top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

14 steder du finder bison's i USA


Da de første europærer kom til Amerika var der ca. 60 millioner bisons. Få hundrede år senere var dyret næsten udryddet på grund af rovdrift, samt for at fratage prærieindianerne deres primære fødekilde. I 1890 var bestanden nede på 300. Et stort redningsforsøg blev sat i værk og idag mener man at der findes 1/2 million, hvoraf de fleste lever i private, kommercielle farme.

Mange turister der gæster USA, vil gerne opleve dette smukke, men også farlige dyr. Jeg bringer her en oversigt over de steder man kan se dem i deres naturlige element.


Yellowstone National Park kommer ind på en klar førsteplads. Parken er det eneste sted i de nedre 48 stater, der har haft en konstant fritgående bisonbestand siden forhistorisk tid. I dag lever her 4.680 bisons primært i Hayden- og Lamar-dalen. Bisonflokke spærrer ofte vejen for turisterne, der til gengæld kan opleve det store dyr tæt på. Dyrene er vant til mennesker, men mødet giver ofte problemer, hvis vi tobenede kommer for tæt på. En sur bison kan trods sin størrelse let løbe 50 km i timen, så hold god afstand.

Foto: Yellowstone National Park. NPS.

Grand Canyon North har for mange bison

Grand Canyon North Rim har 5-700 bisons som man ser i dalen, lige før man når til den store canyon. Faktisk er den store bestand blevet et problem og derfor flytter National Park Service en del af dem. Indianernationerne Sioux og Cherokee modtog i 2021 35 dyr fra Grand Canyon.

Grand Teton National Park er hjemsted for ca. 1.000 bisons. Kommer man sydfra, på vej mod Yellowstone, ser man disse prægtige dyr, med Tetons bjergmassiver i baggrunden. Også langs Mormon Row, Antelope Flats Road og langs Snake River finder man som regel flokke af bisons.

Foto: Custer State Park. NPS.

Custer State Park i Black Hills i South Dakota har 1400 bisons og er dermed en af USA største flokke.


Wind Cave National Park, der ligger tæt på Custer State Park, har 3-400 stk.


Badlands National Park, der også ligger ved Black Hills, har 1200 bisons der bedst ses ved Robert's Prairie Dogtown og Sage Creek Rim Road.


Henry Mountains er hjemsted for cirka 350 bisons der oprindelig stammer fra Yellowstone. De befinder sig på BML grund, hvilket vil sige i ødemarken og der er ikke udviklet logistik for turisme.

Foto: Antelope Island State Park. NPS.


Antelope Island State Park, der ligger tæt på Salt Lake City i Utah, har 600 bisons, som kan ses fra bilen eller på vandreture.


Wichita Mountains Wildlife Refuge, Oklahoma har 650 bison, der bla. kan ses via Bison Trail et par timers kørsel sydvest for Oklahoma City


Theodore Roosevelt National Park, North Dakota har 2-400 bisons, der bedst ses fra South Units Scenic Loop drive.


Neal Smith National Wildlife Refuge, Iowa har 80-90 stykker.


Catalina Island, California har 150 fritgående bisons, der oprindelig blev placeret der ifm en Hollywood filmproduktion. Dyrene blev efterfølgende på den kun 30 km lange ø, der ligger ud for Los Angeles.

National Bison Range, Montana. Kør fx. Red Sleep Mountain Drive og Prairie Drive og oplev dyrene tæt på.


Tallgrass Prairie National Preserve, sydvest for Kansas City har 100 bisons, der græsser på prærien. Området nævnes af miljøorganisationen Sierra Club, som et oplagt bud på en ny nationalpark, man vil kalde Shortgrass Prairie National Park.

Foto: Bisons indfanges ved Grand Canyon North Rim. NPS.

Zion Mountain Ranch Mt. Carmel har ca. 20 bison indhegnet. Kører man øst ud af Zion National Park, kører man lige forbi. Har man ikke set bisons før, er det naturligvis en god oplevelse, trods indhegningen.


Genesee Park, der ligger lidt vest for Denver, huser bison fra den originale Yellowstone flok. Parken, der dog er indhegnet, ligger ud til I-70.

Comments


bottom of page