top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Ørkenlak - et af naturens smukke kunstværker


Rejser man i det sydvestlige USA, vil man ind i mellem støde på klippevægge, hvor mørke striber danner dekorative farvespil. Striberne, hvis tekniske betegnelse er ørkenlak,(desert varnish) er et af områdets kendetegn og forårsages af oxideret jern og mangan, der dannes på overfladen af klipperne.


Forskere beskriver lidt forsimplet fænomenet som forårsaget af et tyndt lag af mikroskopiske organismer, der omfatter kolonier af bakterier, alger og svampe. Lakken er ikke en naturlig del af en klippe, men forstres af atmosfæriske støvpartikler, samt overfladeafstrømning af regnvand.


Selvom ørkenlakken er særdeles synlig, er den imidlertid kun en hundrededel af en millimeter tyk.

Kolob Canyon området nord for Zion National Park


Farven på lakken er typisk mat sort, eller rustbrun, men nogle kan også have et glasagtigt blåt skær. Generelt gælder det, at jo mørkere lak belægningen er, jo højere er koncentrationen af mangan.

Morning Gloria Arch i Grandstaff Canyon, uden for Moab, har dekorativt fået "en gang lak".

Fremtrædelsesformen kan være meget forskelligt, afhængigt af hvilket område man besøger. Langt mod syd finder man ofte solbagte kampesten farvet i smukke nuancer af orange, grøn, gul og grå. Disse har ingen striber, men er ensfarvede, som her på Signal Hill, Saguaro National Park, Arizona

Big Hogan i Monument Valley, har lakken ligefrem skabt et navajo ansigt.

Indianerne opdagede, at de farvede klipper var gode som baggrund for deres petroglyffer, som her i Valley of Fire. (det nutidige reklamebanner er photoshoppet :)

Petroglyffer er skabt ved at mejsle, indgravere eller ridse i klippen, mens piktogrammer er malet på. Til at farve symbolerne brugte man kridt eller stenarter som jernmalten hematit og limonit, der begge indeholder et kraftigt farvepigment.

Også i slot canyons, som her i Leprechaun, pynter striberne op.

Lower Emerald Pool i Zion National Park.


Fotos: www.Drivingusa.dk
Comments


bottom of page