top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Snerydning af Tioga Pass


Snerydningen af Tioga Road tager mindst en måned

Hvert år, midt i april, begynder National Park Service det store arbejde med at rydde Tioga Road for sne. Mange følger arbejdet, i håb om at regne ud, hvornår Tioga passet åbner, for den naturskønne indgang til Yosemite National Park er særdeles populær. Ruten er virkelig en scenic drive, for den går forbi Yosemites fantastiske granitklipper som fx Lembert Dome, Olmsted Point, samt talrige søer, enge og skovområder. 


Det er imidlertid et kæmpe arbejde, at rydde den 74 km lange strækning. Ud over de meter høje snedriver, skal snerydningsarbejderne tage højde for, at rydningen kan udløse laviner. Derfor har man ansat lavineeksperter, der kontant vurderer faren, samt redningsfolk der står klar, såfremt uheldet er ude. 

Snedybden måles

Snerydning tager minimum en måned

Rydningen må ikke forceres, for under sneen kan nedfaldne sten og væltede træer beskadige materiellet. Rydningen tager minimum en måned, men det mest almindelige er halvlanden til to måneder. Nye snefald og dårligt vejr spiller også ind på hastigheden af snerydningen.

Østindgangen til Yosemite National Park er særdeles populær

Først rydes der typisk en enkelt vejbane, startende fra Yosemite Valley og op til Lee Vining, hvorefter man begynder at rydde hele vejbanen og de tilhørende stikveje.


Når vejen igen er farbar, vender der talrige opgaver, inden turisterne må køre på strækingen. 

Sne og is er hård ved vejene

Toiletforhold, drikkevand, affald, mobiltjeneste og kloakforhold skal være klar til de mange besøgende. Derudover skal vejskilte udskiftes og vejbelægningen bringes i orden. 


Inden parkåbningen skal personalets boliger være klar til sæsonen, for mange af de ansatte arbejder her kun i en periode. Også de små entrebygninger skal være klar til åbningen.

Parkservice har travlt med at "afvintre" bygninger inden parken åbnes

I 2023 stak vejret fuldstændigt af, og Tioga Road åbnede først 22 juli, hvilket var rekord sent. På Yosemite National Parks hjemmeside kan man følge med i hvornår Tioga åbner.


Den 74 km lange rute er iøvrigt bygget af kinesere, bevæbnet med hakke og spade.


De seneste års åbningstider

Oversigt over åbningsdatoerne

I skrivende stund (27 april) har mandskabet pløjet knap 30 km og snedybden betegnes som “moderat”, hvilket kan være et godt tegn på en tidlig åbning af vejen.

Artiklen er skrevet af Michael Bo Christensen. Foto: NPSComments


bottom of page