top of page
  • Forfatters billedeMichael Bo Christensen

Capitol Reef National Park fylder 50 år.


Capitol Reef er en af Utahs 5 store nationalparker. Hvor de fleste sikkert kender til Zion, Bryce, Arches og Canyonlands er Capitol Reef, med sin placering, lidt mere anonym.

Parken er ikke særlig kendt, men er, efter min mening, en af de smukkeste nationalparker. Den er især kendetegnende ved kombinationen af frodig vegetation og ofte dybrøde og gule canyons.

Foto: "Japaner-Stop" på Gorge Road. Drivingusa.dk


Tag en tur på Scenic Drive fra visitorcenteret i Fruita. Den tager ca. en time og vejen ender blindt, men smukt, ved Pioneer Register, hvor bla. norske emigranter graverede deres navne i klipperne. Herfra bør man bestemt tage Gorge Road og se de betagende stenmassiver der tordner sig op, foran en.

Foto: Hickman Natural Bridge.Drivingusa.dk

Parken byder på flere gode vandretrails og jeg har efterhånden gået de fleste af dem. Grand Wash er en let tur hvor man tydeligt ser parkens signatur, de hullede sandsten. Herfra kan man tage en afstikker til Cassidy Arch, der er opkaldt efter revolvermanden Butch Cassidy. Inden han slog sig sammen med The Sundance Kid, opholdt han sig efter sigende i området. Cassidy er iøvrigt opvokset i nærheden af Bryce Canyon.

Også Hickman Natural Bridge er en vandretur værd og på under en halv time kan man stå under den flotte bue.

Foto: Vulkanske hoodoos v/NPS.

Fremont indianerne var her først. De kaldte Capitol Reef for "Land of the sleeping rainbow", fordi farverne træder så tydeligt frem. Det var også dem der lavede de flotte petroglyffer, man ser ved hovedvejen øst for visitorcenteret.


På parkens østside finder man en såkaldt geologisk rynke, der nok skal få dig til at finde dit kamera frem.

Foto: Waterpocket Fold. NPS.v/ Jacob Frank

Også Cathedral Valley, der ligger øst for Capitol Reef, er en del af nationalparken. Har du eventyr i maven og en firhjulstrækker med høj undervogn, må du ikke snyde dig for denne oplevelse. Ruten er 100 km lang og starter med at man kører direkte ud i Fremont River og drejer til højre. Dalen har talrige højdepunkter bla. Bentonite Hills og Temple of The Sun.

Foto: Bentonite Hills, Amy Washuta

Som så mange andre nationalparker, var Capitol Reef oprindelig et nationalt monument. Den blev udnævnt af præsident Franklin D. Roosevelt i 1937. Først i 1971 lovgav den amerikanske kongres, at den skulle “forfremmes” til en egentlig nationalpark. Parken fylder år 18 december. Tillykke.

Foto: Fra indvielsen i 1937.


Læs mere på: https://www.drivingusa.dk/capitol-reef

Comments


bottom of page