top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Gejsere og varme kilder i Yellowstone


En guide til Yellowstones gejsere og farverige pools. Foto: Black Pool i West Thumb


De fleste turister forlader ikke Yellowstone uden at have set nationalparkens vartegn, Old Faithful, der trofast sender sit kogende vand 60 m i vejret, gennemsnitlig hvert 90. minut. Området nord for denne, er imidlertid fyldt med farverige pools og aktive geysere, som mange turister overser. Har man et par timer tilovers, kan man med fordel nyde disse smukke naturfænomener, der ligger som perler på en snor.

Let adgang til gejsere og pools

Størstedelen af Yellowstones geotermiske pools, ligger i den nederste vestlige loop. De mange pools var engang en del af calderaen på den enorme vulkan, der bla. dækker hele den sydlige loop. (parkens vejnet er som et ottetal, opdelt i det upper- og lower loop). De fleste pools er navngivet og ligger tæt på hovedvejene, så de er nemme at besøge. Bevæger man sig off-trail og ind i parkens bagland, vil man støde på masser af unavngivne og fortryllende pools.

Foto: Beehive Geyser t.h og Lion Geyser i udbrud.


De vigtigste termiske områder i Yellowstone er Lower Geyser Basins, Midway, Norris, Heart Lake, West Thumb, Mammoth og Shoshone.

Foto: Kogende mudderhuller i Fountain Paint Pot (Midway området), er et af parkens bedste.


Upper Geyser Basin

De fleste starter med at opleve den gamle trofaste gejser, fra områdets siddepladser foran gejseren. Jeg anbefaler dog at man går de 400 m op til Old Faithful Viewing Area, hvor man ser den springe på afstand. På visitor-centeret kan man se hvornår den forventes at springe, hvilket kan være en fordel at vide. Tidligere var det hvert 91. minut, men i de senere år er den blevet knap så præcis. Baseret på det foregående udbrud, kan man forudsige det næste udbrudstidspunkt, der ligger mellem 60-90 minutter.

Foto: Firehole Spring. NPS.

Fra Old Faithful går man over Firehole River og følger stien Upper Geyser Hill Trail. Ruten (loop) er 5,5 km og her kommer man helt tæt på fx. Grand Geyser, Chromatic Pool, Beauty Pool, Grotto og Morning Gloria Pool, samt talrige andre. Snyd ikke dig selv for denne unikke oplevelse. Midt på ruten skal man holde øje med Grand Geyser, der hver 7. til 15. time, skaber en fontæne af damp og vand, der varer i 10 min. Bemærk også Grotto Geyser, med sin kegle, der er dannet af forkalkede træer. Den springer hver 8. time.

Foto: Grotto Geyser. NPS


Den bikubeformede Beehive springer 2 gange i døgnet. På ruten ser man ofte græssende bisons.

Foto: Beauty Pool. Dave Coppedge

Black Sand Basin er et andet område, der ligger 5 min. kørsel fra visitor-centeret. Her er højdepunkterne Emerald Pool, Rainbow Pool og Black Sand. Fortsæt et par minutter af landevejen og stop ved Biscuit Basin hvor man bør nyde Black Opal Pool, Sapphire Pool og Biscuit.

Foto: Grand Prismatic (øverst) og Excelsior Geyser. NPS.


Midway Geyser Basin

Midtvejs i det sydvestlige vej loop, ligger Grand Prismatic Spring. Den ovale pool er på 120x40 m og Yellowstones mest imponerende pool. Den kan og bør opleves helt tæt på, men pas på du ikke falder i sumpen, når du står på broen. Sker dette er overlevelseschancen minimal. Poolen bobler og sender en konstant damp i vejret, hvilket bidrager til scenens fortryllelse. Broen leder forbi 2 mindre pools samt den dybblå Excelsior Geyser, der engang var verdens største. Idag producerer den 4.000 l vand i timen, der løber direkte ned i Firehole River, hvor badende nyder det varme vand, lidt oppe af floden (jo dybere en pool er, jo varmere er den).

Det burde være forbudt, ikke at opleve Grand Prismatic fra højen syd for området. Parkerer på Gps: 44°30'55.0"N 110°49’57.4"W og gå de 1,2 km derop.

Foto: Grand Prismatic Spring


Efter at have set Grand Prismatic fra oven, bør man fortsætte til Mystey Falls og videre til den farverige og aktive Imperial Geyser.

Samlet set bliver denne tur på 10,k km t/r.

Foto: Imperial Geyser er lidt af en "hidden gem".


Også nord for Midway Basin, bør man køre Firehole Lake Drive Gps. 44°32'54.3"N 110°48'24.0"W(nordindgang)og nyde synet af de talrige gejsere og farverige pools, der ligger lige ud til vejen. Læg bla. mærke til gejserne Great Fountain, Clepsydra og White Dome.

Foto: Great Fountain


Norris Geyser Basin

Norris området består af Black- og Porcelein Basin. Herfra stiger talrige dampsøjler op i det flotte landskab og understreger landskabets unikke særpræg. Dampskyerne er meget fotogene, med de grønne nåletræer, der dominerer Norris som baggrund. Nogle er inaktive sovende geysere, der med et kan blive aktive en periode, for så at falde til ro igen.

Foto: Norris Geyser Basin.


I området omkring Porcelain Springs, åbner landskabet sig mere op og indfanger Norris bedste view. Her ser man talrige geysere, pools og kogende mudderhuller. I området liger Steamboat Geyser, der er verdens højste aktive geyser. Steamboat Geyser kan pludselig skyde kogende vand op til 91 meter, men til gengæld er den særdeles upålidelig, for sidste spring var i september 2021. Gejsernes aktivitet, vandmængde og tidsinterval kan pludselig skifte markant, som i tilfældet med Steamboat. Jeg anbefaler gerne området, der samlet set, har 17 navngivne naturseværdigheder. Disse ses fra den 3,5 km loop trail, der går gennem området.

Foto: Steamboat Geyser


5 km syd for Norris Basin kan man gå den 1,6 km lange loop på Artist's Paintpots. Det lille område er meget farverigt og har 2 kogende mudderhuller.

Foto: Artist's Paintpoys. Domenico Convertini.


West Thumb

Ved den sydlige indgang finder man West Thumb, hvor de farverige geysere og pools ligger ganske tæt på den store West Thumb Lake. Læg især mærke til Black Pool (foto øverst på siden) samt Abyss Pool.

Foto: Abyss Pool


Mammoth Hot Springs

Foto: Mammoth Hot Springs.

Sidst men absolut ikke mindst, kan man ikke komme uden om de smukke terrasser i Mammoth Hot Springs. Formationerne er ganske anderledes end de oven nævnte bassiner. De trappe lignende strukturer lavet af aflejret travertin, farvet af bakterier og alger, der lever i det sure vand, har dannet det fantastiske scenarie. Området vokser til stadighed og jeg kan tydeligt se forskellen fra mit første og sidste besøg. Stedet er åbner igen 2 juli, efter oversvømmelserne i juni 2022.


Foto: Sapphire Pool/Biscuit Basin. NPS.


Foto: Morning Glory Pool, på Upper Geyser Pool trail

Foto: Norris Basin.

Foto: Old Faithfull fra Old Faithful Viewing AreaTekst: Michael Bo Christensen, forfatter til "Det vilde USA" og redaktør på Drivingusa.dk, der hat amerikanske naturparker som sit speciale.

Comments


bottom of page