by, der lever af turisme. Her mangler man ikke noget. Kommer man i højsæsonen, skal man booke hotel i virkelig god tid. Påske bør f.eks bookes i september.

Flere kendte scener fra filmen Thelma & Louise er laves i Arches. Scenen hvor en politibetjent bliver lås inde i bagagerummet, er lavet ved The Three Gossip. 

Fra 2022 skal man have en adgangsbillet til parken.

NPS indfører pr 1 april et nyt adgangssystem. det betyder at man fremover skal booke adgang til den dag man ønsker at se parken. Der kan bookes 3 måneder frem. Ønsker fx. at besøge parken 3 juli, skal man således booke tid den 1. april, idet alle månedens dage udbydes på samme tid. Får man adgang, tildeles man en tidslomme fx. fra 9-10, hvor man skal ankomme. Til gengæld kan man blive så længe man ønsker. En stak tilladelser udloves også dagen før, på visitor-centeret. Med det nye reservationssystem håber NPS, at sprede turismen mere hensigtsmæssigt.

Arches har på daglig basis en logistisk udfordring idet 3000 biler kører ind og ud samme sted og parkeringspladserne er ofte fyldte fra morgenstunden. 

Man kan reservere billetter på https://www.recreation.gov/timed-entry/10088426

Se også:

Ganske tæt ved Arches, ligger indgangen til Canyonlands og Dead Horse Point State Park.

Petroglyffer og spor fra Dinosaurus finder man ved bredden af floden, 9 miles nordvest for Moab, ad Hwy. 279. 

Fortsæt 4 miles ad Hwy. 279 til Corona Arch, der iøvrigt er en del større end Delicate Arch. Det smukke område i Corona tager kun en lille time at nå til fods. Turen dertil langs Coloradofloden er meget flot.

På den modsatte side (øst) for Moab, kan man følge floden ud til Negro Bill Canyon. Negro Bill, var halv sort, halv indianer, hvilket var en sjældenhed da han i 1877 kom til området. Tag den spændende trail op til Morning Glory Arch. Man skal bla. krydse den lille å op til 10 gange, hvilket børnene syntes om.

Syd for Moab.

Syd for Moab ligger Hole N' The Rock, som man ikke kan overse. I den enorme klippe skabte Albert Christensen, fra Herning, en bolig ved at sprænge sig langt ind i klippen. I dag er det efterkommere af en anden dansker (Hansen), der driver stedet. For 7 $ kan man komme ind og se hvordan de boede. 

Check linket og læs mere, fra mit besøg i den store klippe.

Kort efter Hole N' The Rock ligger Wilson Arch. Mange gør stop og går op til den.

Nedstyrtet B 52 fly.

Fortsætter man sydpå ad Hwy. 191, kan man se vragrester fra et nedstyrtet B-52 militær bombefly. Det styrtede ned i 1961 og sagen blev mørklagt og klassificeret. Besætningen på 4 omkom. Nedstyrtningen var ganske tæt på Church Rock, en enorm klippe, der ses fra vejen i krydset ved Hwy. 211. ca. 40 miles fra Moab. 

Sundown Towns.

Roadtrippere på vej mod f.eks Monument Valley, Mesa Verde, Four Corners, Canyon de Chelly, Page eller Grand Canyon, vil passere byen Blanding. Byen var helt op i 1970 erne på listen over "Sundown Towns", en racistisk betegnelse for byer hvor kun hvide måtte bo. Var man sort, måtte man godt passere byen, men når solen gik ned, var man uvelkommen. Måske husker man Rambo filmen "First Blod", der netop handlede om dette.     

Nord for Moab

En times kørsel nordvest for Moab, bør man absolut stoppe ved Green River for at se den sjældne og særdeles flotte koldvands gejser ved Crystal Geyser.

Tidsforbrug: Mindst 1 dag

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så skriv det her:

Delicate Arc. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Delicate Arch.

Three Gossips Sheep Rock. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Corthouse Towers.

© drivingusa.dk

Double Arc. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Double Window Arch.
The wall. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Three Gossips Sheep Rock

Delicate Arch, Utahs vartegn www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Det tager kun 45 min. at gå op til Delicate Arch. Utahs vartegn.

www.drivingusa.dk ved Landscape Arch i Arches

© drivingusa.dk

Landscape Arch er 103 meter i spænd. Den ligger for enden af parken.

© drivingusa.dk

Courthouse Rock i Arches. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Alle store klipper har et navn. Denne hedder Courthouse Towers.

Petroglypher ved trailhed, på Delicate Arch, i Arches

Flotte pretoglypher i bunden af Delicate Arch trailhead.

Fiery Furnace. ww.drivingusa.dk.jpeg

© drivingusa.dk

Med Parkrangers på rundvisning i Fiery Furnace. Bestil tid 3 mdr. forinden.

P1010584
P1010585
P1010616
P1030471
P1030445
P1030543

© drivingusa.dk