top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Turistvenlige indianerreservater i USA


Jeg er netop kommet hjem fra endnu et amerikansk roadtrip. En rejse der igen inkluderede talrige besøg i de indianske reservater i Utah, Nevada, Arizona, New Mexico og Colorado.

Foto: Zuni Pueblo, ligger syd for Gallup i New Mexico

Foto: Manitou Cliff Dwellings i Colorado.


Min interesse for indianernes land falder i to dele:


I reservaterne finder man masser af uspoleret natur og naturfænomener i absolut særklasse. Har du været i Grand Canyon West, Antelope Canyon, eller Monument Valley, ved du sikkert hvad jeg taler om. Dog med den forskel, at jeg typisk rejser i de dele af reservaterne, der ikke er særligt kendte fx. Grand Falls, Ha Ho No Geh, Coal Mine Canyon, Bisti Badlands, Valley of Dreams og Blue Canyon. På disse steder møder jeg højst en håndfuld turister, men for det meste er der kun mig, og den gruppe jeg er guide for.

Foto: Ha Ho No Geh, i Navajoreservatet. Smukke områder som dette står ofte i skærende kontrast, til de steder hvor indianerne bor.

Jeg føler, at jeg kan lære noget af indianernes kultur og af den måde de forstår verden på. Deres natursyn kan vi hvide sikkert lære meget af, selv om man nok skal være indfødt, for helt at forstå rækkeviden af deres tankegang. Den viden jeg efterhånden har fået om de amerikanske indianere, bliver positivt bemærket, når jeg besøger, eller interviewer talspersoner og guider. Mærker indianerne at man har sat ind i deres kultur, får man ganske enkelt mere tilbage. Indianerne har ikke mange stemmer, men de har min.

Anerkendte indianer nationer.

USA har idag 574 officielt anerkendte stammer, eller nationer, som de også kaldes. Nogle af dem er almen kendte fx. apache, navajo, crow, sioux, cheyenne, hopi og cherokkee, mens andre er temmelig ukendte. Nogle stammer er på et par hundrede, hvorimod navajo har ca. 300.000.


De fleste indianere bor stadig i et af USAs 326 reservater. Det er desværre en trist kendsgerning, at reservaterne har massive problemer med misbrug, høj selvmordsrate, lav levealder, arbejdsløshed og kriminalitet. Som jeg forstår det, er det resultatet af flere hundrede års fornedrelse. Derfor formidler jeg gerne viden om deres kultur og hvilke steder man trygt kan besøge.

Foto: I Navajoreservatet ser man typisk huse som disse.

Foto: Fornedrelse avler ligegyldighed, kan man tænke. Trods indianernes visionære tanker om moder jord, ser man mange steder eksempler på manglende miljøbevisthed.

På min hjemmeside Drivingusa.dk har jeg samlet info om 15 turistvenlige reservater.

Foto: Min drone fandt The Mojave Twins i Arizona. Disse geoglypher, er sandsynligvis lavet af forfædre til Chemehuevi-folket.


Zuni folket, er et af USAs 19 pueblostammer.

Min rejse i foråret 2022 bragte mig blandt andet til Zuni Pueblo, hvor deres talsmand viste mig rundt i deres pueblo og fortalte om stammens historie. En pueblo og et reservat er i al væsentlighed det samme. Zuni er et ud af 19 pueblos, der primært ligger i New Mexico.

Foto: Her afholder Zunifolket deres traditionelle danse og ritualer. Turister kan godt overvære disse, men fotografering er forbudt.

Foto: Jeg taler med Kenny Bowekaty, der er representant for Zuni.


På min rundrejse kunne jeg konstatere, at Covid-19 har ramt indianerne hårdt. Både helbredsmæssigt og økonomisk. Mange er døde og den amerikanske lockdown har været lang og hård, for indianerne, der tilhører USAs laveste sociale klasse. Selv uden Covid-19, er livet i reservaterne ikke let. Mange har sågar hverken strøm eller rindende vand.

Foto: Hopi Culture Center, der normalt har mange besøgende, er stadig lukket på grund af pandemien.

Foto: Old Taos Pueblo modtager indtil videre ingen gæster.

Covid-19 spøger stadig.

Hvor vi i Danmark er tilbage til mere normale forhold, er man i reservaterne et helt andet sted. Old Taos Pueblo i New Mexico, var i april 2022 stadig hermetisk lukket for turister. I Navajo- og Hopireservatet, er mange kulturhuse, museer, powwows og guidede ture sat på standby.

Læs Navajo Times og få indblik i deres aktuelle forhold. I min bog "Det vilde USA- på roadtrip i nationalparkernes land", har jeg lavet en kulturel og geologisk palør, til mødet med indianerne og deres smukke land.

Foto: Fotostop i Navajo Reservatet.


Commentaires


bottom of page