top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

USA har 130 National Monument.


USA har 63 nationalparker og 120 nationale monumenter, men hvad er forskellen på en nationalpark og et national monument?

Hvor nationalparker beskyttes på grund af deres smukke, inspirerende, rekreative og læringsmæssige værdi, beskyttes nationale monumenter fordi de har et historisk, kulturelt og/eller videnskabelig interesse.

Nationale monumenter kan således være meget forskellige og spænder fra fantastiske naturområder til indianerruiner, militære forter og historiske bygninger.


En amerikansk præsident kan egenrådigt udpege et sted som national monument, og nogle har flittigt brugt denne ret, mens andre har beskåret, eller ligefrem nedlagt monumenter. Præsident Obama fredede fx. store dele af det smukke Grand Staircase Escalante, hvorefter Trump reducerede fredningen.

Oprettelse af en nationalpark kræver derimod, at den amerikanske kongres stemmer for. Halvdelen af de nuværende nationalparker, var oprindeligt nationale monumenter, men blev senere opgraderet.


Devils Tower i Wyoming blev USAs første nationale monument i 1906. Senest blev borgerrettighedsforkæmperne Medgar and Myrlie Evers Home udnævnt til National Monument.

Foto: Devils Tower, Wyoming. Drivingusa.dk


Naturområder er også nationale monumenter.

Foto: "Rainbow Mountains" i Vermilion Cliffs NM. Drivingusa.dk

Da jeg skriver om nationalparker og andre smukke naturområder, vil jeg gerne sætte spot på de naturfænomener man kan finde i de nationale monumenter. Mange af dem, er endda nogle af mine favoritter.

Har man et årskort til nationalparkerne, gælder dette kort også alle monumenterne.

Det sydvestlige USA har mange monumenter. Arizona (18), Californien (18) og New Mexico (13), har flest. I min første bog "Det vilde USA, på roadtrip i nationalparkernes land" og på min hjemmeside Drivingusa.dk, har jeg skrevet om mange af dem.


Foto: Canyon de Shelly National Monument. Drivingusa.dk


Liste over nationale monumenter i det vestlige USA:

Cedar Breaks

Giant Sequoia

Jurassic

Lava Beds

Montezuma Castle

Foto: Colorado National Monument. Drivingusa.dk

Organ Pipe Cactus

Vermilion Cliffs

Dinosaur

Devils Postpile

Craters of the Moon

Foto: Chiricahua National Monument. Drivingusa.dkתגובות


bottom of page