top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

State Parks er små lokale nationalparker.


De amerikanske statsparker er meget populære og besøges af 3 gange så mange, som der besøger nationalparkerne. I 2014 besøgte 739 millioner USAs mere end 10.000 statsparker og under corona-pandemien er tallet eksploderet. Mange statsparker ligger i, eller tæt på storbyer og har for mange været et åndehul i en tid hvor mange har holdt vejret.


Lidt populært kan man sige, at statsparker er lokale nationalparker. Godt nok er lovgivningen lidt forskellig, men som med nationalparkerne er formålet at beskytte og bevare steder der har naturlig skønhed, historisk interesse og eller har et rekreativ potentiale. Parkerne serviceres tillige af National Park Service, som man også møder i nationalparkerne. Det høje antal, på over 10.000 parker skyldes, at mange delstater tæller mange forskellige parktyper med i opgørelsen.

Kodachrome Basin State Park, ligger tæt på Bryce Canyon National Park.


Niagara Falls er USAs første statspark

Den første statspark opstod i 1885, da man dannede Niagara Falls State Park. Andre parker har draget dette i tvivl og mener at de var den første. Mange statsparker opstod under krisen i 1930erne, hvor unge arbejdsløse fra Civil Conservation Corp etablerede hele 800 parker. Der kommer hele tiden nye statsparker til. I 2020 åbnede Fort Ord Dunes State Park, nord for Monteray for gæster og er samtidig en campingplads med udsigt til Stillehavet.


Nationalparkkortet gælder ikke for statsparker, så man må betale for hvert besøg. Priserne er ret forskellige fx. koster Goblin Valley 20$, Valley Of Fire 10$, Devils Tower 25$ og Gooseneck 5 $ pr.

Prisen er pr. bil inkl. passagerer.

Foto: Goblin Valley State Park.

De fleste vil sikkert være enige i, at mange statsparker kan være lige så flotte som nationalparkerne. De er som oftes noget mindre.


Jeg har med stor fornøjelse besøgt talrige statsparker fx. Valley Of Fire, Goblin Valley, Snow Canyon, Kodachrome Basin, Gooseneck, Fremont Indian, Dead Horse Point og Devils Tower.

Foto: Dead Horse Point State Park.

På min bucketlist er Cathedral George State Park i Utah samt Anna-Borrego Desert State Park, der er Californiens største.

Foto: Gooseneck State Park

Comments


bottom of page