top of page

© Drivingusa.dk

Arches National Park, naturskabte buer i Utah.

Klik på kortet

Utah

Jeg går op til Delicate Arch.

Jeg går med Parkrangers i Fiery Furnace.

Arches er, med god grund, en af Utahs mest populære nationalparker. Parkens særlige særkende er de 2.000 naturskabte buer, som amerikanerne kalder for arches. 

Hvordan blev disse stenbuer skabt ?

For millioner år siden var denne del af Amerika oversvømmet, endda hele 29 gange. Når vandet trak sig tilbage blev noget af saltet liggende og dannede en næsten to km tyk lag salt. Over tid lagde sten og sand sig oven på saltet og pressede saltet sammen. Forskydninger af jordpladerne førte til dannelse af Colorado-plateauet der løftede hele regionen opad

Regn trængte ned til saltet og skyllede det væk og tilbage stod de store klipper der var formet som finner, som man f.eks ser på Grand Avenue. Erosion nedbrød disse finner, men sandsten eroderer ikke så hurtigt som det andet materiale, som finnerne består af og herved skabtes disse fantastiske arches.

Nationalparken er rimelig let at overskue, for den 27 km lange Arches Nat´l Pk Rd, går med 2 undtagelser lige forbi de populære attraktioner. Køreturen på denne scenic drive er ganske fortryllende. Du kan ikke overse den, for det er den eneste vej ind og ud af området.

 

Hvad skal man se? Jeg lister her attraktionerne i rækkefølge:

# Grand Avenue

Rummer ingen arches, men derimod tynde klippevægge, med Corthouse klippen i baggrunden. Bemærk silhouetten på venstre side, der ligner den ægyptiske dronning Nefertiti. Jeg gør altid et stop her.

# The Organ, Courthouse, Tower of Babel og The Three Gossip

Kort efter Grand Avenue tordner disse klippegiganter sig op langs vejen. Giv dig god tid til at beundre disse fotogene skabninger. Flere scener fra filmen Thelma & Louise er taget netop her.

# Balanced Rock

Her trodser den 4 tons store sten tyngdeloven, når den står på toppen af et klippespir. En dag vil den 39 m høje klippe give efter og mon ikke der står en turist, der med sit kamera foreviger hændelsen, som det skete I 2008 da Wall Arch kollapsede i Queens Garden?

# The Windows Sektion

Tag en kort afstikker af The Window Rd og oplev de enorme arches der pryder dette område. Der er som regel trængsel på parkeringspladsen, så hav tålmodighed, for arches som fx. Double Arch, North- og South Window Arch, skal opleves tæt på. 

Langs vejen tilbage til hovedvejen kan man checke Garden of Eden ud. Læg fx. mærke til Elefant Butte. 

# Delicate Arch

Delicate Arch er en 15 m høj fritstående arch. Den er ikke bare parkens symbol, men hele Utahs. Turen derop tager ca. 1 time og er bestemt anstrengelsen værd. Sørg for mindst 1 1/2 l vand til turen. Bemærk at man går i ca. 1600 m højde og her er ingen skygge. På vejen ned bør man se de velbevarede petroglypher skabt af Fremont-indianere. Det lille træhus der står ved ruten start, blev bygget af John Wolfe fra Ohio, men senere købt af Thomas Larsen, der grangivelig var en dansk emigrant. 

Man kan også vælge at se Delicate Arch på afstand, fra et viewpoint, der ligger 800 meter fra p-pladsen, men det er naturligvis ikke den samme oplevelse. 

Få selv en fornemmelse af vejen op til Delicate Arch, på denne video.

# Fiery Furnace

Er man til den helt store oplevelse, så tag med en parkranger på Fiery Furnace vandreruten, hvor man bevæger sig rundt i et labyrintagtigt område. Jeg anser denne tur for at være en af nationalparkens bedste oplevelser. Turen tager ca. 3 timer og koster 16 $. Ruten er let til middel svær, så her kan de fleste være med. Turen skal købes på visitorcenteret. Den kan reserveres 7 dage forud, ved personlig henvendelse, eller man kan reservere online 6 måneder før. Reserver!. Den guidede tour starter 1 april med afgang kl. 9 eller 16. Man kan også gå turen selv, men det kræver et "Backcountry Permit", som man køber i visitorcenteret. Ruten kan være svær at navigere i, da man let farer vild, så brug evt. en Trail-App.

# Sanddunes Arch

Archen er både let tilgængelig og ligger kun 3oo meter fra vejen. Den er efter min mening en ganske undervurderet arch.

# Devils Garden

For enden af parken gør mange stop, for at opleve Landscape Arch, der med sit spænd på 103 m er USAs længste. Turen dertil er på 3 km t/r, og er kategoriseret som nem. Mange vælger at fortsætte til flotte buer som Double O, Dark Angel, Navajo, Private og Black Cave. Denne rute er på 12 km (moderat), men kan afkortes, afhængig af hvilke arches man ønsker at se, samt om man tager turen som et loop eller ej. Loopet via Primitive Trail er dels længere og dels er den meget sandet og svær at navigere i. I denne ende af Devils Garden, er der ikke så mange turister, trods områdets seværdige arches. 

Ved Devils Garden kan man campere på parkens eneste campingplads.

Ud over ovennævnte attraktioner, rummer parken talrige viewpoints.

Parken har vel afmærkede ruter og stier, i forskellige længder og sværhedsgrader. Tag gode vandresko med. Medbring mad og vand til dagen, for der er ingen spisesteder i Arches National Park. 

Vær opmærksom når du går rundt og undlad at træde eller beskadige vegetationen. I et område med kun lidt nedbør som i Arches, er planterne særdeles sårbare. Faktisk tager det op til 100 år for de små mikroorganismer (cyanobakterier) at blive til synlig vegetation. 

Det var præsident Herbert Hoover, der i 1929 proklamerede stedet som nationalt monument. Der skulle dog gå 42 år, før den blev "opgraderet" til Nationalpark i 1971. 

Fra 1. april til 31. oktober skal besøgende have en tidsbestemt adgangsbillet for at komme ind i parken. Den kan bestilles 3 mdr forud.

Du kan sagtens bruge 1 - 2 dage på vandreture. 

Man bor i Moab, en hyggelig by, der lever af turisme. Her mangler man ikke noget. Kommer man i højsæsonen, skal man booke hotel i virkelig god tid. Påske bør f.eks bookes i september.

Se også:

Ganske tæt ved Arches, ligger indgangen til Canyonlands og Dead Horse Point State Park.

Petroglyffer og spor fra Dinosaurus finder man ved bredden af floden, 9 miles nordvest for Moab, ad Hwy. 279. 

Fortsæt 4 miles ad Hwy. 279 til Corona Arch, der iøvrigt er en del større end Delicate Arch. Det smukke område i Corona tager kun en lille time at nå til fods. Turen dertil langs Coloradofloden er meget flot.

På den modsatte side (øst) for Moab, kan man følge floden ud til Negro Bill Canyon. Negro Bill, var halv sort, halv indianer, hvilket var en sjældenhed da han i 1877 kom til området. Tag den spændende trail op til Morning Glory Arch. Man skal bla. krydse den lille å op til 10 gange, hvilket børnene syntes om.

Syd for Moab.

Syd for Moab ligger Hole N' The Rock, som man ikke kan overse. I den enorme klippe skabte Albert Christensen, fra Herning, en bolig ved at sprænge sig langt ind i klippen. I dag er det efterkommere af en anden dansker (Hansen), der driver stedet. For 7 $ kan man komme ind og se hvordan de boede. 

Check linket og læs mere, fra mit besøg i den store klippe.

Kort efter Hole N' The Rock ligger Wilson Arch. Mange gør stop og går op til den.

Nedstyrtet B 52 fly.

Fortsætter man sydpå ad Hwy. 191, kan man se vragrester fra et nedstyrtet B-52 militær bombefly. Det styrtede ned i 1961 og sagen blev mørklagt og klassificeret. Besætningen på 4 omkom. Nedstyrtningen var ganske tæt på Church Rock, en enorm klippe, der ses fra vejen i krydset ved Hwy. 211. ca. 40 miles fra Moab. 

Sundown Towns.

Roadtrippere på vej mod f.eks Monument Valley, Mesa Verde, Four Corners, Canyon de Chelly, Page eller Grand Canyon, vil passere byen Blanding. Byen var helt op i 1970 erne på listen over "Sundown Towns", en racistisk betegnelse for byer hvor kun hvide måtte bo. Var man sort, måtte man godt passere byen, men når solen gik ned, var man uvelkommen. Måske husker man Rambo filmen "First Blod", der netop handlede om dette.     

Nord for Moab

En times kørsel nordvest for Moab, bør man absolut stoppe ved Green River for at se den sjældne og særdeles flotte koldvands gejser ved Crystal Geyser.

Har du en kommentar, eller et spørgsmål, så brug Facebookgruppen USA Forum.

Delicate Arc. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Delicate Arch.

Three Gossips Sheep Rock. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Corthouse Towers.

© drivingusa.dk

Double Arc. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Double Window Arch.
The wall. Arches. Roadtrip ruter og nationalparker i USA

© drivingusa.dk

Three Gossips Sheep Rock

Delicate Arch, Utahs vartegn www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Det tager kun 45-60 min. at gå op til Delicate Arch, Utahs vartegn.

Landscape Arsc i Arches.

© drivingusa.dk

Landscape Arch er 103 meter i spænd. Den ligger for enden af parken.

© drivingusa.dk

Courthouse Rock i Arches. www.drivingusa.dk

© drivingusa.dk

Alle store klipper har et navn. Denne hedder Courthouse Towers.

Petroglypher ved trailhed, på Delicate Arch, i Arches

© drivingusa.dk

Flotte pretoglypher i bunden af Delicate Arch trailhead.

Fiery Furnace. ww.drivingusa.dk.jpeg

© drivingusa.dk

Med Parkrangers på rundvisning i Fiery Furnace. Bestil tid 3 mdr. forinden.

North og South Arches i Windows Section.

© drivingusa.dk

North og South Arches i Windows Section

Turret Arch ligger i Windows Section.

© drivingusa.dk

Turret Arch ligger i Windows Section.

Double O´ Arch ligger for enden af Devils Garden..

© drivingusa.dk

Double O´ Arch ligger for enden af Devils Garden.

P1010584
P1010585
P1010616
P1030471
P1030445
P1030543
9087366112_2d2983714a_c.jpg

© drivingusa.dk

Wolfe Ranch blev overtaget af  danske Thomas Larsen i starten af 1900 tallet.

Kort over Arches National Park09-01 kl. 17.29.26.png

© drivingusa.dk

klik på kortet for at forstørre det.

bottom of page