top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Guide til 9 kendte indianerruiner i USA.


Over hele det sydvestlige USA finder man talrige indianske bosættelser. De fleste menes at være bygget af Ancestral Puebloans, der også er kendt som anasazi-indianere, Denne tidlige indianske kultur fra 0-1200 e.Kr var pueblo-indianerne, og forfædre til blandt andet zuni- og hopiindianerne.


Puebloerne omfattede talrige små familiehuse, hvor hele klaner var samlet. Bygningerne var lavet af sten, eller adobehuse, der består af mudder, småsten og halm. Boligerne havde ingen døre, men stedet en stige der gik gennem et hul i taget. Lange træbjælker blev brugt til at lave tag, eller etage adskillelse og man se stadig disse bjælker stikke ud af husene, især i New Mexico og Colorado. Livet i disse pueblos var særdeles velorganiseret, og i de runde kivaer afholdt mændene rituelle ceremonier.


Fra nomadefolk til byboere

Ligesom deres kulturelle slægtninge - Mogollon og Hohokam - forandrede Anasazi deres nomadiske levemønster, i den første halvdel af det første årtusinde og blev “byboere”. Disse boliger, eller resterne af dem, kan man støde på mange steder og jeg har samlet et par håndfulde, som jeg finder interessante.

Foto: Taos Pueblo. Joseph McCowie


Min liste over spændende ruiner og cliff dwellings i USA

Taos Pueblo:

Det var Tiwa-indianerne, der i perioden 1000-1450 byggede disse pueblos, der havde flere hundreder indbyggere. I dag bor 150 indianere i den flotte pueblo. Navnet Təo er det spanske ord for landsby. Byen, der ligger lidt nord for selve Taos, har hverken strøm eller rindende vand. Beboerne forsynes med vand fra Creek Rio Bueblo de Taos. Husene er bygget af adobe og er utrolig fotogene. Indbyggerne lever af turisme, der skal være meget påpasselige med hvor de går i den lille pueblo, for indbyggerne værner meget over deres privatliv. Puebloen tilhører indianerne og skal, i denne sammenhæng, betragtes som et reservat. Under pandemien har Taos Pueblo været lukket, men er nu (august 22) igen åbent.

Foto: Mesa Verde National Park. Michael Bo Christensen.


Mesa Verde National Park:

Området, der er et af Amerikas vigtigste arkæologiske fund, blev fundet af 2 kvægdrivere i 1888 og fik navn efter det sted, hvor det blev fundet. På mesa'en! Stedet kan dateres helt tilbage til 1200 f.Kr., men i 1200 tallet forlod Anasazi-indianerne Mesa Verde, sandsynligvis på grund af en langvarig tørke.

Stedet er idag en kendt nationalpark, hvor jeg opfordrer til, at man fx. besøger Cliff Palace, der med sine 217 rum, er den største ruin. Bestil plads på den guidede tur på Recreation Gov.

Foto: Navajo National Monument. Michael Bo Christensen.


Navajo National Monument:

Lidt uden for Kayenta i Arizona, ligger Navajo National Monument. Stedet rummer 3 områder Betatakin (foto), Keet Seel og Inscription House. Betatakin kan man se på afstand, efter en kort gåtur, eller man kan tage turen ifølge en parkrangers.. Keet Seel kan ses på en guided tur, der er 27 km der blandt andet går forbi områder med kviksand. Check deres Visitorcenter for nærmere information.

Foto: Montezuma Castle. Michael Bo Christensen.


Montezuma Castle National Monument:

Montezuma er en velbevaret cliff dwelling, der blev bygget af sinaguafolket i år 700. Den fem etagers høje bygning har 5 rum og er bygget af sten og mørkel. Man kan ikke komme ind i bygningen, der ligger 90 km syd for Sedona.

Foto: Tonto National Monument. Michael Bo Christensen.


Tonto National Monument:

Tonto National Monument er en velbevaret 16 rums indianerruin, bygget af kvindelige Salado-indianerne. Der findes 2 ruinområder. Upper og Lower. Den nederste cliff dwelling er dagligt åbent, mens Upper kun kan ses, hvis man deltager i guidet tour på 4 timer (kun weekend). For at komme op til ruinen, må man gå gennem visitorcenteret. National Park Service har anlagt en asfalteret sti derop og turen tager ca. 15-20 minutter. Salados efterkommere er Hopi- og Zuni indianerne, der stadig lever på Colorado plateauet. Monumentet bør ses i sammenhæng med en tur på den legendariske Apache Trail rute. Læs mere på:https://www.drivingusa.dk/tonto-national-monument

Foto: Manitou Cliff Dwellings. Michael Bo Christensen.


Manitou Cliff Dwellings:

Højt oppe i Manitou Springs i Colorado, ligger Manitou Cliff Dwellings og læner sig op af Rocky Mountains. Denne cliff dwelling stod oprindelig ved Cortez, tæt på Mesa Verde, men blev opført, som kopi, under de flotte klipper i Manitou Springs. Trods denne detalje, er stedet bestemt et besøg værd, især hvis man ikke har besøgt en indianerruin.

Foto: White House. Michael Bo Christensen.


Canyon de Chelly:

Nede i den smukke dal, der rummer voldsomme historiske begivenheder, finder man White House, der er en gammel anasazi ruin. Ruinen kan ses på let afstand, hvis man besøger den sammen med navajo guider. Den havde ialt 80 rum, fordelt på 2 niveauer, samt 4 kivaer. Den lyse gips man ser på nogle af værelserne, er grunden til Navajo-navnet Kinii' ni gai, som betyder Det Hvide Hus. Tidligere har man kunnet gå ned til området, uden guide, men denne lukkede i 2020, efter tyveri fra ruinen. Læs mere på: https://www.drivingusa.dk/canyon-de-chelly

Foto: Alcove House/Bandelier National Monument. Michael Bo Christensen.


Bandelier National Monument:

Bandelier er et stort område, med talrige muligheder for at opleve de mange vulkanske tuf huler, via lange stiger. Tager man Main Ruin Loop Trail, kommer man forbi de vigtigste områder, hvoraf Frijoles Canyon og Long House er interessante. Fortsætter man herfra bør man se Alcove House, der ligger i 43 meters højde. 3 stiger bringer dig derop og heroppe kan man se alkovens fine kiva. Jeg var meget begejstret, da jeg besøgte stedet i 2022 og kunne godt lide at kravle ind i hulerne. Se min video fra området: https://www.youtube.com/watch?v=knT3dQzCOWA&t=7s

Foto: Chaco Culture National Historical Park. Jasperdo.


Chaco Culture National Historical Park:

Chaco var mellem 900-1150 e.Kr, et vigtigt kulturcenter for Ancestral Pueblos og var med over 700 rum, Amerikas største indianerbolig. Stedet har stor åndelig og kulturel betydning for Hopi, Zuni og de talt 19 pueblostammer. Chaco ligger 110 km syd for Farmington, New Mexico med Bisti Badlands, Ah-shi-sle-pah og Valley of Dreams som nærmeste nabo. Book gerne en navajoguide til at vise rundt i Chaco, evt. i kombination med nærområdets smukke natur.


Reservater og nationalparker på UNESCOs verdensarvsliste

Sammen med Mesa Verde National Park og Taos Pueblo, er Chaco Culture på UNESCOs verdensarvsliste.

Foto: Chaco Culture National Historical Park. Jasperdo


Er du interesseret i de indianske områder, så se min guide til 15 turistvenlige reservater og min bog "Det vilde USA".
Comments


bottom of page