top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

River rafting gennem Grand Canyon


På Kanal 5 kan man fra 1. septemper opleve 6 veltrænede kendisser, sejle gennem Grand Canyon i serien “Gennem Grand Canyon – Det vildeste eventyr”. Om ikke andet har serien aktiveret en gammel drøm, om selv at prøve kræfter med en sejltur gennem den store canyon. Så jeg satte mig for at undersøge mulighederne.

Foto: Klar til afgang ved Lees Ferry. Drivingusa/Michael Bo Christensen

Jeg har faktisk sejlet på Coloradofloden, omend turen fra Page til Lees Ferry er en ret rolig tur, da Glen Dam dæmningen i Page sikrer en rolig sejltur forbi Horseshoe Bend. Da vi nåede frem til Lees Ferry, var man i gang med at laste gummibådene, der skulle fragte en stor gruppe 130 km ned af floden og gennem Grand Canyon. På bredden lå alle deltagernes egendele godt pakket ind i vandsikrede tasker. Jeg noterede mig også, at man medbragte adskillelige kasser Budweiser, Newyorker steaks og andre lækkerier, der kunne få deltagerne til at føle sig forkælede.

Foto: Så går det løs. NPS/Michael Quinn


John Wesley Powell ekspeditionen

Det var ikke just det serviceniveau der var gældende, da den første sejlads gennem området fandt sted i 1869 da geologen og opdagelsesrejsende John Wesley Powell og hans 9 mænd tog den farefulde rejse. Deres primitive både var dårlige og desuden vrimlede det med indianere der boede i bunden af Grand Canyon. 3 af mændene stak af da de opdagede indianerne, og blev aldrig fundet. For indianerne må det have været vildt at se hvide mænd komme sejlende og Powell manglede endda den ene arm, som han havde mistet under borgerkrigen. Ekspeditionen lykkedes og Powell fik optegnet ruten gennem canyonen.

Foto: Kaibab Bride. Alan English


Idag er der flere firmaer, som sejler turister gennem Grand Canyon. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i Western Rivers ture, for de virker total supercheckede, hvilket man skal være i et sådant miljø. Og nej, jeg får ingen penge eller rabatter af dem. Desværre!

Hvis jeg skulle drømme lidt, ville jeg vælge deres 6 dages tur, der starter i Lees Ferry og slutter i Bar 10 Ranch, der ligger midt mellem Grand Canyon Syd og Grand Canyon Vest. Fra bredden bliver man fløjet i helikopter op til ranchen og flyver derfra videre til Las Vegas eller Marble Canyon.


Foto by Tony: Langs Colorado River finder man over 800 indianske boliger. Tilstedeværelsen af vand var lig med deres overlevelse. Talrige indianernationer ser Grand Canyon, som det sted de blev født. Med dannelsen af Grand Canyon National Park, blev de desværre forvist fra området og bor idag i nærområderne.

Se videoen der beskriver hele rejsen.


Guidede ture

Under sejlturen går bølgerne højt når båden rammer et af de 60 strømfald, men folk ser ud til at have det sjovt, selv om de gang på gang bliver plaskvåde. Personligt vil jeg nyde at se canyonen fra bunden af, når man stille glider ned af floden. Når man holder pause, tager guiderne gæsterne på opdagelsesture til fx. tidlige indianske bosættelser, vandfald og smukke bifloder, som Havasupai Creek, hvor vandet er fortryllende turkisfarvet. Mange rejsende fremhæver netop denne del af oplevelsen og her ligger min egen motivation også.

Foto: På udflugt i området. Dave Coppedge

Dyrelivet langs floden rummer big horn, høge, firben og fisk, der en nemme at se i det klare vand.

Personalet sørger for mad og drikke, telte og toilet, mens gæsterne hygger sig i det fællesskab der naturligt opstår på sådan en episk rejse.

Foto: Andy Blackledge. En drink før middagen.


Dagen starter ved solopgang, hvor kokkens råb “Coffeeee” giver ekko fra kløftens vægge. Herefter venter der et solidt morgenmåltid med bacon, æg, hashbrown potatos, muffins og et udvalg af frisk frugt. De øvrige måltider er lige så prangende og trods de primitive forhold serveres der grillede bøffer og en kold drink før middagen.


Foto: Neal Herbert. Redwall Cavern ligger 33 miles nede af floden, fra Lees Ferry. Stedet bruges som overnatningssted for mange river raftings.


Hvilke fysiske krav er der til en raftingtur.

Man skal naturligvis være i stand til at holde fast i rebet på gummibåden, når det, som regel kortvarigt, går løs i de hvide strømfald, der også kaldes for "rapids". Du skal kunne bære din egen taske, i blødt sand, når I går på land. Når gruppen går på opdagelse, vil det som regel indebære let klatring, smalle gangstier i højden og vandskræk er ikke et plus.


Foto: De store gummibåde pakkes til afgang. Michael Bo Christense


Hvornår skal man rejse?

I det tidlige forår er vejret køligere, men her kan man glæde sig over blomsterne der står i flor og det livlige fugleliv. Floden har langt mere vand og det kan mærkes, når båden hopper og danser i det hvide vand.

Sommerturene er varme, ofte meget varme, dagen er længere og himlen er blå.

Sensommer- og efterårsturene kan byde på lejlighedsvise skybrud, der kan føre til virkelig spektakulære midlertidige vandfald på de ellers så tørre kløftvægge. Vandstanden og strømmen er lavere sidst på sæsonen, hvilket giver en mere rolig tur. Solnedgange er ofte mere spektakulære om efteråret med flere skyer i atmosfæren.

I sensommeren kan man desuden være vidne til opgør mellem Bighorn væddere, der er i brunst. Rafting sæsonen går fra maj til septemper.


Western Rivers hjemmeside kan man læse alt om turen. Hvilket tøj skal du medbringe, fotoråd, hvordan ser en typisk dag ud, hvad kræver turen af dig osv. En 6 dagstur koster omkring 25.000 med mad, drikke og drikkepenge. Dermed ligger den nok uden for min rækkevidde, men skulle der være en rig læser der vil invitere mig, skal jeg nok stå for alt det praktiske :)

Foto: Havasupai Creek. Alan English


Se Kanal 5 hver torsdag og følg de danske deltageres rejse.

Western River sejler også ved Moab i Utah, samt i Idaho og Oregon.


Andre firmaer der sejler i Grand Canyon:


Tekst: Michael Bo Christensen, USA guide, forfatter og redaktør af Drivingusa.dk


Følg Facebookgruppen USAForum.


Comments


bottom of page