top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Nationalparker under vand


I Yosemite National Park har man i 2023 fået 240% mere sne end normalt. Af frygt for oversvømmelser lukkede National Park Service kortvarigt Yosemite dalen. Den er nu åbent igen!

Tioga Pass i oktober, før området blev begravet i sne. Foto: Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

5 maj meddeler NPS, at indfaldsvejen Big Oak Flat Rd (Hwy. 120) er lukket på grund af skader. Den forventes åbent i slutningen af juli.


Også i Mariposa Grove hvor sequoiatræerne står, er der problemer med vejen. Frem til starten af juni kan man ikke bruge shuttlebussen fra Mariposa Welcome Plaza Parking, hvor alle gæster skal parkere. Man må derfor påregne 6 km vandretur t/r for at komme til at se de flotte sequoias.


De store mængder sne kan få stor betydning for hvornår østudgangen gennem Tioga Pass åbner. Normalt åbner Tioga i maj/juni måned, men i 2019 rullede de første biler gennem passet så sent som den 1 juli. Med de store snemasser frygtes det, at denne rekord bliver slået i år. Passet har stor betydning for mange der gæster Yosemite, da ruten fører mod fx Death Valley, Bodie Ghost Town og Mono Lake.

Også Glacier Point, der er et af Yosemites fire "must see", forventes at åbne sent på sæsonen og et forsigtigt bud er i starten af juni.

Yellowstone fik i 2022 ødelagt centrale dele af sin infrastruktur. Foto:NPS


Vand er den store synder

Selv om skovbrænde er en kendt problematik for flere nationalparker, så er vand ofte et større problem. Smeltet sne, eller store skybrud der løber i én bestemt retning underminerer veje, river klipper fra hinanden, eller skaber stenskred. Da mange nationalparker har et sparsomt vejnet og få indgange, giver skader på vejene store vanskeligheder. Dette oplevede man i 2022, da nationalparkerne Yellowstone og Death Valley, blev lukket i ugevis efter store oversvømmelser.

I Zion National Park, er populære trails som Observation Point og Hidden Valley stadig lukket, efter at store vandmasser udløste massive stenskred i 2019. Aktuelt er The Narrows lukket på grund af for stor vandgennemstrømning.

På vej ind i Wire Pass/Buckskin Gulch, hvor to mistede livet i 2023. Foto: Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

På bagsiden af Zion, i Kolob Canyon er de nyistandsatte veje ødelagte mange steder og området er lukket.

Også Zion har haft sit at slås med i år.


Også Kanarra Falls, der ligger lidt nord for Zion, er ind til videre lukket, på grund af stort vandgennemstrømning.


Pas på vandet i slot canyons

Mange danskere besøger gerne slot canyons som fx Antelope Canyon. Slot canyons er en fantastisk oplevelse og jeg har lavet guides til flere af dem. Man skal dog checke op på vejrsituationen på det lokale visitor-center, inden man går ind i en slot canyon. Senest døde 2 og 11 blev reddet, da de i marts 2023 gik ind i Buckskin Gulch, der er USAs længste slot canyon. Det samme skete i Antelope Canyon, da 11 mistede livet i 1997. I dag lukker indianerne i Antelope for besøg, når der er fare på færde. Også The Narrows i Zion har været ramt, og her har NPS opsat et varselsbarometer og forbyder, at man går i Virgin River når der er varsel om flash flod. Problemet i slot canyons er, at turisterne ikke kan komme væk når de høje og kraftfulde vandmasser kommer væltende. Dette er især tilfældet i juli og august.

Hvis Virgin River, der løber gennem Zion's "The Narrows", har for meget vand, lukker Park Service for adgang. Foto: Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

Video fra Little Wild Horse Slot Canyon, hvor man kan se hvor hurtigt en slot canyon kan blive et farligt sted at være.

Capitol Reef National Park er virkelig en skøn nationalpark og her bør man køre ad Capitol Gorge Rd til enden af Pioneer Register, hvor de lodrette klipper er tårnhøje. Men kommer der regn skal man holde sig langt væk fra denne del af parken. Som det ses på videoen bliver en familie fanget af en flash flood.


Trods ovenstående eksempler er de amerikanske nationalparker og andre naturområder normalt sikre at bevæge sig rundt i. Med almindelig omtanke og lidt forberedelse er man godt klædt på. National Park Service kalder det "Know before you go"!

Highway One i Californien er særdeles sårbar ved muddersked, især langs Big Sur, der er rutens flotteste område. Foto: Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk

Highway One lukket

Lukkede veje kan være virkelig irriterende, for de har det med at ødelægge ens rejseplaner, og en af de store syndere er Highway One. Igen, igen er den kendte rute langs Stillehavet lukket for gennemkørsel, på grund af stenskred og ødelagte veje, aktuelt mellem Gorda og Lucia. Også her er vand en del af problemet. Highway One forventes genåbnet omkring midten af juli 2023. Drivingusa.dk føler udviklingen og opdaterer løbende på guiden til Highway One.


Sequoia National Park lukket

Sequoia og Kings National Park også har store vejproblemer, efter vinterens store snemængder. Hele Sequoia er desværre lukket. Man håber på en åbning i starten af juni. Vil man se sequoiatræer er Kings Canyon stadig en mulighed. Her er der adgang til General Grant Tree, The Big Stump Grove og Fallen Monarch. Derimod er skaderne i Cedar Grove (Kings Canyon) så store, at denne del af parken ikke åbner i 2023.

På grund af ødelagte veje er der pt. ingen adgang til verdens største træ i Sequoia National Park. Jeg følger situationen og opdaterer, når NPS melder åbningsdatoer ud. Foto: Michael Bo Christensen/Drivingusa.dk


Tekst/foto: Drivingusa/Michael Bo Christensen, USA-guide og forfatter til "Det vilde USA - på roadtrip i nationalparkernes land".


bottom of page